Filiatia Copilului din Afara Casatoriei

Extras din referat Cum descarc?

In sens larg, filiatia desemneaza un sir neintrerupt de nasteri care leaga o persoana de un stramos al ei, un sir neintrerupt de persoane intre care faptul nasterii a stabilit legatura de la parinte la copil. In inteles restrans, filiatia este raportul de descendenta dintre un copil si fiecare dintre parintii lui. Filiatia se intemeiaza pe legatura de sange dintre copil si parinti, care rezulta din faptul nasterii si cel al conceptiei. Insa, filiatia nu e in mod necesar o transpunere a fidela a realitatii biologice, in cazul adoptiei legatura de filiatie fiind complet detasata de suportul biologic, astfel ca vorbim de asa-zisa filiatie ,,civila", care se fondeaza pe operatiunea juridica a adoptiei. 
Filiatia fata de mama se mai numeste maternitate, iar cea fata de tata de numeste paternitate. Fiecare dintre acestea poate fi din casatorie sau din afara casatoriei. Stabilirea filiatiei fata de mama cunoaste aceeasi reglementare, fie ca este din casatorie sau din afara acesteia. Insa, stabilirea filiatiei fata de tatal din casatorie difera de cea fata de tatal din afara casatoriei.
Este considerat ,,din afara casatoriei" copilul nascut de o femeie necasatorita atat la data nasterii copilului, cat si la data conceptiei acestuia, precum si copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei mamei, dar a carui paternitate prezumata a fost tagaduita ireversibil. 
Stabilirea paternitatii din afara casatoriei se poate face fie pe cale de recunoastere voluntara a tatalui, fie prin hotarare judecatoreasca. 
1. Stabilirea paternitatii din afara casatoriei prin recunoastere
Conform Art. 415, al. (2), C. civ., copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau. Deoarece, in cazul copilului din casatorie opereaza prezumtia de paternitate fata de sotul mamei [art. 414, alin.(1)], aceasta recunoastere de paternitate poate interveni doar in cazul copilului din afara casatoriei. 
Pentru a putea fi stabilita paternitatea unui copil prin intermediul recunoasterii, acesta trebuie sa fie atat conceput cat si nascut in afara casatoriei si sa nu aiba la data recunoasterii, filiatia paterna stabilita. In ceea ce priveste recunoasterea de paternitate, potrivit art. 413, C. civ., este indiferent daca e vorba de o persoana minora sau majora. Prin extensie, textul de lege ar trebui aplicat si copiilor nascuti in timpul casatoriei dar a caror paternitate a fost tagaduita si care devin din afara casatoriei cu filiatia fata de tata nestabilita. 
Cu privire la situatia copilului la momentul recunoasterii, se considera ca acesta trebuie sa fie nascut atat in cazul recunoasterii de maternitate cat si in cazul recunoasterii de paternitate, legiuitorul avand in vedere exclusiv ,,copilul nascut"(Art. 415, al.(2), C.civ.). Intr-o alta opinie se considera ca recunoasterea poate fi facuta si cu privire la copilul conceput si nenascut la data recunoasterii, insa daca apoi mama se casatoreste, va fi prezumata filiatia copilului fata de sotul mamei, deoarece aceasta prezumtie nu tine seama decat de starea de casatorie a mamei. Recunoasterea va fi astfel ,,anihilata" ca efect al nulitatii absolute (pe motiv ca priveste copilul din casatorie) sau al caducitatii. 
Potrivit al.(3) al art. 415, poate fi recunoscut si copilul decedat, insa numai daca a lasat descendenti firesti. In primul rand copilul trebuie sa se fi nascut viu, intr-adevar fiind imposibil ca o persoana nascuta decedata sa lase descendenti, iar in al doilea rand, descendentii trebuie sa fie firesti, adica de sange si nicidecum din adoptie. Deoarece textul nu face nicio distinctie, se admite ca descendentii copilului decedat pot fi in orice grad de rudenie. Dispozitiile acestui articol sunt incidente si atunci cand copilul decedat a lasat un singur descendent. 
Minorul necasatorit il poate recunoaste singur pe copilul sau, daca are discernamant.
Formele recunoasterii de paternitate
A. Recunoasterea prin declaratie la serviciul de stare civila. Aceasta se deosebeste de ,,declaratia de nastere" care este actul in temeiul caruia se intocmeste actul de nastere. Recunoasterea poate fi facuta in scris sau verbal, odata cu inregistrarea nasterii copilului sau la o data ulterioara. Potrivit unor opinii aceasta recunoastere nu ar putea fi facuta decat in scris, aceasta forma fiind in consens cu caracterul solemn al recunoasterii de filiatie si chiar cu forma scrisa a recunoasterii prin inscris autentic si prin testament. De asemenea se considera ca intrucat recunoasterea de filiatie este supusa procedurii de inscriere prin mentiune in actul de nastere, in actul de casatorie si de deces, acesteia i s-ar impune forma scrisa. 
B. Recunoasterea prin inscris autentic. Conform art. 269 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, inscrisul autentic este inscrisul intocmit, sau, dupa caz, primit si autentificat de o autoritate publica, de notarul public sau de catre o alta persoana investita de stat cu autoritate publica, in forma si conditiile prevazute de lege. 
Constatarea marturisirii se va face asadar printr-un inscris intocmit sau primit si autentificat de o autoritate publica, spre exemplu recunoasterea cuprinsa intr-un inscris autentificat de notarul public, marturisirea exprimata in fata instantei de judecata si consemnata in incheierea de sedinta. Recunoasterea de paternitate poate fi exprimata in cadrul oricarui litigiu. 
Forta autentica a recunoasterii de filiatie, consemnata in actul actul prezentat sau intocmit de aceste organe, trebuie inteleasa in sensul ca un asemenea act face dovada pana la inscrierea in fals, dar numai cu privire la imprejurari care sunt verificabile personal de catre notar sau de catre organul competent sa dea forta autentica actului. 
Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia va fi trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.
C. Recunoasterea prin testament. Aceasta poate imbraca oricare din formele testamentare, ordinar (olograf sau autentic) sau privilegiat (intocmit in una dintre situatiile speciale prevazute de lege - epidemii, catastrofe, razboaie, etc.).
Recunoasterea de filiatie, chiar daca a fost facuta prin testament, este irevocabila. Aceasta deoarece se considera ca, in unitatea materiala a testamentului coexista acte juridice de sine statatoate, cu caractere si efecte specifice. Altfel spus, validitatea testamentului nu conditioneaza valabilitatea recunoasterii de filiatie facuta pe calea acestuia, daca sunt indeplinite cerintele speciale ale recunoasterii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Filiatia Copilului din Afara Casatoriei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!