Răspunderea Civilă Delictuală

Extras din referat

Raspunderea civila delictuala poate fi considerata ca un mijloc de aparare a drepturilor subiective si obiective.

In cadrul raspunderii delictuale subiective avem urmatoarele forme:
- raspunderea pentru fapta proprie;
- raspunderea civila delictuala pentru fapta persoanei juridice;
- raspunderea institutorilor pentru prejudiciile cauzate de elevii si ucenicii aflati sub supraveghere.
Fiecare dintre felurile de raspundere speciala mentionate comporta intrunirea unor conditii specifice. Este de observat, totodata, ca existenta acestor conditii specifice nu este , prin ea insasi, suficienta: este necesar sa fie intrunite, in acelasi timp, in totalitate sau, uneori, numai in parte , anumite conditii generale ale raspunderii civile delictuale.

RASPUNDEREA PENTRU FAPTA PROPRIE 

Pentru a exista raspundere civila delictuala trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii generale ale raspunderii :
- existenta unei fapte ilicite;
- existenta unui prejudiciu;
- raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu;
- culpa, greseala sau vinovatia autorului.

Fapta ilicita ca o conditie a raspunderii civile delictuale o constituie orice
fapta prin care, incalcandu-se o norma juridica, sunt cauzate prejudicii dreptului subiectiv al unei persoane sau se aduce atingere intereselor sale legitime.
De indata ce printr-o fapta ilicita s-au adus prejudicii dreptului subiectiv al unei persoane, este angajata raspunderea autorului prejudiciului ; in acest sens, raspunderea civila contribuie la apararea dreptului subiectiv incalcat. 
Prejudiciul constituie o conditie esentiala a raspunderii civile delictuale si reprezinta consecinta negativa suferita de o anumita persoana datorita faptei ilicite a unei alte persoane. Prejudiciul este, deci, rezultatul incalcarii unui drept subiectiv al persoanei, de pilda incalcarea unui drept real sau unui drept de creanta , precum si rezultatul incalcarii unor simple interese ale victimei.
In doctrina juridica se face distinctie intre prejudiciul patrimonial si prejudiciul moral . Prejudiciul poate fi patrimonial cand este exprimat in bani (exemplu: degradarea unor bunuri) si nepatrimonial sau moral , daca nu este susceptibil de pretuire in bani ( exemplu: atingerea onoarei sau demnitatii persoanei ). 

Pentru antrenarea raspunderii civile este necesar ca intre fapta ilicita si prejudiciu sa existe un raport de cauzalitate. Raportul de cauzalitate este o conditie generala a raspunderii civile, fara a deosebi raspunderea delictuala de cea contractuala . Deci, in practica nu este intotdeauna usor de a stabili cauzalitatea dintre fapta ilicita si prejudiciu. De exemplu: distrugerea sau degradarea unui bun apartinand altei persoane este usor de observat ca ii creaza acestuia din urma un prejudiciu prin lipsa, si respectiv, imposibilitatea de a mai utiliza acel bun ; pe cand atunci cand nu sunt bine conturati factorii determinanti pentru aparitia raportului de cauzalitate, legatura cauzala dintre fapta ilicita si prejudiciu este mai greu de stabilit.

In doctrina juridica au fost propuse o serie de criterii pentru determinarea raportului de cauzalitate, astfel:
- sistemul cauzei proxime;
- sistemul cauzei adecvate;
- sistemul cauzalitatii necesare;
- sistemul potrivit caruia cauza cuprinde cauza necesara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Civila Delictuala.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!