Proba prin Declaratia Partilor - Interogatoriul-Marturisirea

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Dreptul civil este acea ramura a dreptului privat care insumeaza totalitatea normelor ce reglementeaza conditia juridica a persoanelor fizice si a persoanelor juridice, precum si raporturile patrimoniale si cele personale dintre acestea.
Dreptul civil isi aduce un important aport la apararea si consolidarea proprietaatii, dar si la garantarea efectiva a drepturilor subiective, prin transformarea raporturilor patrimoniale si a celor personale in raporturi juridice civile.
Pentru garantarea hotararilor juste in materia dreptului civil, instanta de judecata este obligata sa ia in considerare toate faptele si imprejurarile aflate in legatura cu procesul judecat. Aceasta atenta luare la cunostinta este menita sa asigure stabilirea adevaratei situatii de fapt.
Probele sunt clasificate, in functie de mai multe criterii: 
- dupa cum se administreaza in fata instantei sau in afara ei, probele pot fi judiciare si extrajudiciare;
- dupa natura lor, probele se clasifica in probe materiale si personale. Probele materiale sunt lucruri concrete care dovedesc raportul dedus judecatii sau contribuie la dovedirea lui. Probele personale sunt fapte ale omului, care pot fi: pozitive (declaratii orale sau inscrisuri), negative sau de abtinere (ascunderea sau distrugerea unui inscris sau lipsa unui interogatoriu), de rationament (ca in cazul prezumtiilor legale si al celor simple).
- dupa caracterul original sau derivat, probele sunt primare (imediate, nemijlocite) care implica un raport nemijlocit intre proba si fapt si probe secundare (mediate, mijlocite) care provin din a doua sau a treia sursa.
- dupa modul in care judecatorul percepe faptele, probele se impart in probe constand in rezultatul perceperii personale a faptelor de catre judecator (cercetarea la fata locului) si probe constand in perceperea faptelor de catre alte persoane (dispozitia martorului)
- dupa cum faptul probator duce sau nu direct la stabilirea faptului principal, probele pot fi directe (cele care dovedesc prin ele insele raportul dedus judecatii) si indirecte (cele care dovedesc un fapt vecin ti conex, din a carui cunoastere se trage concluzia existentei raportului juridic litigios).
CONVENTII ASUPRA PROBELOR
Prin conventii asupra probelor se inteleg acele acorduri de vointa prin care partile se abat, deroga, de la normele legale ale probatiunii judiciare, fie anterior unui proces, fie in cursul unui proces civil.
Desi nu exista o reglementare oficiala a acestei materii, exista totusi izolat o dispozitie legala in Codul civil, art.1191, al. 3, in acest sens.
Stabilirea starii de fapt are in vedere mijloacele de proba.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proba prin Declaratia Partilor - Interogatoriul-Marturisirea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!