Particularitatile Contractului de Magazinaj

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea si caracterele contractului de depozit p. 1-7
2. Elementele contractului de depozit p. 7-10
3. Continutul contractului de depozit p. 10-16
4. Particularitatile contractului de magazinaj p. 16-22
5. Particularitatilr depozitului hotelier si a sechestrului p. 23-28
6. Incetarea contractului de depozit p.28-29
Bibliografie p.30-31


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea si caracterele contractului de depozit.
Prin contractul de depozit o parte (depozitar) se obliga sa pastreze bunul mobil, predat de cealalta parte (deponent), o perioada determinata sau nedeterminata si sa-l restituie la cerere. Din aceasta definitie putem observa scopul urmarit de acest contract - pastrarea bunului depozitat in vederea restituirii lui in natura la cererea deponentului.
Insa in privinta notiunii de deposit nu exista uniformitate in ce priveste legislatiile care reglementeaza acest tip de contract. Acest fapt s-a datorat in primul rind conditiilor istorice care au stat la evolutia unor formalitati statale, inclusiv a societatii, precum si conditiile economice si cele sociale.
In prezent cele mai apropiate definitii in ceea ce priveste depozitul, le putem regasi in legislatiile Federatiei Ruse, Romaniei, etc. Astfel art. 1591 CC roman prevede ca depozitul este un act prin care se primeste lucrul altuia spre al restitui in natura. Scopul acestui contract fiind acelasi. Insa doctrina romana mentioneaza ca daca scopul principal al contractului nu este conservarea lucrului, chiar daca detinatorul are o asemenea obligatie, raporturile dintre parti nu mai pot fi calificate ca raporturi de depozit, ci ca niste raporturi de vinzare-cumparare, de antrepriza, sau chiar a unui contract nenumit. Art.1591 al CC roman, observam ca foloseste termenul de act nu pe acela de contract, intrucit legiuitorul a dorit sa includa in aceasta reglementare alaturi de contractul de depozit si sechestrul judiciar.
Art.886 al CC a Federatiei Ruse ne spune ca prin contractul de depozit o parte (depozitar) se obliga sa pastreze un bun, predat ei de cealalta parte (deponent) si sa intoarca acest bun in intregime. Atentionind definitia data de CC al Federatiei Ruse si cea data de CC al Romaniei in comparatie cu cea data de CC al Republicii Moldova, putem spune ca definitia noastra are foarte multe asemanari cu cea data de CC al Federatiei Ruse.
Prin urmare depozitul este un contract prin care o persoana (deponent) incredinteaza un lucru mobil unei alte persoane (depozitar), care se obliga sa-l pastreze o perioada determinata sau nedeterminata si sa il restituie in natura la cererea deponentului.
Buna credinta a depozitarului este un element esential al contractului de depozit, legea penala incriminind faptele de insusire a unui bun mobil apartinind altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de al restitui, in infractiune de abuz de incredere. 
Exista mai multe tipuri de depozit. Codul civil al Romaniei in art.1592 ne spune ca "depozitul este de doua feluri : depozitul propriu-zis si sechestru"; depozitul e voluntar sau necesar (art.1594), iar sechestrul este numai conventional sau judiciar (art. 1626). Doctrina insa clasifica aceste forme altfel, si anume: depozitul propriu-zis este intotdeuna conventional, are ca obiect bunuri mobile nelitigioase si are 3 specii: depozitul obisnuit, depozitul necesar si depozitul neregulat. 
Depozitul sechestru poate fi conventional sau judiciar are ca obiect bunuri litigioase atit mobile cit si imobile.
O alta clasificare a depozitului este data de doctrina rusa, care se prezinta in felul urmator : 
- dupa calitatea depozitarului
1. obisnuit 
2. profesional
- dupa obiect
1 regulat (lat.regulare ) - bun individual determinat
2. neregulat (lat. irregulare ) - bunuri de gen 
- dupa situatia care a aparut
1. obisnuit
2. necesar - bunul este transmis in depozit in existenta unor conditii exceptionale. 
- dupa tipurile speciale de depozit
1. magazinajul
2. lombardul
3. depozitul la camerele de pastrare
4. depozitul la vestiare
5. depozitul hotelier
6. sechestrul 
7. depozitul bancar care poate fi :
1. contract de pastrare a bunurilor de valoare in safeuri bancare individuale 
2. contract de depozit a bunurilor in banci (institutii financiare).
Din istoricul aparitiei acestui contract putem aminti ca primele reguli cu privire la depozit s-au statuat in regulile moralei, de a transmite cuiva un anumut bun. In dreptul privat roman contractul de depozit si-a gasit aplicare restrinsa, dar totusi pentru acest sistem de drept ii era caracteristic o categorie de contracte reale - contractus rei. Aceasta insa nu satisfacea cerintele sociale, respectiv aceste contracte sau transformat in alte acte juridice, inclusiv in contract de depozit. Din punct de vedere juridic aplicarea acestui tip de contract era destul de dificila


Fisiere in arhiva (2):

  • Particularitatile Contractului de Magazinaj
    • CUPRINS.doc
    • Particularitatile contractului de magazinaj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!