Interventia Legala sau Judiciara. Definire si Delimitare de Alte Institutii

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a avea o privire de ansamblu asupra notiunilor de interventie legala si judiciara va trebui sa punem in legatura teoria autonomiei de vointa cu notiunea de forta obligatorie a contractului si va trebui explicata succint teoria impreviziunii.
Definire. Interventia legala in contracte este modalitatea prin care legiuitorul, prin intermediul unor norme imperative cuprinse in acte normative, modifica un contract civil, prin reconsiderarea prestatiilor cuprinse in el sau chiar a duratei pentru care contractul isi va produce efectele.
Din aceasta definitie rezulta cu claritate ca interventia legiuitorului este ulterioara incheierii unui contract civil, deoarece daca norma imperativa exista la data incheierii contractului, ar fi fost considerate nule absolut prevederile din contract care nesocoteau legea. De asemenea, legea noua trebuie sa cuprinda norme cu caracter imperativ deoarece numai astfel legea este de imediata aplicare asupra contractelor pendente1. Mai mult , din ,,respect fata de contractul incheiat intre parti" , in legea noua pot fi inserate prevederi care sa cenzureze aplicarea legii noi asupra contractelor in curs de executare. Prin aceasta se consolideaza increderea cetatenilor in lege, ei avand certitudinea drepturilor si obligatiilor pe care si le asuma, contribuind astfel la stabilirea si securitatea circuitului civil. Totusi, asa cum vom vedea in lucrarea de fata, din considerente de interes public o lege noua poate modifica contractele in curs.
Interventia judiciara in contracte este modalitatea prin care o instanta de judecata sesizata in mod legal poate modifica intinderea prestatiilor reciproce dintr-un contract civil valabil incheiat. Aceasta interventie, care mai poarta numele de revizuire judiciara, este controversata, principala critica fiind aceea ca se infrange principiul libertatii contractuale inscris in art. 5 C.civ. ,,nu se poate deroga prin conventii sau dispozitii particulare, la legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri". Problema in discutie este mai delicata deoarece, spre deosebire de interventia legala, revizuirea judiciara se aplica unui caz concret, singular, interesul general superior fiind determinat de la caz la caz. Mai mult justificarea acestei interventii este sustinuta de teoria impreviziunii care nu are o consacrare legala, doctrina fiind cea care a adus argumentele pro si contra admiterii acestei teorii.
Delimitarea de alte institutii. Deoarece interventia judiciara in contracte afecteaza intinderea prestatiilor stipulate in contract se poate face confuzia acestei institutii cu aceea de interpretare judiciara a contractului. Interpretarea contractului este operatiunea de determinare si clarificare a continutului contractului, a clauzelor sale, in scopul stabilirii drepturilor si obligatiilor nascute din aceasta privitor la care exista un litigiu intre partile contractante. Atat in cazul interpretarii judiciare, cat si in cazul revizuirii judiciare este nevoie de hotararea unei instante de judecata pentru executarea contractului, dar diferenta majora este data de faptul ca interpretarea contractului intervine atunci cand unele prevederi sunt ambigue, neclare, pe cand in cazul revizuirii judiciare nu exista neclaritati cu privire la natura prestatiilor, ci se manifesta nemultumiri cu privire la intinderea acestora.
Forta legii se manifesta in special prin reglementarea unor aspecte ale vietii sociale prin norme imperative, astfel ca orice contract trebuie sa fie incheiat cu respectarea acestora. Deci este important a nu se face confuzie intre reglementarea unor domenii prin norme imperative anterior incheierii unui contract si interventia legiuitorului prin emiterea de reguli imperative dupa incheierea contractului. Diferenta este data de momentul in care norma imperativa noua intra in vigoare si afecteaza un contract care este deja in executare.
