Inceputul Prescriptiei Extinctive

Extras din referat Cum descarc?

Inceputul prescriptiei extinctive
1. Regula generala privind inceputul prescriptiei extinctive
Regula generala privind inceputul prescriptiei dreptului la actiune are o dubla consacrare legislativa: in art. 7 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958 si in art. 1886 C. civ.
Potrivit art. 7 alin. (1) : ,,Prescriptia incepe sa curga de a data cand se naste dreptul la actiune..", iar potrivit art. 1886 C. civ. : ,,Nici o prescriptie nu poate incepe a curge mai inainte de a se naste actiunea supusa acestui mod de stingere".
Intre cele doua texte nu exista, dupa cate se poate observa, decat o deosebire de redactare, de formulare, iar nu de fond, de continut.
Regula aceasta privind inceputul prescriptiei extinctive era cunoscuta inca din dreptul roman, fiind exprimata in adagiul: ,,actione non natae, non praescribitur".
In concluzie regula generala privind inceputul prescriptiei extinctive, avand ca obiect dreptul la actiune, este aceasta: prescriptia incepe sa curga la data nasterii dreptului la actiune.
2.Reguli speciale privind inceputul prescriptiei extinctive
Avand in vedere ordinea dispozitiilor, din decretul nr. 167/1958, care instituie reguli speciale privind inceputul prescriptiei extinctive, ca si dispozitiile din alte acte normative -izvoare de drept civil- care stabilesc asemenea reguli, facem urmatoare enumerare a situatiilor pe care le avem in vedere:
1. ipoteza dreptului subiectiv civil pur si simplu;
2. ipoteza dreptului subiectiv civil afectat de un termen suspensiv sau de o conditie suspensiva;
3. ipoteza raspunderii civile pentru fapta ilicita si cazuri asimilate;
4. ipoteza actiunii in anulabilitate;
5. ipoteza raspunderii pentru viciile lucrului, lucrarii ori constructiei;
6. alte situatii speciale.
2.1.Ipoteza dreptului subiectiv pur si simplu
Pentru dreptul subiectiv pur si simplu, prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga de la data nasterii raportului juridic.
Aceasta regula speciala este stabilita de art. 7 alin. (2), astfel: ,,In obligatiile care urmeaza sa se execute la cererea creditorului, precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept".
In practica cazurile ce cad sub incidenta art. 7 alin. (2) au ca izvor actul juridic civil; aceasta inseamna ca, in principiu, ,,data nasterii raportului de drept" este chiar data incheierii actului juridic.
Pentru corecta intelegere a domeniului de aplicare a acestei reguli speciale trebuie sa se aiba in vedere: 1) prin expresia ,, in obligatiile ce urmeaza sa se execute la cererea creditorului", trebuie sa se inteleaga atat situatia regula, in care nu exista un termen sau conditie, suspensive, care sa afecteze dreptul subiectiv civil si obligatia corelativa, cat si situatiile in care exista un termen suspensiv, dar este in favoarea creditorului; 2) prin expresia ,, in obligatiile al caror termen de executare nu este stabilit" se intelege situatia obligatiilor in care termenul lipseste cu desavarsire.
2.2. Ipoteza dreptului subiectiv civil afectat de un termen suspensiv sau de o conditie suspensiva
Pentru dreptul subiectiv civil afectat de un termen suspensiv sau de o conditie suspensiva, prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga de la data implinirii termenului sau realizarii conditiei.
Aceasta regula speciala vizeaza ipoteza dreptului subiectiv civil ,,afectat de modalitati", in care modalitatea este termenul suspensiv ori conditia suspensiva (iar nu si rezolutorie). Instituind aceasta regula speciala, art. 7 alin. (3) din decretul 167/1958 dispune: ,, Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cand s-a implinit conditia sau a expirat termenul".


Fisiere in arhiva (1):

  • Inceputul Prescriptiei Extinctive.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!