Patrimoniu

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Notiunea de patrimoniu 3
Bunurile parti componente ale patrimoniului 4
CARACTERELE JURIDICE ALE PATRIMONIULUI 6
FUNCTIILE PATRIMONIULUI 7
Concluzie 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Pentru a defini notiunea de patrimoniu este util sa amintim ca din punct de vedere structural raportul juridic civil este alcatuit din trei elemente: subiecte, continut si obiect. Subiecte ale raportului juridic pot fi persoanele fizice si juridice. Prin continutul raportului juridic civil intelegem drepturile subiective si obligatiile corelative ce se nasc in favoarea si respectiv in sarcina subiectelor sau partilor sale. In ceea ce priveste obiectul raportului juridic acesta consta in actiunea ori inactiunea la care este indreptatit subiectul activ si la care este obligat subiectul pasiv.
Drepturile si obligatiile subiectelor raportului de drept civil cunosc diverse clasificari, dintre care una dintre cele mai importante este in drepturi si obligatii patrimoniale si drepturi si obligatii nepatrimoniale. Drepturile si obligatiile patrimoniale sunt acelea care au continut economic, adica pot fi evaluabile in bani. Dimpotriva, drepturile si obligatiile nepatrimoniale nu au valoare economica si nu pot fi evaluate in bani.
Notiunea de patrimoniu
Comform Codului civil art.284 al(1)Patrimoniu reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor cu continut economic adica evaluate in bani. 
Astfel putem defini patrimoniul ca fiind totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinate, drepturi si obligatii privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele. 
Asadar patrimoniul este alcatuit dintr-o latura activa si o alta pasiva.
o Activul patrimonial este format din valoarea tuturor drepturilor patrimoniale apartinand unei persoane.
o Pasivul patrimonial consta in valoarea tuturor obligatiilor patrimoniale.
Bunurile parti componente ale patrimoniului
Bunuri sunt toate lucrurile susceptibile apropierii individuale sau colective si drepturile patrimoniale . Lucruri sint obiectele corporale in raport cu care pot exista drepturi si obligatii civile .
Sensul termenului "bun", , este ca el include in sine orice element al activului patrimonial al persoanei, adica atat lucrurile si animalele cat si drepturile cu privire la acestea. Deci, termenul bun include in sine atat lucrurile cat si drepturile patrimoniale, care pot fi reale si obligationale. Asa, spre exemplu, sunt bunuri: lucrurile care au o existenta materiala si valoare economica, operele stiintifice, literare, artistice, inventiile ect.., daca au o valoare economica si sunt susceptibile de drepturi patrimoniale, drepturile de creanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Patrimoniu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul Civil al Republicii Moldova cu ultime modificari si complectari
2. Gisca Veronica,Drept Civil,Drepturile reale:Curs de lectii/Chisinau/2005
3. www.wikipedia.com
4. http://maranatta.wordpress.com/2009/11/29/comentariu-la-codul-civil-al-republicii-moldova/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!