Principiile dreptului civil

Extras din referat Cum descarc?

Principiul, in general, reprezinta un ansamblu de reguli sau afirmatii ce stau la baza formarii altor afirmatii sau activitati. 
Din punct de vedere etimologic, notiunea de “Principiu” vine din limba latina “ PRINCIPIUM” ce avea sens de început sau constituent fundamental.
Orice sistem de drept este guvernat de anumite principii de baza ce se aplica uniform ramurilor acestuia. Ele asigura omogenitate, coerenta dar si capacitatea de dezvoltare a unor relatii asociative. 
Principiile de baza ale dreptului roman reprezinta idei de fundament ce pot fi gasite în toata legislația statului, fiind consacrate de legea fundamentală, chiar și de alte legi mai importante. Ele sunt aplicabile in toate ramurile de drept, inclusiv dreptului civil.
Principiile instituțiilor dreptului civil sunt idei de bază ce se aplică fie numai într-o instituție, fie în două sau mai multe instituții ale dreptului civil, iar uneori chiar numai pentru o anumită materie a unei instituții, având deci o vocație mai redusă decât principiile generale ale dreptului civil.
Conform codului civil, izvoare ale acestuia sunt reprezentate de lege,uzante si principii generale ale dreptului iar in cazurile neacoperite de lege se folosesc uzantele,dispozitii legale pentru situatii asemanatoare, dar cand nu exista nici dispozitii se aplica principiile generale ale dreptului. 
Principii generale ale dreptului civil :
I. Principiul proprietatii;
II. Principiul egalitatii in fata legii;
III. Principiul exercitarii drepturilor si executarii obligatiilor civile cu buna credinta , conform ordinii publice si bunelor moravuri;
IV. Principiul garantarii si ocrotirii drepturilor subiective civile;
V. Principiul aplicarii prioritare a tratatelor international privind drepturile omului;
VI. Principiul aplicarii prioritare a dreptului Uniunii Europene.
I. Principiul proprietatii;
Dreptul de proprietate este, conform codului civil, dreptul unei persoane de a se bucura și dispune de un lucru în mod exclusiv și absolut, însă în limitele determinate de lege.
În funcție de titular și caracteristici, proprietatea poate fi privată sau publică.
Dreptul de proprietate este reglementat si garantat de Constitutie, iar art. 44 se referă la protecția proprietății private, dispunând, printre altele, că dreptul de proprietate este garantat si că proprietatea privată este ocrotită în mod egal de lege,indiferent de titular. Totodata, nimeni nu poate fi expropriat decat intr-o situatie ce reprezinta un interes public iar nationalizarea sau alte masuri de trecere in mod obligatoriu in proprietate publica a unor bunuri pe considerente entice ,politice, sociale fiind interzisa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile dreptului civil.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Codul Civil ; 
- Drept Civil roman - Introducere in drept civil - Assist dr.Marian Russeo
- Curs de drept civil - Partea Generala -> Gabriel Boroi si Carla Alexandru Anghelescu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!