Principiile Procesului Civil si ale Procesului Penal

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
CAPITOLUL 1. Procesul civil
1.1 Definitia 
1.2 Caracteristicile procesului civil 
1.3 Structura procesului civil 
1.4 Principiile procesului civil 
CAPITOLUL 2. Procesul penal
2.1 Definitia 
2.2 Organe ale procesului penal 
2.3 Structura procesului penal 
2.4 Principiile procesului penal 
CAPITOLUL 3. Comparatie intre principiile procesului civil si principiile procesului penal
3.1 Principiul disponibilitatii (procesul civil) si cel al oficialitatii (procesul penal)
3.2 Principiul oralitatii (procesul civil) 
3.3 Controlul judiciar (procesul civil/penal) 
3.4 Principiul contradictorialitatii(procesul civil).


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
1.1 Definitia
Procesul civil este activitatea desfasurata de: instanta, parti, organul de executare si alte organe sau persoane care participa la infaptuirea justitiei in pricinile civile, precum si raporturile dintre acesti participanti, in vederea realizarii sau stabilirii drepturilor ori intereselor civile deduse judecatii si executarii silite a hotararii judecatoresti sau a altor titluri executorii conform procedurii stabilite de lege.
In cadrul infaptuirii justitiei, procesul civil este deci activitatea pe care o desfasoara organele de stat competente, cu participarea partilor interesate, in vederea rezolvarii conflictelor ce se ivesc in circuitul civil.
Procesul civil serveste ca forma speciala a constrangerii de stat pentru valorificarea in concret a dreptului subiectiv incalcat si prin aceasta, la restabilirea ordinii de drept tulburate.
1.2 Caracteristicile procesului civil
1) Procesul civil reprezinta o succesiune de acte si fapte.
2) In cadrul acestei activitati se nasc raporturi juridice procesuale atat intre parti, cat si intre acestea si instanta.
3) Obiectul procesului e reprezentat de solutionarea unui diferend, fiind de exceptie situatia in care interventia instantei este solicitata conform legii, in situatii neconflictuale.
4) Procesul civil incepe cu sesizarea organului jurisdictional prin cererea de che-mare in judecata si sfarseste prin executarea silita a hotararii judecatoresti.
5) Participantii necesari la procesul civil sunt: organul jurisdictional, reclamantul si paratul, acestora adaugandu-li-se si unii participanti, numiti principali (organul de executare silita si procurorul), dar si unii participanti auxiliari (martori, experti, avocati).
6) Scopul activitatii de judecare este concretizat in stabilirea sau realizarea unor interese legitime, astfel ca fundamentul subiectiv al judecarii este reprezentat de incalcarea sau contestarea unui drept sau interes legitim.
7) Procesul civil e guvernat de norme procedurale.
1.3 Structura procesului civil
Procesul civil are doua faze:
1. Faza judecatii (cognitio)
Aceasta faza cuprinde, de regula, mai multe etape: 
a) Etapa incunostintarii scrise reciproce a partilor, cu privire la pretentiile, apara-rile si probele pe care le propun; 
b) Etapa dezbaterilor; 
c) Etapa deliberarii si pronuntarii hotararii;
d) Etapa controlului judiciar de legalitate si temeinicie a hotararii;
2. Faza executarii silite
Include activitatea instantei de executare si a executorilor judecatoresti care-si indeplinesc atributiile procesuale sub controlul instantei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Procesului Civil si ale Procesului Penal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!