Nulitatea actului juridic civil

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiune 2
2.Clasificari ale nulitatii legii civile 3
2.1.Clasificarea nulitatii dupa intinderea efectelor sale 3
2.2.Clasificarea nulitatii dupa cum este sau nu prevazuta de lege. 3
2.3.Clasificarea nulitatii in functie de felul conditiei de validitate nerespectate 4
2.4.Clasificarea nulitatii in functie de natura interesului ocrotit. 4
3.Delimitarea nulitatii de alte cazuri de ineficacitate a actului juridic 5
3.1.Raportul dintre nulitate si rezolutiune. 5
3.2.Raportul dintre nulitate si reziliere. 6
3.3.Raportul dintre nulitate si caducitate. 6
3.4,Raportul dintre nulitate si revocare. 6
4.Cauzele nulitatii 7
5.Efectele nulitatii 8
6.Bibliografie: 10


Extras din referat Cum descarc?

NULITATEA ACTULUI JURDIC CIVIL
1.Notiune
Nulitatea poate fi definita ca fiind acea sanctiune de drept civil ce desfiinteaza actul juridic incheiat cu nerespectarea normelor juridice.
Asadar, nulitatea intervine in cazul in care, la incheierea actului juridic, nu se respecta conditiile sale de validitate. Cum un asemenea act este contrar legii, el este considerat ca nici nu a existat, iar partile sunt repuse in situatia anterioara incheierii lui.
Spre exemplu, legea declara inalienabile bunurile care se afla in domeniul public al statului (de interes national) si al unitatilor administrativ-teritoriale (de interes local). Aceasta inseamna ca ele nu pot fi instrainate. Ca urmare orice act juridic prin care s-au vandut ori sau donat bunuri publice este lovit de nulitate, deoarece la incheierea lui s-au nesocotit prevederile legii, se va considera ca el nu a fost nicicand incheiat, iar bunul public respectiv nu a parasit niciodata patrimoniul statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.
Nulitatea indeplineste mai multe functii:
-  Functia preventiva care consta in aceea ca partile, stiind ca incalcarea prevederilor legii atrage nulitatea actului incheiat, vor incheia actul cu respectarea conditiilor de validitate ale acestuia, pentru a-l feri de nulitate.
-  Functia sanctionatorie care consta in aceea ca se sanctioneaza nerespectarea legii.
-  Functia reparatorie care consta in inlaturarea efectelor contrare legii si bunelor moravuri.
2.Clasificari ale nulitatii legii civile
2.1.Clasificarea nulitatii dupa intinderea efectelor sale.
Dupa intinderea efectelor sale, nulitatea este partiala si totala.
-  Nulitatea este partiala cand desfiinteaza doar o parte din efectele actului juridic civil, celelalte efecte ale acestuia producandu-se, in misura in care nu contravin legii;
-  Nulitatea este totala cand desfiinteaza actul juridic civil in
intregul sau.
In dreptul nostru, nulitatea partiala reprezinta regula, iar nulitatea totala exceptia. Cu alte cuvinte, se va cauta intotdeauna mentinerea actului juridic in fiinta, prin inlaturarea elementelor lipsite de valabilitate, si numai atunci cand aceasta nu este cu putinta, actul va fi desfiintat in intregime.
Spre exemplu, in cazul unui imprumut cu dobanda, daca dobanda este mai mare decat cea permisa de lege, se va aplica nulitatea partiala si nu cea totala, desfiintandu-se numai clauza privitoare la dobanda, dar mentinandu-se restul efectelor actului.
Tot astfel, un testament prin care o persoana lasa mostenire intreaga avere unui prieten, dezmostenind mostenitorii rezervatari (copii, parinti sau sot/sotie) testamentul va fi nul numai pentru partea care nesocoteste rezerva succesorala; pentru partea de care se poate dispune prin testament (denumita "cotitate disponibila"), testamentul isi va pastra valabilitatea. Daca insa nulitatea este atrasa de nesocotirea conditiilor de forma cerute de lege ad validitatem, nulitatea nu poate fi decat totala. In exemplul de mai sus, daca nulitatea era cauzata de nesemnarea sau nedatarea testamenului olograf (scris de mana), ea ar fi lovit intreg actul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatea actului juridic civil.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

BELEIU, Gh. Drept civil roman. Introducere in dreptul civil roman. Subiectele dreptului civil roman, Bucuresti, Casa de Editura si Presa
"Sansa" S.R.L., 1994, p. 178 -; 196;
CANTACUZINO, M. Elemente de drept civil, Editura Cartea Romaneasca, 1921, p. 66 -; 70;
CAPATANA, O. Nulitatea actului juridic civil in "Tratat de drept civil, vol.I, Partea generala", Bucuresti, Editura Academiei, 1989, p. 212 -; 249;
HAMANGIU, C. ROSETTI BALANESCU, I. BAICOIANU, Al.mTratat de drept civil roman, vol. I, Bucuresti, Editura ALL, 1996, p. 113 - 124;
BOROI, G. Drept civil. Teoria generala, Bucuresti, Editura ALL, 1997, p. 172 -; 204;
UNGUREANU, O. Manual de Drept civil. Partea generala, Bucuresti, Editura All -; Beck, 1999, p. 160 -; 175;
VOICA, I. Capitolul IV -; "Actul juridic civil", sectiunea 5, p. 166 -183, in Drept civil, vol.I, Bucuresti, Editura Lumina Lex, 2000, coordonator -; R. Dimitriu;
MURESAN, M. Drept civil. Partea generala, Cluj -; Napoca, Editura Cordial Lex, 1994, p. 191 --212;
COJOCARU, A. Drept civil. Partea generala, Bucuresti, Editura Lumina Lex, 2000, p. 271 - 296;
STOICA, V. Rezolutiunea si rezilierea contractelor civile, Bucuresti, Editura ALL, 1997, p. 19 -; 35.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!