Proba

Extras din referat Cum descarc?

I.1. Notiunea de proba 
"Idem est non esse et non probari"-a nu fi este acelasi lucru cu a nu fi dovedit (pentru ca afirmatiile care se fac in dreptul procesual pentru a fi considerate adevarate trebuie sa fie dovedite).
In literatura juridica au fost date numeroase definitii privind proba si probatiunea: Domat considera ca dovada este ceea ce convinge minte de existenta unui adevar; Solon spunea ca probele sunt motive rationale spre a afirma sau nega ceva.
Doctrina franceza spune ca "a proba inseamna a stabili realitatea a ceea ce se pretinde, furnizand interlocutorului elemente pe baza carora acesta isi va forma convingerea".
In literatura juridica recenta si in practica judiciara, notiunea de proba este folosita cu mai multe sensuri:
o Intr-un prim sens, prin proba se intelege actiunea prin care se poate ajunge la stabilirea faptelor sau imprejurarilor care au dat nastere conflictului dintre partile in litigiu; privita din acest sens, notiunea de proba este legata de ideea de sarcina a probei.
o Intr-un al treilea sens, prin notiunea de proba se intelege rezultatul actiunii de probatiune judiciara; din acest punct de vedere se spune ca proba este completa sau incompleta, convingatoare sau neconvingatoare.
I.2. Reglementare
Probele sunt reglementate, in principal, in Codul civil, in dispozitiile art. 1169 - 1206, in Codul de procedura civila in sectiunea a III-a Administrarea dovezilor (art 167-241), dar si in Codul Comercial in art. 46 - 57.
I.3. Obiectul probei 
"Obiect al probei sunt actele si faptele generatoare de drepturi si obligatii cu privire la care s-a declansat conflictul dintre parti." 
Altfel spus, obiectul probatiunii judiciare il constituie numai acele imprejurari (acte juridice si fapte juridice), care dau nastere, modifica sau sting drepturi subiective civile.
I.4. Sarcina probei 
Inca din dreptul roman a fost consacrat principiul potrivit caruia cel ce afirma o pretentie in justitie trebuie sa o dovedeasca "ei incumbit probation qiu dicit non qiu negat". 
Reclamantul este primul care are sarcina probei, deoarece el este partea din proces care promoveaza o actiune civila, prin introducerea cererii de chemare in judecata.Dupa ce reclamantul a facut dovada faptelor, paratul trebuie sa reactioneze si sa se apere facand o anumita sustinere cu privire la existenta sau inexistenta drepturilor subiective si a obligatiilor civile, pe care e obligat sa le probeze in proces. In aceasta situatie sarcina probei o are paratul, deoarece el este cel care face o afirmatie in fata instantei , pe care trebuie sa o dovedeasca .


Fisiere in arhiva (1):

  • Proba.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!