Persoana Juridica

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2 
? 1. Notiunea de persoana juridica 3
? 2. Elementele constitutive ale persoanei juridice 5
2.1. Organizareaproprie 6
2.2. Patrimoniul propriu 9
2.3. Scopul propriu 11
2.4. Raspunderea persoanei juridice 12
? 3. Identificarea persoanei juridice 14
? 4. Clasificarea si categoriile persoanelor juridice 16
Incheiere 21
Bibliografie 22


Extras din referat Cum descarc?

Introducere. 
In ultimul timp, in contextul reformei judiciare si de drept, legislatia civila a cunoscut transformari substantiale impuse de realitatile sociale si economice, precum si tendinte de ajustare a legislatiei unor standarde general recunoscute.
Ca societate, noi avem asteptari mari de la sistemul nostru judiciar, in general, si cel civil, in special. Procesele civile trebuie sa fie solutionate cit mai repede, mentinind totodata standarte de echitate si justete. Cam aceasta in esenta ar fi cerinta de baza inaintata azi organelor judiciare de catre societate. In indeplinirea acestei cerinte, la momentul actual, organele judiciare se confrunta cu un numar enorm de procese civilele care trebuiesc solutionate cu un numar minim de resurse si personal. Pe linga volumul mare de munca, in realizarea sarcinilor pe care le au, organele se cofrunta cu presiunea constanta din partea statului si opiniei publice de a lupta eficient cu criminalitatea, totodata fiind obligate sa respecte anumite cerinte justificate, dar totusi rigide, ale asigurarii unui proces echitabil [3].
Devine tot mai clar ca modelele existente ale procesului civil nu mai fac fata fenomenelor pe care urmeaza a le controla. In ultimul timp a crescut numarul faptelor considerate delicte, a crescut numarul de delicventi si delicte care trebuiesc investigate si solutionate cu prea putine resurse. Un rezultat al acestei situatii este o miscare continua spre o convergenta a sistemelor legale, prin imprumutarea unul de la altul a acelor institutii si practici care ofera speranta pentru usurare. Printre aceste institutii ale dreptului civil se numara si persoana juridica. In lucrarea data voi incerca sa vorbesc de mai multe aspecte si elemente ale persoanei juridice (definitia, elementele constitutive ale persoanei juridice, cate ceva despre identificarea, clasificarea si categoriile persoanelor juridice) [5].
Scopul si obiectul tezei consta in elucidarea problemelor cu privire la persoana juridica (definitia, elementele constitutive ale persoanei juridice, cate ceva despre identificarea, clasificarea si categoriile persoanelor juridice), in ceea ce priveste modelarea ei pentru realitatile din Republica Moldova si pentru a face mai usoara solutionarea proceselor ce tin de persoana juridica.
Pentru a atinge acest scop au fost stabilite urmatoarele obiective:
- Efectuarea unui studiu asupra principalelor aspecte ale peroanei juridice;
- Identificarea avantajelor si dezavantajelor cunoasterii cat mai bine a definitia, elementele constitutive ale persoanei juridice, cate ceva despre identificarea, clasificarea si categoriile persoanelor juridice;
- Stabilirea rolului persoanei juridice ca subiect al dreptului civil [3].
? 1. Notiunea de persoana juridica.
Una din cele mai frecvent intalnite subiecte in societate este persoana juridica. Ea este o creatiune artificiala care apare in rezultatul crearii ei de persoane fizice, fizice si juridice sau de cele juridice.[7] Notiunea de persoana juridica, data in art.55, nu este o norma juridica si nu stabileste un comportament. Din aceasta notiune se desprinde straduinta legiuitorului de a identifica elementele care se manifesta in interiorul acestui fenomen juridic, indiferent de tipul, forma sau scopul ei. Art.55 alin.(l) defineste persoana juridica ca organizatie ,,care are im patrimoniu distinct ti raspunde penliii obligatiile sale cu acest patrimoniu, poaie sa dobandeasca si sa exercite in nume propriu drepturi patrimoniale si personale nepatrimoniale, sti-si asume obligatii, poate fi reclamant si parat in instanta de judecata". Din definitia legala se desprind patru clemente: organizatie (structura organizatorica) proprie, patrimoniu distinct, raspundere, capacitate civila si procedurala. Pe langa faptul ca nu este necesara, aceasta definitie legala este incompleta si imprecisa. Contrar opiniilor expuse, legiuitorul moldav a mentionat unele elemente care nu sunt necesare si, invers, nu a consemnat uncie tara de care persoana juridica nu are ratiune[3].
Dupa cum s-a afirmat, pe buna dreptate, in doctrina, clementele necesare si suficiente pentru a defini persoana juridica sunt: organizare proprie, patrimoniu propriu si scop propriu. Daca lipseste cel putin unul dintre elementele mentionate, aceasta creatie juridica ca subiect de drept isi pierde armonia si claritatea, generand, in consecinta, nereguli in functionarea intregului sistem. Se observa ca legiuitorului moldav i-a scapat din definitie un element esential, si anume scopul persoanei juridice, adica factorul care ii determina pe fondatori sa formeze entitatea colectiva si care indica ratiunea de a fi persoana juridica. Acest vid urmeaza a fi suplinit cu dispozitiile art.55 alin.(2) si art.57. iar definitia -reibrmulata. Potrivit dispozitiilor citate, persoanele juridice sunt. in dependenta de scopul urmarit de fondatori, de drept public sau de drept privat. Cele de drept privat, la randul lor, pot avea scop lucrativ (comercial) ori scop nelucrativ (necomercial)[7].


Fisiere in arhiva (1):

  • Persoana Juridica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!