Ocrotirea Persoanei Fizice prin Mijloace de Drept Civil

Cuprins referat Cum descarc?

SECTIUNEA I Ocrotirea unor categorii de persoane fizice -generalitati 3 
SECTIUNEA II Ocrotirea minorului 4
2.1 Principiile care guverneaza ocrotirea parinteasca 5
2.2 Tutela - mijloc de ocrotire a minorului 7
SECTIUNEA III Ocrotirea bolnavului psihic pus sub interdictie judecatoreasca 9
SECTUNEA IV Ocrotirea persoanei fizice prin curatela 11
STUDIU DE CAZ 12
CONCLUZII 14
BIBLIOGRAFIE 15


Extras din referat Cum descarc?

SECTIUNEA I Ocrotirea unor categorii de persoane fizice - generalitati
Prin ocrotirea persoanei fizice se intelege ansamblul mijlocelor de drept civil prin intermediul carora se asigura recunoasterea si protectia drepturilor subiective civile si a intereselor indreptatite ale acesteia, pecum si mijloacele de protectie ale persoanei fizice ca participanta la circuitul civil.
Totalitatea mijloacelor juridice folosite in scopul ocrotirii omului formeaza sistemul mijloacelor de ocrotire a persoanei fizice. 
Acest sistem a fost caracterizat in literatura juridica ca o "unitate in diversitate" Unitate deoarece finalitatea lui este ocrotirea omului, diversitate deoarece este alcatuit din mijloacele juridice de ocrotire, furnizate de fiecare ramura de drept. Astfel ficare ramura de drept are mijloace proprii de ocrotire a persoanei fizice, astfel fiecare sistem fiind alcatuit tocmai din mijloace juridice de ocrotire de ramura, cum ar fii de drept civil, de drept comercial, de dreptul familiei, de dreptul muncii, drept constitutional, drept financiar, drept penal etc.
In ultima perioada sfera protectiei juridice a omului s-a intregit prin adoptatrea unor acte normative care au drept scop diversificarea mijloacelor de ocrotire a persoanei fizice. 
Dreptul civil , ca si alte ramuri de drept, cuprinde numeroase institutii si norme prin care se asigura apararea si ocrotirea drepturilor subiective ale persoanelor fizice. De principiu, dreptul civil este un drept de protectie "al drepturilor omului si in special a unor categorii de persoane. 
Normele dreptului civil asigura ocrotire prin mijloace speciale si urmatoarele categori de persoane: minorii prin ocrotire parinteasca si tutela si alte persoane prin curatela. 
Aceste categorii de persoane ocrotite prin mijloace de drept civil se bucura si de "atentia" unor norme juridice apartinand altor ramuri de drept cum ar fii :de drept penal, drept financiar, de drept constitutional, administrativ, dreptul familiei.
SECTIUNEA II Ocrotirea minorului
Ocrotirea minorului se realizeaza, ca regula generala, prin parinti, iar in subsidiar, prin tutela si curatela, masuri de protectie speciala (plasamentul, plasamentul in regim de urgenta si supravegherea specializata) si adoptia.
Ocrotirea parinteasca este mijlocul cel mai natural si firesc de ocrotire a minorilor, care consta in ansamblul drepturilor si indatoririlor ce revin parintilor fata de copiii lor minori, indiferent daca acestia provin din casatorie sau din afara casatoriei si daca acestia sunt naturali sau adoptati, a caror exercitare, respectiv executare trebuie sa se faca exclusiv in interesul minorului, cu respectarea independentei patrimoniale a celor ocrotiti si sub indrumarea si controlul efectiv al autoritatii tutelare. 
Prin ocrotirea parintesca se urmareste realizarea unui dublu scop: cresterea, educarea si pregatirea copilului pentru viata, care trebuie sa sefaca in armonie cu telurile societatii, acesta fiind un scop personal si social; administrarea patrimoniului propriu al minorului potrivit cu interesul acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ocrotirea Persoanei Fizice prin Mijloace de Drept Civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!