Marturisirea

Extras din referat Cum descarc?

I. NOTIUNEA SI IMPORTANTA MARTURISIRII
Marturisirea este recunosterea de catre o persoana a unui fapt pe care adversarul sau isi intemeiaza pretentiile si care este de natura sa produca efecte probatorii impotriva celui care a facut-o . Ea reprezinta un mijloc de proba lasat, ca si celelalte mijloace de proba, la libera apreciere a judecatorului.
In trecut, marturisirea avea o forta probanta deosebita, fiind considerata ,,regina probelor", o probatio probatissima. Dreptul modern a renuntat la o atare supraevaluare a marturisii, iar unii autori ii contesta nu numai caracterul de a constitui un mijloc de probatiune, ci insasi utilitatea. Astfel, cu referire la marturisire, un procedurist italian remarca ca aceasta este ,,cea mai inutila din lume" .
Marturisirea isi pastreaza si astazi intreaga sa utilitate practica. Forta sa rezida in insusi actul de vointa al partii, caci daca acesta face unele declaratii potrivnice propriilor sale interese, explicatia unei atare atitudini rezida in faptul ca ea corespunde, adesea, realitatii. Dar cum precizeaza unii autori, marturisirea este cea care ,,pare la prima vedere ca cea ma convingatoare", deci uneori, din diferite motive, marturisirea poate fi contrara realitatii. Iata de ce legislatiile moderne nu mai ataseaza marturisirii o valoare probanta absoluta.
Opinia dominanta in doctrina moderna este aceea potrivit careia marturisirea este un mijloc de dovada . Este adevarat insa ca marturisirea este considerata de Codul civil ca o prezumtie (art. 1206 alin. 2). Textul care socoteste marturisirea ca o przumtie nu poate fi considerat izolat, ci in reglementarii probelor intr+un cadru general privitor la pribatiunea obligatiilor, dar si al unor reglementari distincte intr-o sec-iune speciala cuprinzand art. 1204-1206 C. Civ. Pe de alta parte, nu este mai putin semnificativ faptul ca mijlocul prin care se poate obtine marturisirea - interogatoriul, este reglementat in C. proc. civ. art. 218-225.
Intr-adevar, astfel cum remarcau si profesorii I. Stoenescu si S. Zilberstein, marturisirea nu trebuie privita, in ansamblul sistemului npstru probator, sub raportul consecintelor ce le determina ,,exclusiv ca un act de vointa, adica nici ca renuntare, nici ca dispozitie, ea este pur si simplu un mijloc de proba, intocmai ca si inscrisurile, care constituie in fapt o marturisire anticipata sau ca depozitiile de martori" .
II. FORMELE MARTURISIRII
Unul din cele mai importante criterii de clasificare a marturisirii il constituie locul unde aceasta se obtine. Din acest punct de vedere, se dinstinge intre marturisirea judiciara si marturisirea extrajudiciara. La cele doua forme ale marturisirii se referaa in mod expres si art. 1205 si 1206 C. civ.
Marturisirea judiciara este aceea care se produce in fata instantei competente a solutiona litigiul intre parti. Marturisirea facuta intr-un alt proces , poate produce si ea efecte probatorii dar are un caracter extrajudiciar. La randul sau marturisirea judiciara poate fi spontana sau provocata. In prima ipoteza, recunoasterea se obtine din propria initiativa a partii, fara sa fie necesara interventia speciala a instantei in acest scop. Marurisirea provocata se obtine prin intermediul interogatoriului.
Marturisirea extrajudiciara se caracterizeaza prin caeea ca se produce in afara procesului civil. Marturisirea extrajudiciara poate fi la randul sau scrisa sau orala. Marturisirea scrisa este supusa regulilor privitoare porbelor prin inscisuri. Codul civil se refera in mod expres numai la una din formele marturisirii extrajudiciare: marturisirea orala. Potrivit art. 1205 C. civ. ,,marturisirea extrajudiciara verbala nu poate servi de dovada cand obiectul contestatiei nu poate fi dovedit prin martori". Dispozitia restrictiva mentionata are ca scop repectarea regulilor privitoare la admisibilitatea probei cu martori. Astfel, daca s-ar admite marturisirea in mod nelimitat, dispozitiile legale privitoare la admiterea probei cu martori ar fi indirect eludate . Dar marturisirea, pentru ratiuni similare, trebuie admisa in toate cazurile in care este ingaduita si proba cu martori.
Din punct de vedere al efectelor pe care le produc, doctrina mai distinge intre marturisirea simpla, marturisirea calificata si marturisirea complexa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Marturisirea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!