Proceduri judiciare necontencioase - notiune, reguli specifice, exemple

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit art. 527 din Codul de procedura civila, procedura judiciara necontencioasa reprezinta acea procedura sub imperiul careia activitatea instantelor judecatoresti si a altor organe este aceea de a solutiona cereri care nu urmaresc stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana, precum sunt cele privitoare la darea autorizatiilor judecatoresti sau la luarea unor masuri legale de supraveghere, orcrotire ori asigurare. 
Dupa cum putem observa, pentru a se incadra in domeniul de aplicare al procedurii necontencioase judiciare, o cerere trebuie sa indeplineasca doua conditii, una pozitiva si una negativa. Cea pozitiva este indeplinita doar atunci cand necesitatea interventiei instantei pentru solutionarea cererii are o baza legala , iar cea negativa reprezinta inexistenta contrarietatii de interese (caracterul unilateral), altfel spus, cererea nu este indreptata impotriva unui adversar cu potential interes in a se opune la admiterea acesteia . 
De asemenea, procedura necontencioasa mai este numita si procedura gratioasa sau voluntara , aceste denumiri plecand de la caracterizarea acesteia, implicit lipsa unui litigiu.
Pentru a reliefa accentuat trasaturile categoriilor de cereri necontencioase am realizat o scurta exemplificare a acestora. Clasificarea cererilor necontencioase ca fiind autorizatii sau masuri releva importanta pentru stabilirea si diferentierea caracterului necontecios, de cel contencios al cererii. Din categoria cererilor privitoare la darea autorizatiilor judiciare se regasesc urmatoarele: autorizarea instantei de tutela pentru gratificarea descendentilor celui pus sub interdictie (art. 175 Cod civil); incuviintarea sau autorizarea de catre instanta a vanzarii bunurilor mobile ipotecate, in conditiile art. 2445 Cod civil, de catre creditor, fara interventia executorului judecatoresc (art. 622 alin. (5) Cod de procedura civila); incuviintarea data de catre instanta debitorului cautiunii pentru aducerea unui garant in conditiile art. 1059 Cod de procedura civila etc.. Din categoria cererilor privitoare la luarea unor masuri legale de supraveghere, de ocrotire ori de asigurare exemplificam: numirea de catre instanta de tutela a unui curator special pentru ingrijirea si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta si pentru administrarea bunurilor pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie judecatoreasca (art. 167 Cod civil); desemnarea de catre instanta, in caz de neintelegere intre parti, a persoanei administratorului-sechestru [art. 975 alin. (1) Cod de procedura civila] etc. .
In categoria procedurilor necontencioase se regasesc: incuviintarea executarii silite de catre instanta de executare (art. 665 Cod de procedura civila); procedura resituirii cautiunii, conform art. 1063 Cod de procedura civila; inregistrarea partidelor politice (reglementata prin Legea partidelor politice nr. 14/2003) etc..


Fisiere in arhiva (1):

  • Proceduri judiciare necontencioase - notiune, reguli specifice, exemple.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!