Notiunea, obiectul reglementarii, sistemul și izvoarele dreptului procesual civil

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Notiunea de Drept Procesual Civil 4
Obiectul de reglementare a dreptutului procesual civil 7
Sistemul dreptului procesual civil 8
Izvoarele dreptului procesual civil 10
-  Izvoarele interne ale dreptului procesual civil 11
-  Izvoarele internationale ale dreptului procesual civil 12
-  Practica judiciara 12
Concluzie 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Conform art.1 al CPC, ,, Legislatia procedural civila ale Republicii Moldova reglementeaza raporturile sociale referitoare la raporturile procesuale civile ce apar la infaptuirea justitiei de catre instantele judecatoresti de drept comun si de cele specializate in cadrul judecarii pricinilor in actiuni civile, precum si a altor pricini, date in competenta lor de prezentul cod si de alte legi". Dreptul procesual civil constituie acea ramura de drept distincta, autonoma, ce cuprinde totalitatea normelor procesuale care reglementeaza relatiile sociale ce apar intre instanta de judecata si alti subiecti procesuali in legatura cu examinarea si solutionarea cauzelor civile date in competenta instantelor de judecata, cit si in legatura cu executarea hotaririlor judecatoresti. Destinatia si misiunea dreptului procesual civil este de a reglementa un domeniu special al relatiilor sociale ce tin de apararea drepturilor si intereselor legale ale persoanelor fizice si juridice pe calea catiunii judecatoresti.
Obiectul de reglementare a dreptului procesual civil constituie totalitatea raporturilor juridice ce apar intre instanta de judecata si participantii la procesul, la infaptuirea justitiei in cauzele civile. Relatiile aparute intre instanta de judecata si participantii la proces sunt de subordonare. Intre partile in procesul civil, raporturile aparute in legatura cu solutionarea pricinii sunt raporturi juridice de drept material, ce nu fac parte din obiectul de reglementare a dreptului procesual civil.
Sistemul de norme ale dreptului procesual civil formeaza niste verigi interdependente, numite institutii. Institutia cuprinde totalitatea normelor procesuale civile care reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale avind un obiect de reglementare specific. Prin sistemul dreptului procesual civil vom intelege normele si institutiile juridice care reglementeaza actele procesuale si relatiile juridice realizate cu participarea instantelor de judecata si a altor subiecti de drept, in legatura cu examinarea si solutionarea cauzelor civile.
Notiunea de Drept Procesual Civil
Procedura civila constituie activitatea desfasurata de catre instantele judecatoresti in scopul apararii drepturilor si intereselor legitime ale persoanei. Sarcina de infaptuire a justitiei intr-un stat de drept revine orgenelor statului special constituite in acest scop. Potrivit art. 114 din Constitutia RM ,, Justitia se infaptuieste in numele legii numai de catre instantele judecatoresti . Activitatea instantelor judecatoresti este reglementata de totalitatea normelor adoptate si sanctionate in acest sens de catre stat pentru a garanta respectarea drepturilor si intereselor legitime ale persoanei la infaptuirea justitiei. 
Daca forma procesual civila reprezinta o totalitate de reguli ce stabilesc ordinea in care se examineaza si se solutioneaza litigiile civile cit si modalitatea de actionare a tuturor subiectilor implicate in desfasurarea procesului civil, atunci dreptul procesual civil reprezinta , in primul rand, o totalitate de norme juridice menite sa reglementeze relatiile sociale ce apar intre instantele de judecata si alti subiecti procesuali in legatura cu examinarea si solutionarea cauzelor civile. In aceeasi ordine de idei, daca forma procesual civila este modul de actionare in cadrul unui proces civil concret, atunci dreptul procesual civil are menirea de a reglementa conduita subiectilor implicati intr-un proces civil. 
Dreptul procesual civil ca ramura a sistemului de drept si-a schimbat de-a lungul timpului atat denumirea, cat si continutul. Pana in secolul al XVIII-lea, denumirile predominante au fost acelea de ,, Practica judiciara", ,,practica civila" si ,, practica procesului civil". Un secol mai tirziu cuvintul procedura l-a inlocuit pe cel de practica, incet isi face loc si denumirea de ,,drept procesual civil".
Inainte de a purcede la definirea notiunii ,, drept procesual civil" este necesar de facut o delimitare intre notiunea de drept procesual civil si legislatie procesual civila. Conform art.1 al CPC, ,, Legislatia procedural civila ale Republicii Moldova reglementeaza raporturile sociale referitoare la raporturile procesuale civile ce apar la infaptuirea justitiei de catre instantele judecatoresti de drept comun si de cele specializate in cadrul judecarii pricinilor in actiuni civile, precum si a altor pricini, date in competenta lor de prezentul cod si de alte legi". Deci, legislatia procesual civila constituie un sistem de legi si de alte acte normative in care sunt prevazute norme de procedura civila ,iar dreptul procesual civil este doar un sistem de drept.
Autorul roman Gabriel Boroi afirma : ,,Avind ca obiect de studiu modul de organizare si de desfasurare a procesului civil, dreptul procesual civil ar putea fi definit ca fiind ansamblul normelor juridice care reglementeaza modul in care are loc judecarea pricinilor referitoare la drepturile subiective si interesele civile, precum si executarea silita a titlurilor executorii".
In doctrina romana dreptul procesual civil este definit fie sub aspect general, ca o totalitate de norme juridice care reglementeaza modul de desfasurare a activitatii juridice in scopul solutionarii litigiilor civile, fie in mod detaliat- drept un ansamblu de norme juridice care reglementeaza modul de judecare de catre instantele judecatoresti a pricinilor cu privire la drepturile, libertatile ori interesele legitime care pot fi realizate numai pe calea justitiei, precum si modul de executare silita a hotaririlor judecatoresti si a altor titluri executorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea, obiectul reglementarii, sistemul si izvoarele dreptului procesual civil.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Constitutia Republicii Moldova
-  Codul de procedura civila
-  Elena Belei, Alexandru Cojuhari ,,Drept procesual civil. Partea Generala". Chisinau 2016
-  Alexandru Prisac,, Drept procesual civil". Chisinau Cartier 2013
-  Alexandru Savva, Vitalie Tihon ,, Suport de curs la disciplina Drept procesual civil" Chisinau 2012
-  Bacu Adelina, ,,Drept procesual civil", Chisinau 2013


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!