Executarea Indirecta a Obligatiilor Contractuale

Extras din referat Cum descarc?

CODUL CIVIL Roman spre deosebire de alte coduri civile a inlaturat confuzia dintre efectele contractului si efectele obligatiilor, ocupandu-se de ele in texte diferite (efectele contractelor in art. 969 - 985 C.civ., iar efectele obligatiilor in art.1073 - 1090 C.civ.).
Prin executarea indirecta a obligatiilor, numita si executarea prin echivalent, se intelege dreptul creditorului dea pretinde si a obtine de la debitor echivalentul prejudiciului pe care l-a suferit, ca urmare a neexecutarii, executarii cu intarziere sau executarii necorespunzatoare a obligatiei asumate. 
Aceasta inseamna ca atunci cand nu mai este posibila executarea in natura a obligatiei creditorul are dreptul la despagubiri sau daune - interese care reprezinta echivalentul prejudiciului pe care l-a suferit.
Despagubirile sau daunele - interese sunt de doua feluri:
- despagubiri compensatorii, care reprezinta echivalentul prejudiciului suferit de creditor pentru neexecutarea totala sau partiala a obligatiei;
- despagubiri moratorii, care reprezinta echivalentul prejudiciului suferit de creditor ca urmare a executarii cu intarziere a obligatiei. Aceste despagubiri se pot cumula cu executarea in natura a obligatiei, spre deosebire de despagubirile compensatorii care au rolul de a inlocui executarea in natura. 
- Pornind de la definitia executarii indirecte a obligatiilor rezulta ca aceasta are natura juridica a unei raspunderi civile care poate fi , in raport de izvorul obligatiei, contractuala sau delictuala.
- In Codul civil este reglementata distinct raspunderea civila delictuala, iar raspunderea contractuala este tratata la efectele obligatiilor, impreuna cu despagubirile, astfel ca in doctrina se afirma ca despagubirile reprezinta unul dintre aspectele posibile ale executarii obligatiei contractuale prin echivalent atunci cand nu este posibila executarea in natura.
Prejudiciul consta in consecintele daunatoare de natura patrimoniala sau nepatrimoniala, efecte ale incalcarii de catre debitor a dreptului de creanta apartinand creditorului sau contractual, prin neexecutarea prestatiei sau prestatiilor la care s-a indatorat. 
Conditia existentei prejudiciului rezulta din dispozitiile art. 1082 Cod civil potrivit caruia debitorul datoreaza daune - interese ,, de se cuvine".
In masura in care nu exista prejudiciu, actiunea creditorului avand ca obiect plata despagubirilor urmeaza sa fie respinsa ca fiind lipsita de interes.
Prejudiciul este urmarea faptei ilicite a debitorului, fapta care consta in neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiei asumate.
Sarcina probei prejudiciului revine creditorului, cu exceptia situatiilor in care intinderea prejudiciului este stabilita de lege( de exemplu, in cazul obligatiilor care au ca obiect sume de bani, cand legea fixeaza drept despagubire dobanda legala).


Fisiere in arhiva (1):

  • Executarea Indirecta a Obligatiilor Contractuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!