Inscrierile in Cartea Funciara

Extras din referat Cum descarc?

Publicitatea imobiliara detine un rol foarte important, intr-un stat de drept, asigurand securitatea statica si dinamica a circuitului juridic civil , intr-un domeniu important al acestuia - transmisiunilor succesive ale dreptului de proprietate ale imobilelor si celorlalte drepturi reale imobiliare.
Datorita conditiilor istorice, pe teritoriul Romaniei nu a existat un sistem unitar de publicitate imobiliara, aceasta realizandu-se prin mai multe modalitati, principalele doua sisteme fiind cel al registrelor de transcriptiuni si inscriptiuni si cel bazat pe cartile funciare. 
Decretul-Lege nr. 115/1938, a consacrat sistemul de publicitate imobiliara bazat pe cartile funciare, fiind aplicat in Transilvania, Banat si nordul Moldovei .Sistem real de evidenta, acesta vizeaza imobilul, realizand o precisa de identificare al acestuia si o publicitate integrala in sensul ca sunt inscrise in cartea funciara toate acte si fapte juridice privitoare la bunurile imobile pe care le cuprinde. 
Superioritatea sistemului de carte funciara, a fost unanim recunoscuta, dovada in acest sens fiind aparitia Legii cadastrului si publicitatii imobiliare nr. 7/1996, lege prin care se extinde sistemul de publicitate imobiliara reala bazat pe carti funciare, la nivelul intregii tari. Superioritatea sistemului cartilor funciare rezida in faptul ca are in vedere interesele tertilor pe care Codul civil i-a ignorat si ca acesta permite o identificare facila a imobilului. De asemenea, este de mentionat caracterul real al evidentei, prin care atat partile, cat si tertii interesati sunt in masura sa cunoasca situatia juridica a unui imobil in orice moment (proprietarul, sarcinile imobiliare, ipotecile, urmaririle, indisponibilizarile, modalitatile de care sunt afectate dobandirea dreptului, capacitatea partilor, etc.).
Nascuta din necesitatea realizarii unei unificari legislative a regimului de publicitate imobiliara, prin Legea nr. 7/1996, se urmareste sfarsitul aplicarii unor reglementari legal diferite, in Transilvania si Vechiul Regat. 
Deziderat mai vechi a legiuitorului roman, cadastrul general si sistemul de carte funciara generalizat la nivelul intregii tari , nu au putut fi finalizate, deoarece asa cum s-a demonstrat in practica, aceasta realizare presupune un proces de lunga durata si implica alocarea unor resurse financiare si umane importante.
In prezenta lucrare am ales sa facem o succinta prezentare a inscrierilor subsecvente in cartea funciara, data fiind frecventa si importanta practica a acestor inscrieri.
Inscrierea in cartea funciara fixeaza limitele de existenta ale acestui document, in lipsa acestora continutul sau neexistand. Efectuarea oricarei inscrieri in cartea funciara presupune ca imobilul asupra caruia se face inscrierea sa fie evidentiat in prealabil in cartea funciara.
Notiunea de "Inscriere"in cartea funciara in lumina prevederilor Legii nr. 7/1996, trebuie privita ca expresie generala a introducerii in cartea funciara a starilor, actelor , faptelor si raporturilor juridice. Aceasta expresie generala inglobeaza categorii predefinite ale inscrierii, cum ar fi : intabularea, inscrierea provizorie, notarea, radierea, rectificarea s.a , care pot fi clasificate dupa mai multe criterii:
1.Dupa obiectul inscrierii acestea au fost clasificate in trei feluri: intabulare, inscriere provizorie si notare;
2. Dupa natura sau continutul lor, inscrierile sunt propriu-zise si rectificari;
3. Dupa caracterul lor inscrierile sunt definitive si provizorii;
4. dupa modificarile aduse imobilului inscrierile se impart in transcrieri si reinscrieri;
5.Dupa rolul lor inscrierile se pot clasifica in principale si subsecvente. Aceasta ultima categorie permite examinarea inscrierilor din punctul de vedere al semnificatiei lor in operatiunea de inregistrare a datelor de carte funciara. Acest criteriu cuprinde toate felurile de inscriere permitand abordarea unei metode lesnicioase de analiza a fiecari inscrieri in parte.


Fisiere in arhiva (2):

  • Bibliografie.doc
  • Inscrierile in Cartea Funciara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!