Medierea Divortului

Extras din referat Cum descarc?

"Castigatorul litigiului este cel mai mare perdant" , Abraham Lincoln. Aceasta afirmatie se poate justifica prin faptul ca, de cele mai multe ori, cel care castiga un litigiu cheltuie sume mari de bani si pierde foarte mult timp valoros. Fiecare persoana ar trebuie sa inteleaga ca timpul inseamna bani, iar in cazul medierii divortului, aceasta veche zicala nu a fost niciodata mai adevarata. 
Un divort poate fi foarte costisitor, iar efectele acestuia pot fi daunatoare pentru familie pentru o perioada lunga de timp. Medierea poate reduce costurile legate de divort precum onorariile avocatului/onorariile mediatorului; absenta de la serviciu/pierderea locului de munca/ratarea unor oportunitati; stres/boala/trauma; trauma copiilor . Astfel, medierea divortului presupune costuri mai reduse si mai putin timp investit in divort spre deosebire de sistemul conventional (instanta). 
Divortul reprezinta anularea casatoriei, fiind o forma legala de a incheia relatia dintre soti si de a rezolva alte probleme legate de divort, precum custodia copiilor, sprijinul oferit acestora, impartirea bunurilor si a datoriilor, dreptul la propietate . 
Medierea divortului reprezinta un process in care doua persoane apeleaza la un mediator, persoana neutra, pentru a negocia conditiile despartirii sau divortului lor, intr-un mod cooperativ si cu o investitie minima de timp si bani . 
Daca un cuplu este pregatit sa rezolve situatia pe cale amiabila, acesta nu ar trebui sa iroseasca timp, energie si bani pentru un proces in instanta daca nu este nevoie. In cateva sedinte de mediere, intr-un caz tipic de divort, mediatorul ajuta cuplul sa negocieze acorduri pentru rezolvarea problemelor legate de divort precum contributia lunara cu caracter de pensie alimentara, cresterea si educarea copilului, programul de vizitare etc. Numai dupa ce se ajunge la un acord de mediere,se merge in instanta pentru pronuntarea divortului.
Costul total al medierii poate fi controlat de catre clienti deoarece acestia cunosc de la bun inceput onorariul mediatorului si tot ei pot decide cat de repede ar trebui sa inceapa procesul de mediere. Spre deosebire de instanta, in mediere nu trebuie sa astepti dupa orarul tribunalului pentru a continua cu divortul. Astfel, medierea divortului este o modalitate eficienta pentru a economisi timp si bani. 
Intr-un divort conventional fiecare dintre parti angajeaza un avocat care sa fie responsabil de divort. De obicei avocatii se lupta in instanta de judecata si se pregateasc pentru un proces in care un judecator decide toate problemele legate de custodie, de pensia de intretinere si de partaj. Avocatii sunt de obicei pregatiti sa faca tot ce este necesar pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru clientii lor pe parcursul procesului. Insa ,,cele mai bune rezultate" obtinute in instanta sunt definite de cele mai multe ori ca fiind ,,cei mai multi bani si/sau cea mai multa putere". Un asemenea scop, chiar daca este atins, nu este in mod obligatoriu un rezultat bun pentru membrii familiei care divorteaza, inclusiv partea care ,,castiga". Chiar si cei mai buni avocati nu pot tot timpul sa obtina rezultate bune pentru clientii lor fara a aduce prejudicii financiare si emotionale pentru ambii parinti si pentru copii. 
In timpul medierii divortului, ambele parti isi vor rezolva conflictele intr-un mod legal si eficient, fara a mai avea de-a face cu procesele lungi si scumpe din instanta. Prin mediere exista posibilitatea de a reduce cheltuielile catre avocati pentru a pregati un process in instanta deoarece accentual este pus pe intelegere si nu pe lupta. 
Chiar daca diferenta de onorarii pe ora dintre mediatori si avocati nu este semnificativa, de obicei medierea divortului presupune mai putine cheltuieli deoarece timpul investit in mediere este mult mai mic decat timpul investit in cazul in care fiecare din soti isi angajeaza un avocat si apeleaza direct la instanta . 
Un alt avantaj major este reprezentat de faptul ca de obicei costurile se impart la ambele parti implicate si sunt mai reduse fata de cazul in care fiecare parte si-ar angaja un avocat pentru a se ocupa de divort. 
Intr-unul dintre studiile privind conflictele legate de custodie, Emery (Emery, R., Renegotiating family relationships: Divorce, child custody and mediation, New York: Guilford., 1994) observa faptul ca parintii care apeleaza la mediere isi rezolva conflictele mai repede decat parintii care recurg direct la un proces in instanta, iar timpul investit in mediere se reduce la mai putin de jumatate si costurile sunt mult mai mici .


Fisiere in arhiva (1):

  • Medierea Divortului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!