Judecata în Prima Instanță

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Trasaturile judecatii in prima instanta 4
2.1. Scopul judecatii in prima instanta 4
2.2. Obiectul judecatii in prima instanta 5
2.3. Participantii la judecata in prima instanta 6
3. Desfasurarea judecatii in prima instanta 9
3.1. Fixarea termenului de judecata 9
3.2. Citarea partilor 9
4. Sedinta de judecata in prima instanta 11
4.1. Dezbaterile judiciare 12
4.2. Deliberarea si hotararea primei instante de judecata 13
4.3. Sentinta penala 14
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Judecata in Prima Instanta
1. Introducere 
Notiunea de judecata are un sens restrans, prin care se intelege operatiunea logica practica si juridica prin care un organ cu competanta jurisdictionala solutioneaza un conflict de drept cu care a fost investit.
Intr-un sens mai larg, prin judecata ca faza aa procesului penal, se intelege acea etapa procesuala care se desfasoara in fata instantelor penale din momentul sesizarii initiale si pana la solutionarea definitiva a cauzei penale. 
In realizarea scopului procesului penal ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie sanctionata potrivit legii penale. 
Judecata nu poate fi confundata cu notiunea de proces, care desemneaza un ansamblu de activitati ce se desfasoara potrivit legii pentru rezolvarea conflictului de drept penal, incluzand urmarirea penala, judecata si executarea.
In cadrul procesului penal judecata are un caracter necesar si indispensabil, pentru aplicarea sanctiunilor prevazute de legea penala, celor care au savarsit infractiuni, fiind considerata faza principala a procesului penal.
Judecata penala ca faza a procesului penal are ca obiect solutionarea cauzei in mod definitiv. Aceasta presupune pronuntarea unei hotarari legale si temeinice, susceptibila de a fi pusa in executare, in scopul realizarii depline si definitive a sarcinilor justitiei penale. 
Judecata in prima instanta joaca un rol foarte important in cadrul judecatii penale. Importanta judecatii penale in prima instanta este covarsitoare, astfel ca de modul in care se solutioneaza cauza penala in aceasta instanta, de calitatea hotararii judecatoresti adoptate depinde de intinderea judecatii penale.
Hotararea in prima instanta nu are caracter definitiv , ea fiind susceptibila de a fi atacata prin caile de atac prevazute de lege.
2. Trasaturile judecatii in prima instanta
2.1. Scopul judecatii in prima instanta
Judecata in prima instanta este etapa initiala si obligatorie a judecatii, fara de care nu se poate realiza actul de justitie.
Intradevar, fara judecata nu se poate aplica sanctiunea prevazuta de legea penala, celui care a savarsit infractiunea, iar judecata trebuie sa treaca neaparat prin judecata in prima instanta, nefiind posibila trecerea directa la judecata in caile de atac.
Judecata in prima instanta este etapa cu caracter general a judecatii, in care au deplina aplicare principiile si normele comune prin care e reglementata judecata, celelalte etape au un caracter special.
Judecata in prima instanta trebuie sa solutioneze fondul cauzei, trebuie sa constate daca invinuirea adusa inculpatului este intemeiata, iar in caz afirmativ, sa aplice pedeapsa, sau alte masuri prevazute de legea penala. 
Specificul judecacatii in prima instanta este determinat de scopul acesteia, si anume, aflarea adevarului cu privire la fapta si persoana cu care a fost sesizata instanta de judecat, prin efectuarea unei cercetari judecatoresti si desfasurarea dezbaterilor judiciare iar in raport cu constatarile efectuate, se solutioneaza latura penala prin condamnare, achitare sau incetarea procesului penal si latura civila prin obligarea sau nu la despagubiri civile. 
Constatarile pe care trebuie sa le faca prima instanta atat in latura penala cat si in latura civila se intemeiaza pe adminstrarea si aprecierea probelor. Probele care au fost stranse in timpul urmarii penale, au servit ca temei pentru trimiterea in judecata a inculpatului, insa pentru condamnarea acestuia de catre prima instanta, este necesar ca aceasta sa verifice nemijlocit aceste probe, si trebuie sa fie completate cu alte probe, care sunt necesare, dupa aceea prin aprecierea probelor in asamblul lor, sa se afle adevarul cu privire la fapta si persoana judecata.
Intreaga activitatea probatorie , care e caracteristica judecatii in prima instanta, se numeste cercetare judecatoreasca.
Dupa epuizarea judecatii in prima instanta, este posibil ca o cauza sa revina la aceasta etapa, daca sentinta penala a fost desfiintata in apel sau casata in recurs ori in recurs in anulare, cu trimiterea spre rejudecare la prima instanta, unde se vor aplica reguli specifice acestei judecati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Judecata in Prima Instanta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!