Procedura de reconstituire a dreptului de proprietate conform legii nr. 18 pe 1991

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Procedura de reconstituire a dreptului de proprietate 3
1. Obiectivul Legii 18/1991 3
2. Punerea in posesie 4
3. Titlurile de proprietate 5
4. Comitetul ad-hoc si adunarile aociative ( composesorate, obsti de mosneni, etc) 6
Bibliografie: 8

Extras din referat:

1. Obiectivul Legii 18/1991

Pentru a putea vorbi despre procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, mai intai care este obiectivul legii ce reglementeaza procedura mentionta mai sus (Legea fondului funciar), si anume acela de a stabili sau restabili dreptul de proprietate privata asupra terenurilor care se gaseau in patrimoniul cooperativelor agricole de productie prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept.

Cererile depuse potrivit prevederilor art. 9 din Legea nr. 18/1991 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1998, pentru modificarea art. 9 din Legea fondului funciar nr. 18/1991vor urma procedura prevazuta de acestea (art 13).

2. Punerea in posesie

Punerea in posesie pe baza de masuratori topografice se va efectua in conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 18/1991, republicata, de catre specialisti in masuratori topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului agricol, imbunatatiri funciare si cadastru general pentru terenurile agricole si, respectiv, specialisti in cadastru forestier si amenajarea padurilor, conform planului parcelar. In situatia in care volumul lucrarilor depaseste posibilitatile de lucru ale comisiei, acestea se pot executa prin prestari de servicii de specialisti in masuratori topografice, cadastru agricol, organizarea teritoriului agricol, imbunatatiri funciare si cadastru general ai agentilor economici.

Persoanele care au formulat plangeri la judecatorie vor fi puse in posesie provizoriu, pana la prezentarea hotararii judecatoresti de catre comisii, cu suprafetele stabilite pe baza hotararii comisiei judetene. Dupa prezentarea hotararii judecatoresti punerea in posesie se va face tinandu-se seama de aceasta.

Din rezerva constituita potrivit legii comisiile comunale, orasenesti sau municipale vor putea atribui, in completare, terenuri, daca din hotarare rezulta aceasta.

Punerea in posesie se face prin intocmirea procesului-verbal, conform machetelor prevazute in anexele nr. 52a) si 52b) la Regulament, si prin semnarea acestuia. Un exemplar al procesului -verbal se inmaneaza proprietarului impreuna cu schita terenului.

In acest scop, autoritatile comunale si orasenesti ale administratiei publice locale vor incunostinta in scris, cu confirmare de primire, persoanele care au domiciliul in alte localitati si carora li s-a stabilit dreptul de proprietate, asupra datei la care va avea loc punerea in posesie. Pentru persoanele care au domiciliul sau resedinta in localitate autoritatile comunale si orasenesti ale administratiei publice locale vor afisa la sediul lor data punerii in posesie, utilizand totodata orice alte mijloace de comunicare.

In ceea ce priveste persoanele care din diferite motive sunt in imposibilitatea de a se prezenta la data punerii in posesie, acestea pot imputernici prin procura speciala si autentica, cu mentiunea expresa ,,pentru punere in posesie", altei persoane care vor semna tabelul de luare in primire a terenului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procedura de Reconstituire a Dreptului de Proprietate Conform Legii Nr. 18 pe 1991.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 411 cuvinte
Nr caractere:
7 946 caractere
Marime:
16.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
lege, drept, proprietate
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!