Exproprierea pentru Cauza de Utilitate Publica

Cuprins referat Cum descarc?

SECTIUNEA I 
DREPTUL DE PROPRIETATE CONTINUT SI CARACTERE 
1.1 Dreptul de proprietate definitia si continut .3
1.2 Caracterele dreptului de proprietate .3
1.2.1.Caracterul absolut. .3
1.2.2.Caracterul exclusive.3
1.2.3.Caracterul perpetu.3
SECTIUNEA II 
OBIECTELE SI ETAPELE EXPROPRIERII.
2.1 Bunurile ce formeaza obiectul expropierii pentru utilitate publica. .5
2.2 Etapele de derulare a exproprierii. .6
SECTIUNEA III 
EFECTELE EXPROPRIERII SI CONSECINTELE ACESTEIA
3.1 Efectele expropierii .8
3.2 Masuri suplimentare de protectie a expropriatilor. . .11
Concluzii .12
Studiu de caz .13
Bibliografie .17


Extras din referat Cum descarc?

SECTIUNEA I 
DREPTUL DE PROPRIETATE CONTINUT SI CARACTERE
1.1. Dreptul de proprietate: definitie si continut
Avand in vedere continutul sau juridic si pozitia specifica a proprietarului, dreptul de proprietate poate fi definit, intr-o formulare corespunzatoare, ca fiind acel drept real care confera titularului atributele de posesie, folosinta si dispozitie asupra unui bun, attribute pe care numai el le poate exercita in plentitudinea lor, in putere proprie si in interesul sau propriu, cu respectarea normelor juridice in vigoare. 
Codul civil prevede ,, Proprietatea este dreptul pe care il are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele prevazute de lege ".
Dreptul de proprietate este dreptul real cel mai deplin, deoarece este singurul drept subiectiv care confer titularului sau trei atribute : posesia, folosinta si dispozitia.
Posesia consta in posibilitatea proprietarului de a instraina bunul ce-i apartine in materialitatea sa, comportandu-se fata de toti ceilalti ca fiind titularul dreptului de proprietate.
Folosinta confera proprietarului facultatea de a intrebuinta bunul sau culegand sau percepand in proprietate toate fructele pe care acesta le produce.
Atributul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispozitie juridica. Dreptul de dispozitie material este posibilitatea proprietarului de a dispunde de substanta bunului, adica de a-l transforma, consuma sau distruge, cu respectarea reglementarilor in vigoare. Dispozitia juridica se concretizeaza in posibilitatea proprietarului de a instraina dreptul de proprietate, cu titlu oneros sau gratuit, prin acte intre vii sau mortis causa, si de a-l greva cu drepturi reale derivate, principale sau accesorii, in favoarea altor personae, cu respectarea regimului juridic stabilit de lege.
1.2. Caracterele dreptului de proprietate
Dreptul de proprietate prezinta mai multe caractere proprii, care il deosebescfata de toate celelalte drepturi reale.
1.2.1. Caracterul absolut. 
Dreptul de proprietate este absolut deoarece este recunoscut titularului sau in raporturile acestuia cu toti ceilalti, care sunt obligati sa nu faca nimic de natura a-l incalca. Inviolabilitatea dreptului de proprietate sustine si intareste caracterul sau absolut. 
1.2.2. Caracterul exclusiv.
Dreptul de proprietate este un drept exclusiv, in intelesul ca atributele sau puterile inerente acestui drept sunt nu numai depline, ci si independente de orice puteri ale altei personae asupra bunului respective.
1.2.3. Caracterul perpetuu. 
Prin perpetuitatea dreptului de proprietate se intelege ca acesta este nelimitat in timp si dureaza atata vreme cat exista bunul care face obiectul sau. De asemenea, el nu se pierde prin neuz, adica prin neexercitare. 
SECTIUNEA II 
OBIECTELE SI EFECTELE EXPROPRIERII
Prin expropiere intelegem trecerea fortata in proprietate publica, a unor imobile aflate in proprietate privata, cu o dreapta si prealabila despagubire, pentru cauza de utilitate publica. 
Expropierea pentru cauza de utilitate publica este o exceptie de la caracterul absolute si inviolabil al dreptului de proprietate privata. Inviolabilitatea dreptului de proprietate privata este prevazuta in Constiutie. De aceea, si expropierea este reglementata principal tot din legea fundamentala. 
Astfel, art. 41 alin. 3 din Constitutie dispune: ,, Nimeni nu poate fi expropiat decat pentru cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire".
Exproprierea consta in trecerea fortata a unor bunuri imobile in proprietatea publica. De aceea, procedura expropierii intervine numai in cazul in care partile, care urmeaza sa devina expropriator si respective expropiat, nu convin o alta modalitate de transmitere a imobilului sau imobilelor in proprietate publica.
Daca partile convin ca transferul bunului imobil expropiabil sa aiba loc printr-o alta modalitate trebuie sa respecte toate conditiile de valabilitate, precum si conditiile de publicitate prevazute de lege pentru actul juridic pe care-l incheie. 
Pot intervene situatii cand partile cad de accord numai cu privire la modalitatea de transfer cu titlu oneros al bunului (vanzare-cumparare, schimb) dar nu se inteleg referitor la natura sau intinderea echivalentului pe care urmeaza sa-l primeasca proprietarul. Intr-o astfel de ipoteza, instanta de judecata competenta va lua acte intelegerea partilor si va stabili, dupa caz, intinderea despagubirii ori echivalentul in natura care se cuvine proprietarului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exproprierea pentru Cauza de Utilitate Publica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!