Proprietatea periodică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Proprietatea a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii, odata cu aparitia statului si dreptului, moment in care aproprierea bunurilor materiale a devenit un drept de insusire consacrat prin lege si garantat prin forta de constrangere statala.

Potrivit art. 480 din Codul civil "proprietatea este dreptul ce-l are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege".

Pentru o mai buna intelegere a definitiei pe care Codul civil o da proprietatii, este util a cita si dispozitiile art. 481, care prevad ca "nimeni nu poate fi silit sa cedeze proprietatea sa, afara numai pentru cazuri de utilitate publica si primind o dreapta si prealabila despagubire".

Aceste doua texte pun in lumina conceptia clasica romana asupra proprietatii, inspirata fara dubiu din cea franceza si anume cea a caracterului absolut al dreptului de proprietate.

Cea mai importanta modalitate juridica a dreptului de proprietate, atat sub aspectul complexitatii sale teoretice, cat si prin prisma intinderii domeniului de aplicare este proprietatea comuna.

In cazul proprietatii comune, dreptul de proprietate apartine concomitent la doua sau mai multe persoane care exercita deopotriva prerogativele acestuia. In consecinta, spre deosebire de celelalte modalitati juridice ale proprietatii, proprietatea comuna permite tuturor titularilor efectuarea simultana a actelor materiale si juridice in care se materializeaza exercitiul dreptului.

In functie de determinarea sau nedeterminarea in favoarea fiecarui titular a unei cote-parti din dreptul de proprietate, proprietatea comuna este de doua feluri : proprietate comuna pe cote-parti, denumita si coproprietate, si proprietatea comuna in devalmasie, denumita si proprietate devalmasa.

Dreptul de proprietate comuna pe cote-parti se defineste ca fiind acel drept de proprietate al carui obiect este materialiceste indivizi, insa divizat sub aspect ideal, astfel incat niciunul dintre titulari nu are un drept exclusiv cu privire la o fractiune materiala din bunul respectiv, insa detine o cota-parte ideala din dreptul de proprietate.

Proprietatea comuna pe cote-parti este de doua feluri : coproprietate obisnuita si temporara si coproprietatea fortata si perpetua.

In dreptul nostru civil sunt cunoscute patru cazuri de coproprietate fortata : proprietatea fortata asupra partilor comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente ; coproprietatea supra bunurilor comune necesare

Bibliografie:

Ovidiu Ungureanu, Cornelia Munteanu, Drept civil. Drepturile reale, Editura LUMINA LEX, Bucuresti, 2001

Bogdan Dumitrache, Marian Nicolae, Romeo Popescu, Camelia Toader, Institutii de drept civil, curs selectiv pentru licenta 2000-2001, Ed. Press Mihaela SRL, Bucuresti, 2000

Mircea N. Costin, Calin M. Costin, Dictionar de drept civil de la A la Z, ed.a 2-a, Ed. Hamangiu, Bucuresti 2007

Legea nr.282/2007

Codul Civil Art. 480

Art. 481

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proprietatea periodica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
901 cuvinte
Nr caractere:
4 824 caractere
Marime:
16.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drepturi, legi, proprietati
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!