Incetarea CIM in Cazul Salariatilor Indisciplinati

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I Disciplina muncii - efect al incheierii unui contract individual de munca 6 
I.1. Raportul de autoritate intre angajat si angajator 10 
I.2. Dreptul angajatorului de a controla si sanctiona incalcarea regulilor de disciplina 12 
I.3 Sanctiuni posibile pentru salariatii indisciplinati 13 
Capitolul II Concedierea pentru indisciplina 15 
II.1. Conditii de fond: abaterea disciplinara 18 
II.2. Conditii de forma 22 
II.2.1. Cercetarea prealabila 22 
II.2.2. Decizia de concediere pentru indisciplina 26 
Bibliografie 25


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Munca este o trasatura esentiala a activitatii umane, omul fiind singura fiinta care depune efort in mod constient in vederea obtinerii unor foloase. In acelasi timp, munca reprezinta o conditie a traiului, deoarece fara a presta munca nu se pot obtine bunurile necesare vietii. De cele mai multe ori, munca depusa reprezinta si o masura a bunastarii indivizilor. 
Dezvoltarea societatii umane a determinat normativizarea relatiilor de munca. Daca la inceputul organizarii societatii umane prestarea muncii se facea in folos propriu, pe parcursul evolutiei structurilor etatice, munca s-a prestat si in folosul altor indivizi. Ulterior, cei care beneficiau de pe urma muncii altora au abuzat de drepturile lor, munca devenind pentru o mare parte a membrilor societatii munca silnica. 
Cu privire la intelesul notiunii de dreptului muncii, in doctrina s-au formulat mai multe definitii. De exemplu, dreptul muncii este acea ramura a sistemului de drept din tara noastra alcatuit din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile individuale si colective de munca dintre patroni si salariati. 
Intr-o alta opinie, dreptul muncii reprezinta totalitatea regulilor aplicabile relatiilor individuale si colective care se nasc intre angajatori si salariati care muncesc sub autoritatea lor, cu ocazia prestarii muncii in baza unui contract individual de munca, precum si acele reglementari care se suprapun sau conditioneaza relatiile de munca. 
Concluzionam ca dreptul muncii este ramura de drept care se ocupa cu studierea normelor juridice ce reglementeaza relatiile care se nasc intre salariati si angajatori in legatura cu prestarea muncii.
Cunoasterea prevederilor legislative din domeniul dreptului muncii constituie un avantaj pentru oricine. Este un avantaj pentru individul care intra intr-un raport de de munca fata de o societate comerciala sau o persoana fizica autorizata sa efectueze angajari - devenind astfel anagajat - deoarece acesta se poate apara in cunostinta de cauza de eventualele abuzuri venite din partea angajatorului. 
In acelasi timp, cunoasterea dreptului muncii este un avantaj deosebit si pentru cealalta parte implicata - angajatorul - deoarece va putea sa isi ordoneze actiunile si sa elaboreze proceduri de lucru interne, astfel incat sa poata exploata in mod ideal drepturile care decurg dintr-un contract de munca si sa se fereasca de a trece (voit sau nu) peste obligatiile care ii revin printr-un astfel de contract.
Fiind una dintre cele mai discutate probleme referitoare la dreptul muncii - si unul dintre cel mai des intalnite aspecte in litigiile de munca -, problema incetarii contractului de munca este deosebit de importanta, mai ales din perspectiva unei organizatii orientata spre performanta. A cunoaste cazurile in care angajatorul poate dispune incetarea contractului individual de munca - si a respecta in acelasi timp procedurile legale in acest sens - inseamna a te feri in primul rand de neplaceri cauzate de eventualele litigii de munca sau de controalele autoritatilor in drept.
Aceasta lucrare trece in revista cazurile de incetare a contractului individual de munca reglementate de legislatia romaneasca, punand accentul pe cele care au loc la initiativa angajatorului, folosindu-se de un Studiu de caz pentru a releva procedura specifica in cazul concedierii din motive disciplinare, unul dintre cele mai contestate cazuri de incetare a CIM.
Capitolul I Disciplina muncii - efect al incheierii unui contract individual de munca
Prezenta lucrare a urmarit sa intreprinda studiul aspectelor principale ale organizarii si disciplinei muncii, inclusiv a raspunderii disciplinare, in temeiul normelor legale aflate in vigoare, a finalitatii social-economice, a practicii judiciare si a literaturii juridice de specialitate, cautand sa desprinda, motivat, solutia justa ce se impune in numeroasele si variatele probleme pe care le ridica acest domeniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incetarea CIM in Cazul Salariatilor Indisciplinati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!