Forta obligatorie a contractului si teoria autonomiei de vointa.. dupa cum am aratat anterior, contractul are forta obligatorie intre partile contractante, de vreme ce partile si-au exprimat in mod neechivoc consimtamantul de a incheia respectivul contract. Asadar, acordul de vointe s-a format ca urmare al autonomiei de vointa prin care orice persoana este apta de a-si satisface propriile interese asa cum crede de cuviinta, singura ingradire fiind adusa de normele imperative ce stabilesc limitele generale: ordinea public si bunele moravuri.
Analizand evolutia legislativa recenta din tara noastra , se poate afirma ca teoria autonomiei de vointa a suferit un declin, acesta fiind exemplificat in principal prin faptul ca principiul consensualismului incheierii contractului inregistreaza numeroase exceptii, prin reglementarea unor modalitati de incheiere in forma scrisa a contractelor si mai mult chiar in forma solemna, adica autentica. Mai mult in anumite domenii de interes public legiuitorul intervine chiar asupra unor contracte ce sunt in curs de executare si sunt tot mai frecvente contractele fortate; asigurarea de raspundere delictuala a proprietarului de autovehicul, vanzarea unor terenuri agricole etc.
Chiar daca statul sau instanta de judecata intervine in executarea unor contracte, consideram ca aceasta interventie este de natura a spori increderea participantilor la raporturile civile, prin instituirea unei garantii ca nici un contract, incheiat cu rea - credinta, care poate prejudicia grav o parte contractanta, nu poate ramane in fiinta.
Fundamentul interventiei legale si judiciare in contracte - teoria impreviziunii. Interventia legala in contracte este consacrata in mod clar in art. 5 c. civ. ,,nu se poate deroga prin conventii sau dispozitii particulare, la legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri", deci este evident ca nimeni nu poate ingradi puterea legiuitorului de a reglementa, in directia dorita, anumite domenii ale vietii sociale. Aici este inglobat conceptul de dirijism legislativ - statul avand atributia de a pastra ordinea si stabilitatea economica, politica si sociala tocmai prin promovarea unei legalitati a carei aplicare sa realizeze acest deziderat. De aceea printr-o anumita lege se poate interveni asupra unor contracte care afecteaza un numar mare de persoane, urmarindu-se in acest fel reechilibrarea unor prestatii ce nu sunt compatibile cu ideea de echitate.
Interventia sau revizuirea judiciara este fundamentata, in principal, tot pe ideea de echitate, dar spre, deosebire de interventia legala, restabilirea echilibrului este ceruta intr-un caz concret, judecatorul fiind instrumentul prin care se apreciaza de la caz la caz este respectat principiul echitatii.
In principal, revizuirea judiciara este ceruta pentru reechilibrarea prestatiilor din cadrul unor contracte oneroase cu executare succesiva. Revizuirea judiciara este admisibila pe considerentele ca in contracte este subinteleasa clauza tacita rebus sic stantibus, adica se presupune ca partile contractante s-au obligat sub conditia prezumata ca situatia economica existenta in momentul incheierii contractului se va mentine aceeasi sau cel putin aceeasi pe toata durata executarii lui . Mai mult, in sustinerea revizuirii judiciare art. 970 C. civ. prevede ca toate contractele trebuie executate cu buna - credinta si in conformitate cu echitatea. Corelarea ambelor argumente este suficienta pentru a considera admisibila interventia legala si judiciara in contracte mai ales in caz de impreviziune, cand echilibrul prestatiilor contractuale este serios perturbat.
Impreviziunea consta in paguba pe care o sufera una din partile contractante ca urmare a dezechilibrului grav de valoare care intervine intre prestatiile sale si contraprestatiile celeilalte parti, in cursul executarii contractului, determinat de fluctuatiile monetare, care cel mai adesea constau intr-o inflatie deschisa sau galopanta . Acesta este motivul dominant pentru care instanta de judecata poate modifica intinderea prestatiilor contractuale, dar poate hotari si asupra modalitatii executarii acestora luand in considerare situatia speciala a debitorului prestatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interventia Legala sau Judiciara. Definire si Delimitare de Alte Institutii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!