Felurile moștenirii

Cuprins referat Cum descarc?

I. Mostenirea- notiune .3
II. Felurile mostenirii 4
1. Mostenirea legala .4
2. Mostenirea testamentara ..5
3. Mostenirea contractuala ...6
III. Coexistenta mostenirii legale cu cea testamentara ...7
IV. Caracterele juridice ale trasmiterii mostenirii ...8


Extras din referat Cum descarc?

I.Notiune.
Potrivit art. 953 Cod Civil, mostenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta. Altfel, putem spune ca mostenirea este ,,modalitate de dobandire a proprietatii" alaturi de conventii sau prescriptia achizitiva. Prin trasmiterea patrimoniului sunt stabilite doua entitati si anume, defunct sau de cujus,,(abreviere din formula dreptului roman is de cujus succesione agitur = cel despre a carui mostenire este vorba)" , care defineste asadar, persoana decedata, fiind intalnit si termenul de ,,autor" si mostenitori sau succesori, fiind persoanele care obtin patrimoniul. In ceea ce priveste mostenirea testamentara, avem mostenitorii legali, care sunt desemnati prin lege si mostenitorii testamentari, desemnati prin testament. 
De retinut este faptul ca defunctul sau autorul este intotdeauna o persoana fizica, pe cand in cazul mostenitorilor acestia pot fi atat persioana fizica, cat si o persoana juridica, fapt ce arata ca ,,regulile care guverneaza mostenirea se aplica numai in cazul mortii unei persoane fizice, nu si in cazul incetarii existentei unei persoane juridice". 
Prin urmare moartea defunctului este obiectul trasmiterii mostenirii, adica devolutiune succesorala, cu toate acestea putem observa ca deschiderea mostenirii se face in momentul decesului acestuia. Aceasta deschidere se face la ultimul domiciliu al defunctului, fiind dovedit prin certificatul de deces sau, dupa caz, cu hotararea judecatoreasca declarativa de moarte ramasa definitiva. 
Notiunea de ,,mostenire" este inlocuita adesea cu termenul de ,,succesiune", fiind folosit in Codul Civil cu acelasi inteles si anume acela de a desemna ,,insusi patrimoniul persoanei fizice decedate, care se trasmite mortis causa mostenitorilor sai, adica masa succesorala lasata de defunct". Prin ,,masa succesorala" se intelege atat mostenirea lasata de defunct (succesiunea), cea dobandita de mostenitori, cat si mostenirea vacanta (adica fara stapan).
II.Felurile mostenirii
Articolul 955, alin (1) din Codul Civil prevede ca ,,patrimoniul defunctului se trasmite prin mostenire legala, in masura in care cel care lasa mostenirea nu a dispus altfel prin testament". Putem observa asadar, ca mostenirea poate fi legala sau testamentara. In continuare este de remarcat ca ,,alaturi de acestea, noul Cod Civil a reglementat sub denumirea de ,,clauza de preciput" si o forma de mostenire contractuala (art. 333)". 
1.,,Mostenirea este legala in cazul in care trasmiterea patrimoniului succesoral are loc in temeiul legii -  la persoanele, in ordinea si in cotele determinate de lege" , respectiv atunci cand patrimoniul se trasmite sotului supavietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz. In cazul descendentilor si ascendentilor, acestia au dreptul la mostenire, indiferent de grad, insa in cazul colateralilor, acestia au dreptul doar pana gradul patru, inclusiv. Asadar, ,,mostenirea legala este conceputa ca o mostenire de familie" , deoarece se bazeaza pe legaturile de sange intre membrii familiei, iar ca fundament al vocatiei legale este casatoria ,,(numai aceea ce exista si inceteaza la data deschiderii succesiuni)" si rudenia, ,,fiind legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana, iar rudenia in linie colaterala ca rezultand din faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun". Doua criterii importante de remarcat sunt ca afinitatea sau concubinajul nu creeaza drepturi succesorale, iar in absenta mostenitorilor legali, adica daca ne aflam in situatia unei mosteniri vacante, dobandirea bunurilor revin in sarcina statului, astfel patrimoniul va fi transmis comunei, orasului sau municipiului in a carei raza se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Felurile mostenirii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. C. Statescu, Drept civil. Contractul de transport. Drepturile de creatie intelectuala. Succesiunile, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1967.
2. D. Chirica, Tratat de drept civil. Succesiunile si liberalitatile. Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2014.
3. Fr. Deak, R. Popescu- Tratat de drept civil succesoral, Vol. I, Mostenirea legala, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2013.
4. Fr. Deak, R. Popescu- Tratat de drept succesoral, Editia a III-a,Vol. II. Mostenirea Testamentara, Editura Universul Juridic Bucuresti, 2014.
5. I. Genoiu, Dreptul la mostenire in Noul Cod Civil, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2012.
6. I.Genoiu, Drept civil. Succesiuni. Caiet de seminar, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2013.
7. Ilie Urs- Drept Civil. Succesiuni. Curs Universitar, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2017.
8. N. C. Civil- Comentariu pe articole, art. 1-2664, coord. Fl. Baias si altii, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2012.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!