Norma Juridica

Extras din referat Cum descarc?

Norma juridica este un element constitutive al dreptului. Norma juridica reprezinta o regula de conduita, generala, impersonala si obligatorie, expresie a vointei de stat, ce poate fi indeplinita la nevoie prin forta de constrangere a statului.
Din aceasta definitie se pot desprinde trasaturile caracteristice ale normei juridice. a) este generala - prescrie o conduita tipica care se adreseaza tuturor persoanelor, unor grupuri sociale, si se aplica pe intregul teritoriu al tarii. b) este impersonala - nu se adreseaza unei persoane individuale (concrete) ci unui cerc nedeterminat, (norme ce privesc pe Presedintele Romaniei, Procurorul general, Presedintele Curtii Supreme de Justitie, etc) - norma are in vedere institutia nu persoana care ocupa functia respectiva c) este obligatorie - contine prevederi ce pot fi impuse subiectului prin diferite mijloace.Obligativitatea este asigurata, in caz de nevoie prin forta de constrangere a statului.bligativitatea este asigurata, in caz de nevoie prin forta de constrangere a statului.
Scopul normei juridice e acela de a asigura convietuirea sociala in directia promovarii si consolidarii relatiilor sociale potrivit idealurilor si valorilor ce guverneaza societatea respectiva.
Norma juridica se distinge de actul juridic individual sau concret.Actul juridic se refera la conduita intr-o situatie data,a unei persoane fizice sau persoana juridica identificata si nominalizata (ex.hotararea judecatoreasca data pt solutionarea unei cauze)
Pentru a fi clara,norma juridica trebuie sa aiba acea structura logico-juridica din care sa rezulte la care imprejurari se refera,ce conduita se prevede din acele imprejurari si care sunt consecintele juridice ale nerespectarii conduitei prescrise.
Normele juridice au urmatoarele caracteristici:
- sunt prescriptive - stabilesc anumite obiective si impun o anumita conduita, care
consta intr-o actiune sau inactiune umana, destinata indeplinirii obiectivului
stabilit;
- au o expresie valorica - opteaza in numele unor interese, aspiratii, idealuri pentru o
anumita varianta comportamentala, instituind un model care reflecta exigentele
societatii la un anumit moment istoric;
- au caracter volitiv - exprima si oficializeaza vointa sociala intr-un anumit stat;
- implica un raport intersubiectiv - exprima trasatura generala a dreptului de a avea
semnificatie pentru viata sociala, relatiile dintre oameni, actiunile externe ale
persoanelor;
- regula instituita prin norma juridica are un caracter general si impersonal - se refera
la elemente comune tuturor situatiilor dintr-o anumita categorie si se aplica unui
numar de cazuri si persoane;
- sunt tipice - se refera la ceea ce este caracteristic unei anumite situatii, fara a
preciza diferentele individuale;
- sunt obligatorii.
Conceptul de structura a normei juridice priveste un dublu sens:structura externa(tehnico-legislativa)si structura interna(logico-juridica)a normei de drept.
STRUCTURA EXTERNA
Principala forma de exprimare a normei juridice sunt actele normative.Acestea sunt grupate in parti,titluri,capitole,articole,paragrafe,puncte,alineate.
Elementul de baza al structurii externe e articolul,care contine,o norma juridica,sau,e posibil sa cuprinda 2 sau mai multe regului de conduita.
Norma juridica este cuprinsa,deci,intr-un act normativ:lege,decret,etc.elaborat dupa o metodologie speciala.
STRUCTURA INTERNA
Releva elemente de logica care compun norma juridica si e sinonima notiunii de strucura logico-juridica formata din:ipoteza,dispozitie si sanctiune.
Ipoteza este acea parte a normei juridice care stabileste imprejurarile in care se va aplica regula de conduita.
In functie de gradul de determinare a acestor situatii, ipoteza poate fi determinata - imprejurarile sunt explicit si precis prevazute - si nedeterminata - imprejurarile urmeaza a fi apreciate si stabilite la situatiile concrete, de catre autoritatea publica competenta sa aplice norma juridica.In cazul ipotezelor nedeterminate, pe cale de interpretare, interpretul trebuie sa se afle tot timpul in limitele legii, sa se aplice legea in spiritul acesteia.
In unele norme juridice ipoteza nu este descrisa in mod direct, ci se subintelege.Acestea se intalnesc in dreptul penal, in cazul in care dispozitiile privind abtinerea de la savarsirea unei anumite activitati au un caracter atat de general incat nu este necesara nici o alta precizare referitoare la continutul abtinerii.Drept exemplu este cazul infractiunii de omor. Se prevede ca numai cel care ucide se pedepseste in limitele prevazute de lege, subintelegandu-se ca interdictia de a ucide are un caracter general.
Dupa modul de formulare, ipoteza poate fi enuntiativa - imprejurarile au caracter de exemplificare - sau limitativa - imprejurarile sunt enumerate precis si nu pot fi extinse la alte situatii asemanatoare. Dupa cum ipoteza normei prescrie una sau mai multe imprejurari in care regula de conduita va trebui sau va putea fi urmata, ipotezele se disting in simple si complexe.
Dispozitia este acea parte a structurii logico-juridice care stabileste insasi regula de conduita, cu alte cuvinte, actiunea sau inactiunea pe care subiectele carora norma li se adreseaza trebuie (sau pot) sa o realizeze, astfel dobandind drepturi si (sau) obligatii. Este elementul esential al normei juridice, fara de care un text de lege nu constituie - de sine statator - o norma juridica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norma Juridica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!