Promisiunea Sinalagmatica de Vanzare-Cumparare

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie
Promisiunea sinalagmatica de vanzare-cumparare face parte din categoria contractelor nenumite Ca orice contract, promisiunea este nu numai un simplu act de schimb de valori economice, ci si un act de previziune, de proiectie in viitor, adica in acest caz, de organizare in avans a unei proiectate vanzari viitoare2 Particularitatea acesteia consta in faptul ca pregateste, prefigureaza un alt contract, si anume acela de vanzare cumparare. 
Antecontractul de vanzare-cumparare este acordul de vointa cuprins intr-un act juridic bilateral, prin care partile se obliga sa incheie in viitor, un contract de vanzare cumparare, la un pret determinat3 
Cunoscut sub numele de avancontract, precontract, contract preliminar, contract prealabil, contract provizoriu, promisiune de oferta4 sau contract preparatoriu5, promisiune de contract, promisiune sinalagmatica de vanzare cumparare, promisiune bilaterala de vanzare cumparare, antecontractul de vanzare cumparare nu este reglementat de Codul Civil Roman, spre deosebire de Codul Civil Francez, care, in art. 1589 alin. 1, prevede ca promisiunea de vanzare valoreaza vanzare, daca exista consimtamantul reciproc al celor doua parti asupra lucrului si asupra pretului El nu trebuie confundat cu oferta de a contracta (care este un act juridic unilateral, cat timp nu a fost acceptata poate fi revocata, nu este transmisibila mostenitorilor), nici cu vanzarea sub conditie suspensiva, ori cu conventia de preemtiune sau pactul de preferinta. Antecontractul poate cuprinde o promisiune unilaterala dar si sinalagmatica.
Promisiunea unilaterala de vanzare intervine in cazul in care o persoana, prevazand un eventual interes pentru ea de a dobandi proprietatea unui bun, primeste promisiunea proprietarului de a vinde acel bun, rezervandu-si facultatea de a-si manifesta ulterior, de obicei intr-un anumit termen, consimtamantul de a-l cumpara.
O promisiune de vanzare este neindoielnic un contract distinct, ce nu este totusi o vanzare (si deci nu poate produce efectele specifice ale contractului de vanzare-cumparare) si nu un act unilateral de vointa. Promisiunea de vanzare (sau de cumparare) da nastere la un drept de creanta, una dintre parti fiind obligata fata de cealalta parte sa vanda in viitor un anumit bun. Promisiunea bilaterala (sinalagmatica) de vanzare-cumparare este atunci cand ambele parti se obliga sa incheie in viitor, la pretul stabilit, contractul de vanzare-cumparare. Promisiunea bilaterala, la fel ca si cea unilaterala, este un antecontract, cu singura deosebire ca in acest caz oricare dintre parti poate cere incheierea contractului.
Promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare reprezinta o conventie prin care una din parti (promitentul vanzator) se obliga sa vanda, iar cealalta parte (promitentul cumparator), sa cumpere un anumit bun, la un pret determinat, contractul de vanzare-cumparare, urmand a fi incheiat la o data ulterioara6. 
Antecontractul a fost intalnit doar in cazul contractului de vanzare-cumparare imobiliara in art. 12 din Decretul nr. 144/1958 Fiind si el un contract , antecontractului ii sunt aplicabile, in principiu, dispozitiile art. 942-1206 C.civ., privind capacitatea partilor de a contracta, consimtamantul valabil exprimat, un obiect determinat sau determinabil si o cauza licita.
2. Caractere , conditii 
Spre deosebire de oferta, care este un act juridic de formatiune unilaterala, deoarece ea nu se intemeiaza pe un act de vointa, promisiunea de a contracta sau antecontractul desi creeaza obligatii numai in sarcina ofertantului, reprezinta un act juridic bilateral. Promisiunea de a contracta implica un acord prealabil prin care partile se obliga, in ipoteza in care promisiunea are un caracter sinalagmatic, sa incheie in viitor un contract.
Antecontractul reprezinta astfel, o promisiune de a contracta, un acord de vointa prin care partile se obliga sa incheie contractul in viitor. Precontractul are menirea de a conferi partilor certitudinea ca nici una dintre ele nu va da inapoi de la intentia realizarii contractului preconizat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Promisiunea Sinalagmatica de Vanzare-Cumparare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!