Leziunea în contract

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contractul este acordul de vointa dintre doua sau mai multe persoane prin care isi manifesta intentia de a crea, de a modifica sau de a stinge un raport juridic.

Contractele sunt guvernate de principiul consensualismului (nu se cere o anumita forma). Totusi, pentru mai multa siguranta si pentru a le putea dovedi existenta, contractele trebuie sa imbrace forma scrisa. De asemenea, contractul ia nastere prin acordul de vointa valabil exprimat al partilor.

Cerintele de validitate ale consimtamantului:

- sa provina de la persoane cu capacitate de a contracta;

- sa fie facut cu intentia de a produce efecte juridice;

- sa nu fie alterat prin viciile de consimtamant: eroare, dol, violenta sau leziune.

Reglementarea legala a ultimei cerinte,respectiv,

a viciilor de consimtamant este realizata in articolul 953 Cod civil, potrivit cu care "consimtamantul nu este valabil, cand este dat prin eroare, smuls prin violenta sau surprins prin dol".

Alaturi de viciile de consimtamant enuntate de dispozitiile legale anterior citate, retinem, in anumite conditii, si leziunea, care reprezinta o paguba materiala pe care o sufera una din partile contractante din cauza disproportiei vadite de valoare, existenta chiar in momentul incheierii contractului, intre prestatia la care s-a obligat si prestatia pe care ar urma s-o primeasca in schimbul ei.

Leziunea nu afecteaza valabilitatea contractului incheiat intre persoane majore. Ea constituie, insa, viciu de consimtamant pentru minorul cu capacitate de exercitiu restransa, care incheie singur, fara incuviintarea parintilor sau a tutorelui, acte juridice pentru a caror valabilitate nu se impune dubla autorizare, si din partea autoritatii tutelare, in masura in care aceste acte ii provoaca o vatamare.

Exista opinia contrara, conform careia leziunea in dreptul civil roman nu este un viciu de consimtamant, ci o conditie de anulare a actelor juridice savarsite de minorii cu capacitate de exercitiu restransa, care incheie singuri, fara autorizarea prealabila a parintelui sau tutorelui, acte pentru care nu se cere autorizarea autoritatii tutelare.

Actiunea prin care partea prejudiciata poate cere, in conditiile legii, anularea actului pentru leziune se numeste actiune in resciziune.

Potrivit legislatiei in vigoare, actiunea in anulare pentru leziune se restrange la minorii care, avand varsta de 14 ani impliniti, incheie singuri, fara incuviintarea parintilor sau a tutorelui, acte juridice pentru a caror validitate nu se cere si incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, daca aceste acte le pricinuiesc vreo vatamare.

Actele juridice ce se incheie de minori care nu au implinit 14 ani sunt anulabile pentru incapacitate, chiar daca nu exista leziune.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leziunea in contract.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
994 cuvinte
Nr caractere:
5 664 caractere
Marime:
11.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drepturi, contracte, legi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Sache Neculaescu
Sus!