Efectele Specifice Contractelor Sinalagmatice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere .3
2. Notiunea de contact sinalagmatic(bilateral).4
3. Efectele speciale ale contractelor sinalagmatice.4
3.1. Exceptia de neexecutare a contractelor.5
Caz practic.7
3.2. Rezolutiunea si rezilierea contractelor.10
3.2.1. Rezolutiunea.10
Caz practic.15
3.2.2. Rezilierea.18
Caz practic.20
3.3. Riscul contractului.22
4.Concluzii.25
Bibliografie.26


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Doctina si jurisprudenta din domeniul dreptului civil considera contractul cel mai important act juridic civil , totodata, principalul izvor de obligatii civile.
In activitatea economico-sociala el apare in forme variate si multiple care sunt diferite unele fata de altele,desi acestea prezinta si caracteristici comune acestei specii de act juridic civil.
Autonomia de vointa a partilor(principiul libertatii contractului) permite persoanelor fizice si persoanelor juridice - participante la contract - sa hotarasca in mod liber si constient asupre aspectelor pe care le implica acest act juridic civil.
Codul civil francez defineste prin articolul 1101 contractul in sensul ca ,,este o conventie prin care una sau mai multe persoane se obliga fata de una sau mai multe altelesa dea, sa faca ori sa nu faca ceva".
Legislatia civila romana prin norma juridica inscrisa in articolul 942 prevede ,,contractul este acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic"
Contractul civil este un acord de vointa intervenit intre doua sau mai multe persoane fizice, sau juridice, cu scopul de a da nastere, a modifica sau a stinge un raport juridic civil.
Particularitatile fiecarei categorii de contact impun unele reglementari proprii acestora, care le diferentieaza unele de altele.
Dupa trasaturile lor juridice, contactele se clasifica in urmatoarele categorii:
o Bilaterale (sinalagmatice) si unilaterale;
o Cu titlu oneros si cu titlu gratuit;
o Comutative si aleatorii;
o Consensuale,reale si solemne (formale);
o Principale si accesorii;
o Cu executare instantanee si cu executare succesiva.
In lucrarea noastra vom vorbi despre contactele sinalagmatice/bilaterale si vo pune accent pe efectele speciale ale acestora.
2. NOTIUNEA DE CONTRACT SINALAGMATIC(BILATERAL)
Contractele sinalagmatice/bilaterale sunt acele contracte civile care genereaza, de la data incheierii lor, obligatii reciproce si interdependente in sarcina ambelor parti contractante,obligatiile fiecarei parti avandusi cauza juridica in obligatiile celeilalte.
Contractele bilaterale sunt intotdeauna cu titlu oneros (fiecare din parti urmareste un interes material stipuland primirea unei prestatii in schimbul aceleia pe care o face, ceea ce semnifica realizarea unui folos patrimonial),intru cat reciprocitatea obligatiilor face ca fiecare dintre parti sa fie creditor al unei prestatii in schimbul aceleia care ii revine. Obligatia uneia dintre parti este cauza obligatiei celelalte.
Partea urmarita pentru executarea obligatiei sale de cealalta parte care nu si-a indeplinit-o inca pe a sa poate sa refuze executarea pana cand aceasta nu-si indeplineste obligatia ce-i revine si poate cere desfiintarea contractului cu efect retroactiv, obtinand restituirea prestatiilor eventual facute, prin actiunea in rezolutie.
Cand una din obligatiile reciproce este stinsa prin imposibilitatea indeplinirii ei, obligatia celeilate parti ramane fara cauza si nu se mai poate cere executarea ei.
3. EFECTELE SPECIALE ALE CONTRACTELOR SINALAGMATICE (BILATERALE)
Efectele speciale produse de contractele sinalagmatice se
datoreaza reciprocitatii si interdependentei obligatiilor din contracte, efecte speciale care constau in urmatoarele:


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Specifice Contractelor Sinalagmatice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!