Nulitatea actelor civile

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere2
Capitolul 1 - Nulitatea actului juridic3
1.1 Functiile nulitatii3
1.2 Delimitarea nulitatii3
1.3 Clasificarea nulitatii actului juridic5
1.4 Cauzele de nulitate6
1.4.1 Cauzele de nulitate absoluta6
1.4.2 Cauzele de nulitate relativa7
1.5 Regimul juridic al nulitatii7
1.5.1 Regimul juridic al nulitatii absolute7
1.5.2 Regimul juridic al nulitatii relative8
1.6 Efectele nulitatii8
1.6.1 Principiul retroactivitatii9
1.6.2 Principiul repunerii in situatia anterioara " restitutio in integrum "9
1.6.3 Principiul anularii actului subsecvent ca urmare a anularii actului initial ("resolutio jure dantis resolvitur jur accipientis")10
Capitolul 2 - Conditiile, incheiere, desfacere, nulitate a casatoriei, civila, religioasa.13
Capitolul 3 - Obligatiile sotilor, desfacerea casatoriei prin divort, incetarea si desfiintarea casatoriei16
3.1 Obligatiile sotilor16
3.2 Desfacerea casatoriei prin divort18
3.3 Incetarea casatoriei19
3.4 Desfiintarea casatoriei20
Concluzie21


Extras din referat Cum descarc?

Exigente din ce in ce mai diverse apasa asupra omului modern: obligatii fata de societate, fata de el insusi, fata de altii. Nu toate aceste cerinte si obligatii sunt legate de domeniul dreptului, dar atunci cand sunt cuprinse in acte normative, ele dau nastere unor drepturi si obligatii juridice. Pentru concretizarea lor, astazi, viata individului nu se poate concepe fara incheierea de acte juridice. Fiecare persoana incheie diverse acte juridice: de vanzare, de inchiriere, de transport, de joc si prinsoare, contracte de munca, contracte medicale, pentru a nu cita decat pe cele mai uzuale. Tuturor acestor acte juridice li se aplica reguli speciale, particulare, studiate la dreptul contractelor speciale, dar si reguli comune, general aplicabile, cu privire la conditiile de formare, acordul de vointa, forma incheierii, desfiintarea. Sunt astfel impuse exigente cu privire la incheierea valabila a oricarui act juridic. Sanctiunea aplicabila pentru nerespectarea exigentelor privitoare la incheierea valabila a actului juridic este nulitatea.
Capitolul 1 - Nulitatea actului juridic
Legislatia noastra nu cuprinde o definitie a nulitatii, totusi am desprins din literatura de specialitate o definitie care mi s-a parut elocventa : nulitate este acea sanctiune de drept civil, care lipseste actul juridic de evectele contrarii normelor juridice editate pentru incheierea sa valabila; nulitatea intervine in cazul in care nu se respecta conditiile de valabilitate ale actului juridic civil.
1.1 Functiile nulitatii
a)functia preventiva - consta in efectul inhibitoriu pe care il exercita asupra subiectelor de drept civil, tentate sa incheie actul juridic civil cu nerespectarea conditiilor sale de validitate.
b)functia sanctionatorie - presupune tocmai inlaturarea efectelor contrare legii.
c)functia de mijloc de garantie a principiului legalitatii apare ca un mijloc de asigurare a respectarii ordinii publice si bunelor moravuri.
1.2 Delimitarea nulitatii
Pentru o mai buna intelegere a nulitatii este necesar sa o delimitam de alte cauze de ineficacitate a actului juridic civil precum ar fi : rezolutiunea, rezilierea, caducitatea, revocarea, inopozabilitatea.
a)nulitate - rezolutiune. Delimitarea presupune cunoasterea conceptelor in cauza, semnaland asemanarile si deosebirile de regim juridic dintre ele. Nulitatea reprezinta lipsirea de efecte a unui act juridic incheiat cu nerespectarea normelor privind conditiile de validitate. Rezolutionarea consta in desfiintarea unui contract sinalogmatic, cu executare uno-ictu , dintr-o data, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una din parti.
Asemanari :
-ambele sunt cauze de ineficacitate a actului juridic civil;
-ambele produc efect retroactiv;
-ambele sunt, in principiu, juridiciare, deoarece presupun o hotarare a organului dejurisdictie competent.
Deosebiri :
-daca nulitatea presupune un act nevalabil, rezolutiunea presupune un act valabil incheiat;
-daca nulitatea se aplica oricarui act juridic civil, rezolutiunea priveste doar contractele sinalogmatice cu executare uno-ictu;
-daca la nulitate cauzele sunt contemporane momentului


Fisiere in arhiva (2):

  • Nulitatea actelor civile
    • Cuprins.docx
    • Nulitatea actelor civile.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!