Filiatia Fata de Mama

Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea termenilor in sens larg, filiatia desemneaza un sir neintrerupt de nasteri care leaga o persoana de un stramos al ei, un sir neintrerupt de persoane intre care faptul nasterii a stabilit legatura de la parinte la copil. in sens restrans insa, filiatia este raportul de descendenta dintre copil si fiecare dintre parintii lui. 
Filiatia se intemeiaza pe legatura de sange dintre copil si parinti, care rezulta din faptul nasterii si cel al conceptiei (zamislirii). Filiatia fata de mama se mai numeste maternitate, iar filiatia fata de tata se mai intituleaza paternitate. Fiecare dintre acestea poate fi din casatorie sau din afara acesteia. 
2. Stabilirea filiatiei copilului fata de mama din casatorie si din afara acesteia Filiatia produce efecte juridice daca este stabilita in conditiile prevazute de lege. Modul in care se stabileste filiatia fata de mama prezinta deosebiri fata de modul in care se stabileste filiatia fata de tata. 
Stabilirea maternitatii copilului cunoaste aceeasi reglementare juridica, fie ca este rezultat din casatorie, fie ca este din afara acesteia. Dimpotriva, stabilirea filiatiei fata de tatal sau a copilului rezultat din casatorie difera de modul in care se stabileste paternitatea copilului conceput in afara acesteia. 
3. Elementele filiatiei fata de mama Aceste elemente sunt faptul nasterii copilului si identitatea acestuia cu cel despre a carui filiatie este vorba. Stabilirea filiatiei fata de mama presupune dovedirea ambelor elemente. 
4. Dovada filiatiei fata de mama 
4.1. Conditiile in care se dovedeste filiatia fata de mama prin certificatul de nastere Filiatia fata de mama se dovedeste, potrivit art. 47 alin. (2) din Codul familiei (C. fam.) prin certificatul constatator al nasterii. 
Din formularea textului legislativ ar rezulta ca certificatul de nastere face dovada numai cu privire la faptul ca mama a nascut, nu si cu privire la identitatea copilului, de vreme ce el constata nasterea. Conform unei alte pareri din literatura de specialitate, certificatul constatator al nasterii face dovada atat a faptului nasterii, cat si a identitatii copilului, adica a filiatiei fata de mama. Daca , insa, se contesta realitatea celor cuprinse in certificatul constatator al nasterii, dovada acesteia si a identitatii se poate face prin orice mijloc de proba, in fata instantei judecatoresti. 
Adoptarea uneia sau alteia din cele doua solutii prezinta o mare importanta teoretica, dar mai ales practica. intr-adevar, starea civila a unei persoane, deci si filiatia fata de mama, nu poate fi supusa discutiei in cazul in care certificatul de nastere este conform cu folosirea starii civile , adica ambele arata ca mama a copilului pe aceeasi femeie, dovedindu-se astfel atat faptul nasterii cat si identitatea copilului. 
4.2. Certificatul de nastere si folosirea starii civile concordante 
Realitatea celor cuprinse in certificatul constatator al nasterii nu poate fi contestata in orice imprejurare. Astfel, potrivit art. 51 din C. fam., starea civila care rezulta din certificatul de nastere si folosirea starii civile conforme cu acest certificat nu poate fi pusa in discutie, nici de catre copilul care ar reclama o alta stare civila, nici de catre o alta persoana care ar contesta-o. 
Existenta concordanta a certificatului de nastere si a folosirii starii civile creeaza prezumtia absoluta ca starea civila aratata in acest mod corespunde realitatii. Cazurile in care prezumtia rezultata din certificatul de nastere conform cu folosirea starii civile nu ar corespunde cu realitatea sunt rare. Spre a exemplifica un astfel de caz, ne imaginam o ipoteza: o mama isi insuseste un copil caruia ii instituie, in mod fals, prin declaratia si purtarea sa, certificat de nastere si folosirea starii civile conforme, dar care nu corespunde cu realitatea. Tot asfel ar fi si situatia in care se substituie un copil sau se declara ca este nascut de o femeie care, in realitate, nu l-a nascut, cum este de exemplu, cazul in care intr-o maternitate se schimba copiii intre ei, nascuti din mame diferite. in acest caz, substituirea copilului intervenita inainte de intocmirea certificatului de nastere, caci, altfel, adica atunci cand substituirea s-a facut dupa intocmirea certificatului de nastere, acesta se refera la un alt copil si nu sunt indeplinite cerintele art. 51 din C. fam.
Copilul are o anumita posesie de stat, dar aceasta nu este conforma certificatului sau de nastere, ci corespunde certificatului de nastere al copilului caruia i-a fost substituit dupa declararea nasterii 
Substituirea copiilor facandu-se prin frauda sau prin eroare dupa ce actele de stare civila au fost intocmite, iar posesia de stat nu mai este conforma actelor de nastere, actiunea prin care se contesta identitatea copiilor respectivi si stabilirea situatiei reale este admisibila Dar, chiar in primul caz, atunci cand substituirea s-a facut inainte de intocmirea certificatului de nastere, s-ar putea obtine nulitatea certificatului de nastere in discutie, deoarece nu se refera la copilul in cauza, inlaturandu-se astfel unul dintre cele doua elemente ale prezumtiei stabilite de art. 51 C. fam., deoarece acel certificat de nastere nu se refera la acel copil ci la cel cu care a fost substituit. Se poate pune in discutie starea civila a copilului respectiv in cazul schimbarii unor copii intre ei, nascuti din mame diferite si se poate restabili adevarata stare civila a copiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Filiatia Fata de Mama.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!