Moștenirea Testamentară și Regimul Său Juridic

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea, caracterele juridice si cuprinsul testamentului
1.1 Notiunea de testament
Alaturi de devolutiunea legala testamentara, Codul civil reglementeaza si devolutiunea succesorala testamentara.
Legea recunoaste persoanelor fizice dreptul de a dispune pentru cauza de moarte asupra bunurilorcsale - inlaturand chemarea succesorala legala - si sa stabileasca prin vointa lor pe cel care va culege mostenirea, precum si intinderea drepturilor care i se cuvin. Se pretinde insa a se tine seama de forma prevazuta de lege, precum "nimeni nu va putea dispune de avutul sau, cu titlu gratuit, decat cu formele prescrise pentru donatiuni intre vii sau printestament."
Asadar, forma juridica prin care se dispune pentru cauza de moarte este testamentul. Potrivit Codului civil "testamentul este actul unilateral, personal sI revocabil prin care o persoana, numita testator, dispune, in una dintre formele cerute de lege, pentru timpul cand nu va mai fi in viata."
Din prevederile Codului civil se desprinde urmatoarea definitie a testamentului: "el este un act juridic unilateral, gratuit, personal, solemn, pentru cauza de moarte si esentialmente revocabil cat timp testatorul este in viata, prin care acesta dispune , in tot sau in parte, de avutul sau, pentru timpul cat nu va mai fi. "
1.2 Caracterele juridice ale testamentului
Din definitia data testamentului rezulta urmatoarele caractere juridice ale acestuia:
o Testamentul este un act juridic, pentru ca el contine manifestarea de vointa a testatorului cu intentia de a produce efecte juridice. De aceea el trebuie, pentru a fi valabil, sa intruneasca toate conditiile de validiatate cerute de lege pentru orice act juridic (consimtamant, capacitate, obiect si cauza) si totodata conditiile de validitate specifice actelor cu titlu gratuit.
o Testamentul, ca act juridic, este unilateral din punct de vedere al formii sale. El este expresia unei singure vointe, a testatorului, nu si a vointei beneficiarilor testamentului.
o Testamentul este un act juridic personal, el nu poate fi incheiat prin reprezentare, ci numai personal de testator.
o Testamentul este un act juridic solemn. Pentru a produce efecte juridice, vointa testatorului - sub sanctiunea nulitatii absolute - trebuie sa fie manifestata in forma prevazuta de lege.
o Testamentul este un act juridic cu titlu gratuit, si anume o liberalitate.
o Testamentul este un act juridic esentialmente revocabil, adica testatorul il poate revoca sau modifica oricand pana la decesul sau; testamentul devine irevocabil o data cu moartea testatorului. 
o Testamentul este un act juridic pentru cauza de moarte. Prin el se dispune pentru momentul incetarii din viata a testatorului si isi produce efecte numai la moartea acestuia. Cat timp traieste testatorul, el pastreaza toate drepturile asupra bunurilor de care a dispus prin testament, iar legatarul nu dobandeste asupra bunurilor ce i-au fost lasate prin legat nici un drept inainte de moartea testatorului.
1.3 Cuprinsul testamentului
Rolul testamentului este acela de a asigura devolutiunea succesorala testamentara. De aceea, obiectul principal al testamentului il constituie legatele, care sunt acte juridice de dispozitie privitoare la bunurile mostenirii. Potrivit legii, testamentul mai poate cuprinde: 
-sarcini impuse legatarului; ele constituie anumite obligatii pentru cel gratificat prin legat, pe care el trebuie sa le execute si care pot avea ca efect micsorarea emolumentului liberalitatii testamentare;
-exheredari (dezmosteniri); efectul lor este inlaturarea de la succesiune a unor mostenitori legali;
-desemnarea unui executor testamentar, persoana care sa vegheze la indeplinirea dispozitiilor de ultima vointa ale testatorului;
-revocarea unui testament anterior; 
-imparteala de ascendent; 
-dispozitii referitoare la inmormantare; 
-recunoasterea unui copil din afara casatoriei. 
Toate aceste dispozitii au o valoare legala identica cu a dispozitiilor privitoare la bunuri, iar actul in cuprinsul caruia se afla este un act de ultima vointa, avand aceeasi existenta legala si urmand aceleasi regului de forma ca un testament care contine legate .
In privinta continutului unui testament, care poate cuprinde, pe langa legate, si alte dispozitii de ultima vointa, de natura diferita, s-a ajuns la concluzia ca testamentul nu poate fi calificat ca un act omogen, cum il considera Codul civil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mostenirea Testamentara si Regimul Sau Juridic.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!