Noțiunea și caracterele juridice ale patrimoniului

Extras din referat Cum descarc?

A. NOTIUNEA JURIDICA DE PATRIMONIU 
Pentru a defini notiunea de patrimoniu este util sa amintim ca din punct de vedere structural raportul juridic civil este alcatuit din trei elemente: subiecte, continut si obiect. Subiecte ale raportului juridic pot fi persoanele fizice si juridice. Prin continutul raportului juridic civil intelegem drepturile subiective si obligatiile corelative ce se nasc in favoarea si respectiv in sarcina subiectelor sau partilor sale. In ceea ce priveste obiectul raportului juridic acesta consta in actiunea ori inactiunea la care este indreptatit subiectul activ si la care este obligat subiectul pasiv.
Drepturile si obligatiile subiectelor raportului de drept civil cunosc diverse clasificari, dintre care una dintre cele mai importante este in drepturi si obligatii patrimoniale si drepturi si obligatii nepatrimoniale. Drepturile si obligatiile patrimoniale sunt acelea care au continut economic, adica pot fi evaluabile in bani. Dimpotriva, drepturile si obligatiile nepatrimoniale nu au valoare economica si nu pot fi evaluate in bani.
B. DEFINITIA PATRIMONIULUI
Codul civil nu cuprinde o definitie a notiunii juridice de patrimoniu. Totusi, aceasta notiune e folosita ca atare, in mai multe texte din Codul civil:
Art.781: Ei (creditorii) pot cere, in orice caz si in contra oricarui creditor, separatia patrimoniului defunctului de acela al eredelui.
Art. 784: Creditorii eredelui nu pot cere separatia patrimoniilor in contra creditorilor succesiunii
Art. 1743: Creditorii si legatarii, care cer separatia patrimoniului defunctului, conserva privilegiul lor asupra imobilelor succesiunii in fata creditorilor erezilor sau reprezentantilor defunctului prin inscriptia acestui privilegiu, in termen de sase luni de la data deschiderii succesiunii.
Inaintea expirarii acestui termen, nici o ipoteca stabilita de catre erezii sau reprezentantii defunctului asupra acelor bunuri spre prejudiciul creditorilor sau legatarilor succesiunii nu poate avea efect.
O definitie rudimentara a patrimoniului ne este oferita de art. 1718 C civ. care cuprinde o adevarata definitie a patrimoniului fara sa foloseasca insa termenul patrimoniu, si anume ca: ,,Oricine este obligat personal (,) este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare." 
Astfel putem defini patrimoniul ca fiind totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unei persoane fizice sau juridice determinate, drepturi si obligatii privite ca o suma de valori active si pasive, strans legate intre ele. 
Asadar patrimoniul este alcatuit dintr-o latura activa si o alta pasiva.
Activul patrimonial este format din valoarea tuturor drepturilor patrimoniale apartinand unei persoane.
Pasivul patrimonial consta in valoarea tuturor obligatiilor patrimoniale.
Prin stabilirea raportului dintre activul si pasivul patrimonial (drepturile se insumeaza la activ iar obligatiile la pasiv), putem deduce la un moment dat daca o anumita persoana este solvabila sau insolvabila.
ELEMENTELE PATRIMONIULUI, conceput ca universalitate juridica sunt drepturile si obligatiile precum si bunurile la care se refera aceste drepturi, deci drepturi si obligatii patrimoniale (acelea ce sunt evaluabile in bani), din patrimoniu nefacand parte drepturile si obligatiile personal nepatrimoniale (cele ce sunt lipsite de valoare economica si nu pot fi evaluate in bani).


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea si Caracterele Juridice ale Patrimoniului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!