Motivele de Divort

Extras din referat Cum descarc?

1.1. Reglementarea motivelor de divort
Redactarea noua mentine sistemul de a nu se enumera motivele de divort si a se putea desface casatoria atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti s-au vatamat grav si nu mai este posibila continuarea casatoriei.
Temeinicia motivelor de divort se apreciaza de la caz la caz, de catre instanta de judecata. Acordul partilor pentru desfacerea casatoriei si cererea de divorta unui sot pe temeiuri de sanatate sunt considerate de lege motive temeinice. 
In redactarea anterioara a art. 613 si 6131 bis din Codul de procedura civila, erau prevazute trei situatii cu consecinte si din punct de vedere procedural, in ceea ce priveste motivele de divort:
a) Nu se acorda nici termen de conciliere, nici termen de gandire. Primind cere!rea de divort, presedintele instantei fixa direct termenul de judecata, in cazurile in care divortul era cerut pentru motivul ca sotul parat:
-sufera de alienatie mintala cronica sau de debilitate mintala cronica;
-este declarat disparut prin hotarare judecatoreasca;
-si-a parasit sotul, stabilindu-se in strainatate;
b) Se acorda termen de conciliere in camera de consiliu, dar nu se acorda termenul de gandire. Primind cererea de divort, presedintele instantei da reclamantului sfaturi de impacare, fixa termen de conciliere a sotilor, iar daca nu realiza aceasta, fixa direct termenul de judecata, fara acordarea termenului de gandire, in cazurile in care divortul era cerut pentru ca:
-sotul parat a fost condamnat pentru tentativa sau complicitate Ia tentativa de omor impotriva sotului reclamant, instigare Ia omor impotriva acestuia, vatamare corporala grava a sotului reclamant, nedenuntarea acestor fapte ori favorizarea acelora care le-au savarsit sau a fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni privitoare la viata sexuala;
-sotul parat a fost condamnat pentru una sau mai multe infractiuni savarsite cu intentie, altele decat cele aratate mai inainte, sa execute pedeapsa inchisorii de cel putin 3 ani, daca cererea de divort s-a introdus in timpul executarii pedepsei;
-daca din casatorie nu au rezultat copii.
Pana la Decretul nr. 475 din 24 decembrie 1977 nu se acorda termen de gandire si in cazul in care sotii traiau despartit in fapt de cel putin 5 ani si dovada acestui fapt se facea prin inscrisuri cu caracter oficial;
c) Se acorda atat termenul de conciliere in camera de consiliu (termenul de infatisare) cat si termenul de gandire de la 3 luni la 6 luni. Primind cererea de divort, presedintele instantei da reclamantului sfaturi de impacare, fixa un termen de conciliere in camera de consiliu, iar daca aceasta nu se realiza, stabilea un termen de gandire de la 3 la 6 luni. Dupa expirarea acestui termen urma procedura stabilita de lege. Se proceda in acest fel cand din casatorie au rezultat copii care erau minori.
Potrivit redactarii noi, aceste trei situatii au fost inlaturate, reglementandu-se o procedura unica si anume, primind cererea de divort, presedintele instantei va da reclamantului sfaturi de impacare, si, in cazul in care acesta staruie in cererea sa, va fixa termen pentru judecarea cauzei (art 613 C. pr. civ.).
O situatie deosebita este aceea cand se cere desfacerea casatoriei potrivit art. 38 alin. 2 din Codul familiei, adica pe baza acordului sotilor. In acest caz, presedintele instantei verifica la primirea cererii de divort existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa un termen de doua luni in sedinta publica. La acest termen se va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, se va trece la judecarea cauzei fara a se mai administra probe cu privire la motivele de divort; daca este cazul se vor administra probe pentru solutionarea cererilor accesorii divortului.
Rezulta ca in prezent, cererea de divort pentru alienatie mintala cronica ori debilitate mintala cronica este supusa procedurii de drept comun in materia divortului, pe care am mentionat-o inainte. Cererea de divort o poate face, pe acest motiv, chiar sotul bolnav. De asemenea, se poate cere divortul pentru orice alta boala care face imposibila continuarea casatoriei, cererea putandu-se face chiar de catre cel bolnav (art. 38 C. fam).
Textul are o formulare mai larga si anume ,,starea sanatatii" care nu ar permite sa se continue casatoria. Motivul de divort este lasat la aprecierea instantei de judecata in ce priveste influenta asupra sotului care a cerut desfacerea casatoriei si daca este ori nu imposibil de continuat casatoria. Este, deci, un motiv temeinic din punct de vedere obiectiv, dar nu este un motiv de divort peremptoriu, in acceptiunea proprie acestuia, adica faptul a carui existenta face ca divortul sa fie pronuntat in mod obligatoriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Motivele de Divort.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!