Norma conflictuală

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Prin structura dreptului international privat, intelegem totalitatea actelor normative care reglementeaza raporturile specifice precum si raporturile si relatiile dintre aceste acte normative.
Continutul dreptului international privat il constituie normele juridice care formeaza aceasta ramura de drept.
Asadar intre notiunile de continut si de structura ar trebui sa existe urmatoarea corelatie: continutul are in vedere toate elementele normative care vizeaza raporturi juridice cu element de extraneitate, aflate la un moment dat in vigoare, pe cand structura acestei ramuri de drept are in vedere legaturile organice si functionale dintre elementele normative apartinand dreptului international privat. 
Principala clasificare a normelor dreptului international privat este in norme conflictuale si norme materiale. 
2. Norma conflictuala. Definitie
Norma conflictuala nu carmuieste propriu-zis raportul juridic cu element strain. De aceea norma conflictuala nu arata direct si nemijlocit drepturile si obligatiile partilor raportului juridic cu element strain. Ea arata numai legea competenta a carmui nemijlocit raportul respectiv. Cu ajutorul normei conflictuale se alege dintre legislatiile interne aflate in concurs, legislatia aplicabila. Din momentul in care s-a desemnat legea interna aplicabila, rolul normelor conflictuale inceteaza si intra in actiune norma de drept intern a tarii care va carmui raportul juridic. Norma conflictuala este, prin urmare, o norma de trimitere sau fixare. Ea solutioneaza conflictul de legi. 
3. Izvoarele normei conflictuale
Izvoarele dreptului international privat se clasifica in izvoare interne si izvoare internationale. Majoritatea izvoarelor dreptului international privat sunt izvoare interne, intrucat raporturile juridice cu element de extraneitate se stabilesc intre persoane fizice si juridice, iar nu intre state, catitulare de suveranitate. In consecinta, statele nu au interesul, in mod aparte, in incheierea unor conventii internationale in acest domeniu.
Izvoarele interne
Sediul materiei in ceea ce priveste dispozitiile interne de drept international privat este Cartea a VII-a din Noul Cod Civil.
De asemenea, Constitutia Romaniei cuprinde mai multe prevederi care prezinta insemnatate pentru dreptul international privat. 
Izvoarele internationale
Retinem, in primul rand, ca in conformitate cu art. 20 din Constitutie, prevederile privind drepturile si libertatile cetatenilor, vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au priritate reglementarile internationale, afara de cazul in care Constitutia sau legile interne au prevederi mai favorabile.
Referitor la integrarea in UE art. 148 alin. 2 si 3 stipuleaza ca in urma aderarii, prevederile tratatelor constituitive ale UE precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au proritate fata de dispozitiile contrare din legile interne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norma conflictuala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!