Raspunderea Comitentilor pentru Faptele Prepusilor

Extras din referat Cum descarc?

Datorita dezvoltarii tot mai evidente a societatii, precum si a extinderii si diversificarii formelor asociative riscul producerii unor prejudicii anonime este tot mai mare ceea ce expune victima sa suporte consecintele desfasurate in favoarea unor persoane, a fost reglementata in art.1000 al.3 Cod Civil norma legala conform careia comitentul este raspunzator pentru faptele prepusilor. In Noul Cod Civil raspunderea comitentilor pentru faptele prepusilor este prevazuta de art.1373 care dispune: "comitentul este obligat sa repare prejudiciul cauzat de prepusii sai ori de cate ori fapta savarsita de acestia are legatura cu atributiile sau cu scopul functiilor incredintate. Este comitent cel care in virtutea unui contract sau in temeiul legii exercita directia, supravegherea si controlul asupra celui care indeplineste anumite functii sau insarcinari in interesul sau sau al altuia. Comitentul nu raspunde daca dovedeste ca victima cunoaste sau, dupa imprejurari putea sa cunoasca, la data savarsirii faptei prejudiciabile, ca prepusul a actionat fara nici o legatura cu atributiile sau cu scopul functiilor incredintate."
Acest fel de resposabilitate juridica rezulta din asocierea in vederea desfasurarii unei activitati sub indrumarea, directia si controlul altei persoane. Acest tip de raspundere are conotatii economico-sociale, prin corelarea riscurilor cu avantajele activitatiilor desfasurate, respectiv consecintele lor pagubitoare pentru membrii societatii. 
Deoarece nu exista o definitie legala a termenilor de comitent si prepus s-a considerat in practica judiciara si in doctrina ca ceea ce este definitoriu este existenta unui raport de subordonare care isi are temeiul in faptul ca o persoana fizica sau juridica incredinteaza unei persoane fizice o anumita insarcinare. Din aceasta insarcinare decurge posibilitatea comitentului de a da ordine, indruma sau verifica activitatea prepusului. Raspunderea comitentilor este o raspundere indirecta cu o foarte mare aplicabilitate practica, aceasta pentru a proteja victima de o eventuala insolvabilitate a prepusului. 
Raportul de subordonare isi are izvorul in diferite acte, dar cel mai des intalnit este contractul de munca care presupune prepusenia pana la proba contrara. Raportul de subordonare se poate intemeia si pe calitatea de membru al organizatiei cooperatiste deoarece in procesul muncii apare acest raport intre membrii organizatiei cooperatiste si cooperativa din care fac parte. 
In mod exceptional si contractul de mandat poate da nastere la raporturi de subordonare daca in contract se stabileste subordonarea madatarului fata de mandant.
Pot aparea de asemenea rapoarte de subordonare, bineinteles in mod exceptional in contractul de antrepriza, in contractul de locatiune.
In ceea ce priveste situatia militarului in termen se are in vedere ca cu toate ca exista un acord de vointa intre militar si stat, nu poate fi considerat raport de prepusenie deoarece militarii isi indeplinesc o indatorire. Cu toate acestea instantele de judecata au interpretat in mod extensiv art.1000 al.3 Cod Civil si in unele cazuri s-a angajat si raspunderea Ministerului Apararii Nationale. Intr-o opinie se considera ca aceasta raspundere se angajeaza in baza art.1000al.1 Cod Civil care instituie paza juridica a unor lucruri, in acest caz de exemplu armele. 
Raportul de prepusenie poate exista si fara existenta prealabila a unui contract situatie in care revine victimei sa faca dovada existentei unui raport de subordonare.
Pentru a fi angajata raspunderea comitentului pentru fapta prepusului trebuie indeplinite o serie de conditii: conditiile generale si anumite conditii speciale. Conditiile generale sunt cele prevazute de art.998-999 Cod Civil privind raspunderea pentru fapta proprie si anume: existenta prejudiciului, existenta faptei ilicite a prepusului, existenta raportului de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu. Conditiile specifice acestui tip de responsabilitate sunt: existenta raportului de prepusenie si prepusul sa fi savarsit fapta in functiile ce i-au fost incredintate.
Raportul de subordonare prezentat mai sus trebuie sa existe in momentul savarsirii faptei ilicite, altfel spus raspunderea nu va actiona daca nu mai exista calitatea de comitent. Nu are importanta daca calitatea de comitent mai exista in momentul introducerii actiunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Comitentilor pentru Faptele Prepusilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!