Obiectul Raportului Juridic Civil

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie
Obiectul raportului juridic civil se defineste ca fiind actiunea sau inactiunea la care are dreptul subiectul activ si la care este obligatsubiectul pasiv. Gh. Beleiu defineste obiectul raportului juridic ca fiind ,,actiunea sau abstentiunea la care este indrituit subiectul activ si de care este tinut subiectul pasiv, in alti termeni conduita subiectelor acestui raport."
In raporturile juridice patrimoniale aceasta actiune sau inactiune este referitoare la un bun. Datorita caracterului social al raportului juridic, bunurile nu pot fi considerate a reprezenta un element al raportului juridic civil.
Concluzionand, putem spune ca, intotdeauna obiectul raportului juridic civil este format din conduita partilor.
2. Notiunea de bun
Se numeste bun in Drept, tot ceea ce este in acelasi timp si util si apropriabil. Notiunea de "bunuri" a fost utilizata si de jurisconsultii romani "de verborum signification" si "de diverssis regulis juris" , majoritatea maximelor de Drept roman fiind utile Dreptului civil.
Nu orice lucru, nu orice obiect poate fi considerat din punct de vedere juridic "bun". Pentru a putea fi calificat ca atare, un "bun" in sensul dreptului civil trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- sa aiba o anume valoare economica, adica sa fie util pentru om, sa satisfaca o nevoie, o trebuinta umana;
- sa fie susceptibil de apropriere, adica sa poata face obiect al dreptului de proprietate.
Din aceasta perspectiva, unele lucruri, desi utile, nu sunt considerate "bunuri" din punct de vedere juridic. Spre exemplu, aerul sau razele soarelui nu sunt bunuri, deoarece omul nu poate sa-si exercite prerogativele dreptului de proprietate asupra acestora.
3. Clasificari ale bunurilor
Clasificarea bunurilor prezinta importanta atat teoretica cat si mai ales practica, deoarece ea determina atat natura raporturilor juridice ce se pot stabilii cu privire la unele bunuri, cat si regimul juridic al diferitelor categorii de bunuri. 
Bunurile pot fi clasificate dupa un mare numar de criterii. Fiecare clasificare este importanta, deoarece calificarea unui bun ca apartinand unei categorii sau alteia are consecinte in ceea ce priveste regimul juridic al acestuia.
In dreptul feudal impartirea principala era in bunuri imobile si bunuri mobile. Clasificarile cele mai importante ale bunurilor in dreptul civil roman le vom vedea in cele ce urmeaza.
3.1. Bunuri mobile si bunuri imobile
In functie de natura lor si de calificarea data de lege, bunurile pot fi mobile sau imobile (miscatoare sau nemiscatoare, in exprimarea Codului civil). Bunurile mobile se subimpart, la randul lor, in:
a) bunuri mobile prin natura lor. Acestea sunt cele care se pot transporta prin forta proprie sau prin forta exterioara dintr-un loc intr-altul;
b) bunurile mobile prin determinarea legii. Acestea sunt bunurile considerate mobile prin obiectul la care se aplica. De exemplu, prin determinarea legii sunt considerate mobile obligatiunile si actiunile unei societati comerciale care au ca obiect sume sau bunuri mobile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul Raportului Juridic Civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!