Proprietatea Periodica

Extras din referat Cum descarc?

Proprietatea, in sens economic, este, raportul de insusire de catre om a bunurilor materiale, care constituie o conditie a oricarei productii de marfuri si, implicit, o conditie fundamentala a existentei oricarei societati. A aparut odata cu societatea, stand la baza acesteia si va dainui cat timp va exista societatea.
In sens juridic, proprietatea este dreptul de proprietate care exprima in plan juridic continutul economic al raportului social de apropiere. A aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii, odata cu aparitia statului si dreptului, moment in care apropierea bunurilor materiale a devenit un drept de insusire consacrat prin lege si garantat prin forta de constrangere statala.
Dreptul de proprietate este prin natura sa un drept pur si simplu, avand ca titular o singura persoana care detine si exercita prerogativele acestuia, exclusiv, deplin, singur si ireversibil si care dobandeste intreaga utilitate a bunului obiect. Uneori, in anumite imprejurari, atributele dreptului de proprietate pot apartine mai multor proprietari concurenti, tinand sa le exercite in respectul drepturilor celorlalti. In aceasta situatie, dreptul subiectiv de proprietate imbraca aspecte juridice complexe manifestandu-se in raport de imprejurarile ce le determina, in diferite modalitati. 
Modalitatea dreptului de proprietate este modul specific in care, mai multi titulari concurenti, actuali ori succesivi, exercita atributele proprietarului asupra aceluiasi bun sau bunuri, ca o consecinta a unui fapt exterior dreptului subiectiv, ce le restrictioneaza, il face nesigur ori impune exercitiul sau comun.
Dupa imprejurarile care le determina, modalitatile dreptului de proprietate sunt proprietatea rezolubila, anulabila si comuna.
Proprietatea comuna se caracterizeaza prin faptul ca mai multi titulari concurenti si actuali, exercita impreuna si concomitent prerogativele lor asupra bunului obiect, in intregul lui, fara a fi fractionat in materialitatea sa. 
Dupa criteriul duratei starii de coproprietate si dupa cel al posibilitatii de a inceta prin partaj, proprietatea poate fi: proprietate pe cote-parti obisnuita si temporara si proprietate pe cote-parti fortata si perpetua. 
Coproprietatea fortata prezinta urmatoarele caractere juridice: ia nastere independent de vointa copartasilor, deci are un caracter fortat; are un caracter accesoriu deoarece depinde de proprietatea exclusiva asupra unor bunuri principale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatea Periodica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!