Profesionistul - Persoană Fizică

Extras din referat Cum descarc?

Codul comercial nu da o definitie profesionistilor, precizand doar cine are calitatea de profesionist ( comerciant ).
Dispozitiunea articolului 7 prevede ca profesionistii sunt aceia care savarsesc fapte de comert, avand comertul ca profesiune obisnuita, precum si societatile comerciale.
Din textul de lege se intelege ca profesionistii sunt atat persoane fizice, cat si societati comerciale in calitate de persoane juridice sau morale.
Pentru a avea calitatea de profesionist - persoana fizica trebuie indeplinite doua conditii: savarsirea de fapte de comert si exercitarea comertului ca profesiune obisnuita.
Modalitatile in care persoanele fizice pot desfasura activitati economice sunt:
- persoane fizice autorizate
- ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale
- ca membru al unei intreprinderi familiale.
A. Persoana fizica autorizata poate desfasura activitatea economica individual si independent, folosindu-si in principal forta de muca si aptitudinile profesionale proprii; PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane si va avea calitatea de comerciant daca indeplineste prevederile art. 7 C.Com (adica savarseste fapte de comert ca o profesiune obisnuita).
Pentru obligatiile asumate, persoana fizica autorizata raspunde cu patrimoniul de afectatiune si in completare cu intreg patrimoniul sau. In caz de insolventa va fi supusa procedurii insolventei, daca are calitate de comerciant.
B. Persoana fizica, in calitate de intreprinzator titular al unei intereprinderi individuale 
Este intreprinzator persoana care organizeaza o intreprindere economica. Prin intreprindere economica se intelege o activitate economica desfasurata in mod organizat, permanent si sistematic combinand resurse financiare, forta de munca, materii prime pe riscul intreprinzatorului.
Intreprinderea individuala este intreprinderea economica, lipsita de personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica; intreprinderea individuala poate angaja terte persoane cu contract individual de munca si raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune si in completare cu intreg patrimoniul propriu al intreprinzatorului.
C. Persoana fizica, in calitate de membru al unei intreprinderi familiale 
Persoana fizica poate desfasoara o activitate economica si in cadrul unei intreprinderi familiale (AF).
Intreprinderea familiala e constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii. Potrivit ordonantei prin familie intelegem sotul, sotia , copii acestora si rudele si afinii pana la gradul 4 inclusiv.
Intreprinderea familiala e o intreprindere economica organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa. Intreprinderea familiala se constituie printr-un acord de constituire in forma scrisa, aceasta fiind conditia pentru validitatea acordului de constituire.
Acordul de constituire cuprinde: numele si prenumele membrilor, reprezentantul intreprinderii, data intocmirii, cotele procentuale in care se vor imparti veniturile nete, etc. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absoluta a acordului de constituire. 
Intreprinderea familiala este lipsita de personalitate juridica iar membrii ei au calitate de comerciant persoana fizica. Insa membrii intreprinderii pot prevedea constituirea unui patrimoniu de afectatiune cu precizarea cotelor lor de participare in intreprindere.
Interesele intreprinderii sunt gestionate de reprezentantul desemnat prin acordul de constituire, acesta actionand in temeiul unei procuri speciale sub forma unui inscris sub semnatura privata, semnat de toti membrii familiei.
Intreprinderii familiale i se interzice angajarea unor terte persoane cu contract de munca. Membrii ei raspund solidar si indivizibil pentru obligatiile intreprinderii familiale cu patrimoniul de afectatiune, iar in completare raspund cu intreg patrimoniul lor proportional cotelor de participare.
Conditiile pentru dobandirea calitatii de profesionist - persoana fizica sunt urmatoarele:
1. savarsirea unor fapte obiective de comert
2. savarsirea faptelor de comert cu caracter de profesiune
3. savarsirea faptelor de comert in nume propriu
4. conditia capacitatii persoanei fizice - profesionist
Savarsirea unor fapte obiective de comert:
-constituie una dintre conditiile principale pentru dobandirea calitatii de profesionist. Acestea sunt obiective si sunt reglementate de dispozitiunea articolulului 3 din Codul Comercial
-prin savarsirea efectiva a unui fapt de comert se realizeaza dobandirea calitatii de profesionist, iar toate actele si faptele juridice ale profesionistului sunt "prezumate" a fi comerciale.
-calitatea de profesionist se dobandeste prin savarsirea de acte de comert obiective numai in masura in care aceste fapte au acest caracter pentru persoana care le savarseste. Daca insa, o persoana savarseste fapte de comert mixte, nu devine profesionist, daca actele juridice incheiate au caracter civil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profesionistul - Persoana Fizica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!