Încheierea contractelor civile

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere pag. 3
2. Oferta de a contracta pag. 3
3. Forta obligatorie a ofertei pag. 5
4. Oferta si antecontractul (promisiunea de a contracta) pag. 7
5. Promisiunea sinalagmatica (compromisul) pag. 8
6. Acceptarea ofertei pag. 9
7. Momentul si locul incheierii contractului pag. 10
8. Corelatia dintre oferta cu termen si momentul incheierii contractului pag. 12
9. Bibliografie pag. 16

Extras din referat:

Pentru o mai buna fixare a problematicii lucrarii noastre, am ales sa prezentam cu titlu de introducere cateva notiuni generale in ceea ce priveste contractul civil.

O definitie a contractului civil,acceptata de majoritatea autorilor,defineste contactul civil ca fiind acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane realizat in scopul de a crea modifica sau stinge un raport juridic civil.

Legislatia romaneasca defineste in articolul 942 Cod Civil contractul civil ca fiind acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane pentru a constitui sau stinge intre ele raporturi juridice.Definitia este lacunara deoarece nu include modificarea raportului juridic ca fiind unul din efectele contractului.O definitie mai exacta cuprinde si proiectul noului Cod Civil in articolul 905,astfel potrivit acestui text,contractul este acordul de vointa intre 2 sau mai multe parti cu intentia de a constitui modifica sau stinge un acord juridic.

Elementul esential al contractului il constituie acordul de vointa .

In virtutea autonomiei de vointa persoanele fizice sau juridice au libertatea sa incheie sau nu contracte civile.In cazul in care doua sau mai multe persoane au hotarat sa incheie un contract principiul autonomiei de vointa le confera dreptul de a stabili mutuus consensus,clauzele contractuale de a le modifica sau completa precum si de a decide data producerii efectelor si data incetarii efectelor contractului.

Oferta de a contracta

Prin incheierea contractului se intelege realizarea acordului de vointa a partilor contractante asupra clauzelor contractuale. Acest acord se realizeaza prin intalnirea concordanta a ofertei de a contracta cu acceptarea acesteia.

Tratativele legate de incheierea contractului incep cu o propunere de a contracta, facuta de catre o persoana. Aceasta propunere poarta denumirea de oferta sau policitatiune. Ea reprezinta prima manifestare de vointa, deci primul pas pt formarea acordului de vointa.

Consimtamantul, ca hotarare a partilor contractante de a se obliga juridiceste, va fi analizat sub urmatoarele aspecte: daca provine de la o persoana cu discernamant; daca este exprimat cu intentia de a produce efecte juridice; daca este exteriorizat in formele prevazute de lege; daca nu este alterat de vreun viciu de consimtamant.

Obiectul va fi analizat, atat sub aspectul indeplinirii cerintelor generale, cat si a celor speciale cerute pt diferite contracte. Astfel, sub aspectul cerintelor generale, va fi analizat daca obiectul: exista, este in circuitul civil, este determinat sau determinabil, este posibil, este licit si moral.

Atragem atentia ca uneori, in special in cazul contractelor comerciale internationale, dar uneori si al celor interne, oferta de a contracta este precedata de reclama, publicitate, discutii, negocieri etc, toate acestea avind a se concretiza pina la urma intr-o oferta valabila din punct de vedere juridic.

Mecanismul intilnirii ofertei cu acceptarea ei este foarte complex si de nenumarate ori acesta este precedat de negocieri.

Negocierea este de fapt invitatia lansata de una din parti de a trata continutul unui eventual contract. Aceasta invitatie se deosebeste de oferta ferma. Negocierea poate fi urmata sau concretizata intr-un ,,acord de principiu", ,,scrisoare de intentie" sau ,,protocol de acord", practicate mai ales in comertul international.

Din punct de vedere juridic, exista in aceasta privinta doua principii contradictorii. Pe de o parte, libertatea partilor de a desfiinta acordul probabil fara a fi antrenata responsabilitatea celui care a renuntat.Aceasta posibilitate de renuntare la negociere se intemeiaza pe principiul libertatii contractuale.

Pe de alta parte, exista obligatia ce revine partilor de a se manifesta cu buna credinta in cadrul negocierii si de a respecta ,,angajamentele de principiu". in cadrul acestor relatii, trebuie sa se acorde un termen de reflexie rezonabil de respectare a secretului informatiilor.

Cu toate acestea, in masura in care una din parti dovedeste rea-credinta in nerespectarea negocierii prealabile, ea va ras?punde pe temei delictual si va repara prejudiciul cauzat parte?nerului, paguba reprezentind echivalentul cheltuielilor facute cu organizarea negocierii si cu eventualele studii prealabile efectuate.

Bibliografie:

. Tudor. R. Popescu, Petre Anca-,,Teoria contractelor speciale", ed. Stiintifica si Pedagocica, Bucuresti, 1968;

2. Francisc Deak-,, Drept civil, Teoria contractelor speciale", Edit. didactica si pedagogica, Bucuresti, 1962;

3. Tudor. R. Popescu, Petre Anca-,,Teoria contractelor speciale", ed. Stiintifica, Bucuresti, 1968;

4. Prof. univ. dr. Teodor Bodoasca, Asist. Univ. Teodora Draghici, -,,Teoria generala a obligatiilor (note de curs pt curs intern)" ed. Academiei Fortelor Terestre, Sibiu, 2007;

5. L. Pop- "Teoria generala a obligatiilor" ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000;

6. I. P. Filipescu-,, Drept civil. Teoria generala a oblgatiilor" ed. Actami, Bucuresti, 2000;

7. Ovidiu Ungureanu,Alexandru Bacaci,Corneliu Turianu - ,,Principii si institutii de drept civil ,, curs selectiv pentru licenta 2002-2003, editura Rosetti,Bucuresti 2002;

8. Gabriel Boroi,Liviu Stanciulescu "Drept Civil - Curs selectiv",editura All Beck,Bucuresti 2003.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incheierea Contractelor Civile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
8 190 cuvinte
Nr caractere:
43 696 caractere
Marime:
37.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
informatii, prejudict
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
Teodor Bodoasca
Sus!