Incetarea Contractului de Mandat Civil

Extras din referat Cum descarc?

Renuntarea mandatarului

Mandatarul la randul sau, poate determina in mod unilateral sa inceteze contractul de mandat, renuntand la imputernicirea ce i-a fost data. Renuntarea este insa valabila numai daca este notificata mandantelui. Mandatarul renuntator este insa obligat, in toate cazurile sa despagubeasca pe mandante de toate prejudiciile ce i-ar provoca prin renuntare, in afara de situatia in care mandatarul nu poate sa continue mandatul fara a suferi el insusi o dauna insemnata (art. 1556 alin. 2 C. civ.).
Renuntarea mandatarului poate interveni indiferent daca mandatul este gratuit sau oneros. 

Moartea, interdictia, insolvabilitatea sau falimentul uneia dintre parti

Contractul de mandat avand caracter intuitu personae inceteaza prin moartea uneia din parti. Pentru a nu se prejudicial interesele mandantelui, art. 1559 C. civ. dispune ca in caz de moarte a mandatarului, mostenitorii lui trebuie sa-l instiinteze pe mandant si pana atunci sa se ingrijeasca de ceea ce imprejurarile reclama pentru interesele acestuia. Mostenitorii mandatarului trebuie sa preia ei continuarea mandatului si sa faca tot ceea ce este necesar pentru a nu prejudicia interesele mandantelui, pana cand acesta, instiintat despre moartea mandatarului, va putea lua el insusi masurile necesare ocrotirii intereselor sale.
Potrivit art. 1539 alin. 2 C. civ., mandatarul este obligat ca la moartea mandantelui, sa continue si sa termine "afacerea" inceputa in numele mandantelui, daca din intarziere ar putea surveni un pericol de prejudiciere a intereselor celui pe care-l reprezinta cu toate ca potrivit art. 1552 pct. 3, contractul de mandat si deci si obligatiile izvorate din el inceteaza prin moartea mandantelui.
Art. 1557 si art. 1558 C. civ. prevad pentru ipoteza decesului mandantelui, ca raman valabile si obliga pe mostenitorii mandantelui, toate actele incheiate de mandatar cu tertii, atata timp cat ei n-au cunoscut decesul mandantelui, contractand deci, cu buna credinta. Se admite ca dispozitiile legale referitoare la contractul de mandat nefiind imperative, partile pot deroga de la prevederile textelor de mai sus si pot stabili in contractul incheiat, clauze conventionale privitoare la modul in care executarea mandatului va continua chiar dupa moartea uneia din parti.
Partile pot in mod conventional, sa stipuleze ca mandatul nu va inceta din cauza decesului. Mandantul poate stipula ca insarcinarea data mandatarului va continua fata de mostenitorii sai. Se considera astfel, ca este valabil un mandat conferit pentru executarea unui lucru dupa moartea mandantului.
Intr-o speta, reclamantul a aratat ca proprietara apartamentelor din litigiu a dat procura generala tatalui sau. Procura a fost data pentru administrarea imobilelor solicitate a fi restituite prin actiune. Pe aceeasi procura s-a mentionat de catre mandatar ca substituitul sau este fiul sau. Actiunea a fost introdusa de catre mandatar prin substituitul sau. Potrivit art. 67 C. proc. civ., partile pot sa exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar. Din actele dosarului insa, a rezultat ca la data introducerii actiunii si a exercitarii cailor de atac, mandatarul proprietarei era decedat de 10 ani. In aceste conditii, in mod corect instantele au considerat ca, contractul de mandat a incetat la data decesului mandatarului conform art. 1552 pct. 3 C. civ. S-a retinut, ca fata de data decesului reclamantului, atat actiunea, cat si apelul si recursul au fost formulate de o persoana fara calitate procesuala, astfel ca recursul a fost respins ca inadmisibil.
Contractul de mandat inceteaza si prin intervenirea altor imprejurari decat moartea, cum sunt interdictia si insolvabilitatea uneia din parti (art. 1552 pct. 3 C. civ.), contractul neputand fi continuat de catre o parte lipsita de capacitate juridica civila.
Prin exceptie de la dispozitiile art. 1552 pct. 3 C. civ., art. 71 C. proc. civ., prevad ca mandatul judiciar nu inceteaza prin moartea si nici prin survenirea incapacitatii mandantului, continuand pana la retragerea lui de catre mostenitori ori de catre reprezentantul legal al incapabilului. In caz de moarte a mandantului, introducerea in cauza a
mostenitorilor acestuia este obligatorie.
Dupa moartea mandantului obligatia mandatarului de a da socoteala se executa fata de mostenitorii defunctului. Daca in baza unei clauze de imputemicire, mandatarul a ridicat in timpul vietii titularului sume de bani din depunerile facute de defunct la CEC sau alta unitate bancara, el este obligat sa dea socoteala mostenitorilor, daca nu dovedeste ca mandatul a fost dublat de un alt act juridic care anihileaza obligatia de a da socoteala, cum ar fi de exemplu donatia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incetarea Contractului de Mandat Civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!