Elemente Esentiale pentru Validitatea Contractului Civil

Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni generale privind contractul civil 
Doctrina si jurisprudenta din domeniul dreptului civil considera contractul cel mai important act juridic civil si,totodata,principalul izvor de obligatii civile. 
Legislatia civila romana prin norma juridica inscrisa in art. 942(Cod civil) prevede ca ,,Contractul este acordul intre doua sau mai multe persoane sprea a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic civil."
Asadar ,contractul civil poate fi definit ca ,,un acord de vointa intervenit intre doua sau mai multe persoane fizice,sau juridice,cu scopul de a da nastere,a modifica sau a stinge un raport juridic civil." 
Contractul se deosebeste de alte izvoare de obligatii civile printr-o serie de trasaturi caracteristice din care amintim:
-existenta acordului de vointa realizat in limitele prevederilor legale este suficienta pentru a da nastere unor obligatii a caror executare se poate obtine la nevoie prin coercitie statala.
-principiul autonomiei vointei in limita prevederilor legale confera partilor contractante libertatea de decizie asupra naturii si continutului contractului pe care vor sa il incheie.
-pe langa faptul ca da nastere unei obligatii civile,contractul civil stabileste si conduita pa care trebuie sa o adopte partile una fata de cealalta in legatura cu obligatia care a luat fiinta,pe toata durata ei.
2.Conditiile de validitate ale contractului civil
Contractul implica reunirea unor anumite elemente denumite in doctrina si conditii.Termenul conditii este folosit si in Codul civil,art 948,cu referire la ,,conditiile esentiale pentru validitatea unei coventii",acestea fiind capacitatea de a contracta,cosimtamantul valabil al partii care se obliga,un obiect determinat,o cauza licita.
Conditiile sunt clasificate potrivit unor anumite criterii si anume:
-dupa aspectul la care se refera deosebim conditii de fond si de forma
-dupa obligativitatea lor intalnim cinditii esentiale si conditii neesentiale
-din punct de vedere al sanctiunii nerespectarii lor deosebim conditiile de validitate si conditiile de eficacitate.
In acest referat vom pune accentul pe conditiile de fond, ele fiind ceea ce ne intereseaza.
2.1. Capacitatea de a incheia contractul
Acesta este privita ca o conditie esentiala intrucat consta in aptitudinea subiectului de drept civil de a deveni titular de drepturi si obligatii civile,prin incheierea de acte de drept civil.
Capacitatea de a incheia acte juridice civile este reglementata in mai multe acte normative,dintre care mentionam :Codul civil,Decretul nr. 31/1954,Codul familiei etc.
Articolul 949 din Codul civil enunta clar ca ,,poate contracta orice persoana ce nu este declarata necapabila de lege".
Decretul 31/1954 stabileste la art 6,alin.1:'nimeni nu poate fi ingradit in capacitatea de folosinta si nici lipsit,in tot sau in parte,de capacitatea de exercitiu,decat in cazurile si in conditiile stabilite de lege"
In ceea ce priveste persoana juridica ,regula capacitatii acesteia de a face acte juridice isi gaseste temeiul in prevederile art 34 din Decretul nr. 31/1954 referitoare la principiul specialitatii capacitatii de folosinta:"persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei,stabilit prin lege,actul de infiintare,sau statut.Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul."
Exista incapacitati generale si incapacitati speciale de a contracta.Astefel art 950 din Codul civil precizeaza urmatoarele :"Necapabili de a contracta sunt:
-minorii
-interzisii
-in genere toti acei carora legea le-a prohibit oarecare contracte"


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente Esentiale pentru Validitatea Contractului Civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!