Proprietatea Privata

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
2. NOTIUNI DE PROPRIETATE SI DREPT DE PROPRIETATE
3. FORMELE PROPRIETATII IN RAPORT DE TITULAR
4. DREPTUL DE PROPRIETATE PRIVATA
5. OBIECTUL DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA
6. CONTINUTUL JURIDIC AL DREPTULUI DE PROPRIETATE
7. CARACTERE JURIDICE ALE DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA
8. JURISPRUDENTA
9. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

CAP . 1 
INTRODUCERE
Noul Cod civil a fost adoptat prin Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, dar intrarea sa in vigoare a fost amanata pana la elaborarea si adoptarea legii de punere in aplicare.
Legea nr.71/2011 pentru punerea in aplicare a noului Cod civil a fost adoptata la 3 iunie 2011 si prevede ca aceasta intra in vigoare la 1 octombrie 2011. Aceasta lege prezinta o importanta deosebita atat sub aspectul normelor de punere in aplicare a dispozitiilor noii legislatii civile cat si din punct de vedere al masurilor de ordin tranzitoriu. Astfel, Legea nr. 71/2011 prevede in textul final ca la data intrarii in vigoare a noului Cod civil de la 1864, dar aceasta lege contine si mai multe masuri cu caracter tranzitoriu privind modul de aplicare a dispozitiilor noului Cod civil, inclusiv a dispozitiilor modificatoare aduse de legea de punere in aplicare, fata de actele si faptele juridice nascute anterior datei de 1 octombrie 2011.
Aplicarea in timp a noului Cod civil in raport cu reglementarile anterioare, cuprinse in Codul civil din 1864 sau in alte acte normative, se face in conformitate cu dispozitiile cuprinse in Legea nr.71/2011.
In materia actului juridic civil, Legea nr.71/2011 a instituit regula aplicarii legii in vigoare la data incheierii actului juridic, atat sub aspectul conditiilor de validitate, cat si pentru regulile de interpretare, efectele si executarea actului.
In ceea ce priveste drepturile reale, aceasta regula prezinta importanta pentru clauza de inalienabilitate si proprietatea comuna in devalmasie. In acest sens, Legea nr.71/2011 prevede ca validitatea si efectele clauzei de inalientabilitate constituie prin conventie sau testament sunt guvernate de legea in vigoare la data incheierii conventiei sau testamentului, iar proprietatea comuna in devalmasie se poate naste si prin act juridic, dar numai dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil.
In materia accesiunii, uzucapiunii si posesiei, Legea nr.71/2011 cuprinde dispozitii tranzitorii. Astfel, pentru accesiunea naturala asupra animalelor, dispozitiile noului Cod civil se vor aplica numai situatiilor nascute dupa data de 1 octombrie 2011, iar exercitarea dreptului de optiune de catre proprietarul imobilului, in caz de accesiune imobiliara artificiala, se face in raport de legea in vigoare la data incheierii lucrarii.
In materie de uzucapiune, noul Cod civil introduce uzucapiunii mobiliare, iar pentru uzucapiunile incepute si neimplinite anterior datei de 1 octombrie 2011 se vor aplica dispozitiile Codului civil din 1864.
In ceea ce priveste posesia, efectele acesteia sunt guvernate de legea in vigoare la data inceperii posesiei, respectiv Codul civil din 1864.
In materia dezmembramintelor dreptului de proprietate, cu aspect de noutate, noul Cod civil reglementeaza dreptul de superficie, dispozitiilor acestuia fiind aplicabile numai pentru superficia constituita dupa data de 1 octombrie 2011. Referitor la dreptul de uzufruct, dreptul de uz si dreptul de abitatie, exercitarea acestora, dupa data de 1 octombrie 2011, se face conform noului Cod civil.
In materia cartii funciare, legea de punere in aplicare a noului Cod civil prevede ca dispozitiile referitoare la proba dreptului de proprietate cuprinse in noul Cod civil si caracterul constitutiv al inscrierilor in cartea funciara se vor aplica dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativa-teritoriala, astfel, ca, pana la deschiderea cartilor funciare respective, inscrierile se fac numai pentru opozabilitatea dreptului fata de terti. Atat cererile de inscriere in cartea funciara, cat si actiunile de carte funciara se solutioneaza conform normelor in vigoare la data introduceri acestora.
In consecinta, studiul drepturilor reale urmeaza a fi facut in raport cu dispozitiile noului Cod civil, ale Legii nr. 71/2011 si respectiv, ale Codului civil din 1864, in masura in care acestea au ramas aplicabile actelor sau faptelor juridice nascute sub imperiul sau.
CAP. 2 
NOTIUNI DE PROPRIETATE SI DREPTUL DE PROPRIETATE
Notiunile de proprietate si de drept de proprietate pot fi privite din punct de vedere economic si din punct de vedere juridic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatea Privata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!