Eroarea - Viciu de Consimtamant

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale despre consimtamant
Consimtamantul este alaturi de capacitate, obiect si cauza o conditie a actului juridic civil. Consimtamantul, alaturi de cauza formeaza vointa juridica . "Prin consimtamant se intelege acea conditie esentiala, de fond si generala a actului juridic civil care consta in hotararea de a incheia un act juridic civil manifestata in exterior." 
In doctrina sunt folosite expresiile ,,vicii de consimtamant" sau ,,vicii ale vointei", pentru a desemna alterarea manifestarii de vointa, savarsita in vederea producerii de efecte juridice. Autorii care grupeaza consimtamantul si cauza intr-o singura conditie esentiala de validitate a actului juridic, si anume ,,vointa juridica", agreaza expresia ,,vicii ale vointei". Sintagma ,,vicii de consimtamant" este folosita de autorii care considera consimtamantul si cauza, ca fiind, fiecare in mod separat, conditie de validitate a actului juridic. Totusi majoritatea autorilor prefera expresia uzuala ,,vicii de consimtamant". 
Potrivit art.953 Cod civil: ,,Consimtamantul nu este valabil, cand este dat prin eroare, smuls prin violenta, sau surprins prin dol." De asemenea, in art. 951 Cod civil se dispune: ,,Minorul nu poate ataca angajamentul sau pentru cauza de necapacitate, decat in caz de leziune."si art.1157 Cod civil: ,,minorul poate exercita actiunea in resciziune pentru simpla leziune in contra oricarei conventii (cu precizarea ca in al.1 si 2 din art.25 din Decretul 32/1954 pentru punerea in aplicare a Codului familiei si a Decretului nr.31/1954 referitor la persoanele fizice si juridice se stabileste ca actiunea in resciziune - in anulare pentru leziune -, apartine exclusiv minorului care, avand varsta de 14 ani impliniti, incheie singur acte juridice, fara incuviintarea parintilor sau a tutorelui sau incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, cand aceste acte le pricinuiesc vreo vatamare.
Deci, pentru a fi valabil, consimtamantul trebuie sa indeplineasca patru conditii: trebuie sa provina de la o persoana cu discernamant (care este o stare de fapt, in comparatie cu capacitatea, care este o stare de drept), sa fie exprimat cu intentia de a produce efecte juridice, sa fie exteriorizat si sa nu fie alterat de vreun viciu de consimtamant.
Prima conditie decurge din caracterul constient al actului juridic civil, in sensul ca subiectul de drept civil trebuie sa aiba puterea de a aprecia efectele juridice care se produc in baza manifestarii lui de vointa.
A doua conditie nu este indeplinita cand manifestarea de vointa a fost facuta in gluma, cand s-a facut sub conditie pur potestativa din partea celui care se obliga, cand manifestarea de vointa a fost prea vaga sau cand manifestarea de vointa s-a facut cu o rezerva mintala, cunoscuta de cocontractant.
In prinvinta celei de a treia conditii este aplicabil principiul consensualismului, care inseamna ca simpla manifestare de vointa este nu numai necesara, ci si suficienta pentru ca actul sa se nasca valabil din punct de vedere al formei sale. Fac exceptie de la acest principiu actele solemne. Se pune intrebarea, in legatura cu aceasta conditie, daca tacerea are valoare juridica. De regula, in dreptul civil tacerea nu are valoare de consimtamant, dar exista si exceptii: cand legea prevede expres ca tacerea valoreaza consimtanant, cand, prin vointa expresa a partilor, se atribuie o anumita semnificatie juridica tacerii sau cand tacerea are valoare de consimtamant potrivit obiceiului.
A patra conditie este o conditie negativa si este impusa de caracterul constient, liber al actului juridic civil. In cazul viciilor de consimtamant, exista consimtamant dar este alterat in continutul sau. Sunt vicii de consimtamant: eroarea, dolul, violenta si leziunea. In materia vanzarii-cumpararii se exclude leziunea. 
2. Definitia si reglementarea erorii
Eroarea poate fi definita ca fiind falsa reprezentare a realitatii in consti!inta persoanei care delibereaza si adopta hotararea de a incheia actul juridic . Potrivit criteriului consecintelor pe care le produce, eroarea se clasifica in: eroare obstacol, eroare viciu de consimtamant si eroare indiferenta. 
Nu orice eroare constituie un viciu de consimtamant, ci doar cea care altereaza vointa exprimata la incheierea contractului, sa fie cauza unica si determinanta a consimtamantului, astfel ca respectivul contract este lovit de nulitate. 
In Codul Civil se gasesc trei dispozitii legale cu caracter de principiu relativ la eroare, si anume: art. 953 - 954 si 961. Prima si ultima sunt dispozitii comune atat erorii cat si dolului si violentei, numai art. 954 se refera in exclusivitate la eroare.
Potrivit art. 954 : ,,Eroarea nu produce nulitate decat cand cade asupra substantei obiectului conventiei.
Eroarea nu produce nulitate cand cade asupra persoanei cu care s-a contractat, afara numai cand consideratia persoanei este cauza principala, pentru care s-a facut conventia"
In primul alineat este reglementata eroarea asupra calitatilor substantiale ale obiectului actului (error in substantiam), iar in al doilea, eroarea asupra identitatii ori calitatilor persoanei contractante ( error in personam).
Eroarea se poate produce nu numai in momentul formarii consimtamantului necesar actului juridic civil, ci si in momentul exprimarii acestuia, precum si in momentul transmiterii si interpretarii lui. Eroarea in exprimarea sau transmiterea consimtamantului nu afecteaza validitatea actului juridic, cel in eroare suportand consecintele. Validitatea actului juridic, de regula, nu este afectata atunci cand, consimtamantul exprimat neclar, este interpretat gresit, din eroare.
Se pot ivi cazuri in care eroarea uneia sau a ambelor persoane intre care un raport juridic se naste, sa dea loc la un dezacord intre parti cu privire la o modalitate a raportului. In asemenea cazuri, eroarea constituie mai mult decat un viciu de consimtamant, intrucat dezacordul pe care il produce intre parti impiedica raportul de a se forma; nu este numai viciu de vointa, ci este lipsa de consimtamant, adica de acord.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eroarea - Viciu de Consimtamant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!