Efectele nedemnitatii fata de terti

Cuprins referat Cum descarc?

I. Nedemnitatea succesorala 4
1.Notiune 4
2. Caracterele juridice 4
3.Cazurile de nedemnitate 5
3.1. Nedemnitatea de drept 5
3.2. Nedemnitatea judiciara 5
II. Invocarea nedemnitatii 6
1.Invocarea nedemnitatii de drept 6
2. Invocarea nedemnitatii judiciare 6
III. Efectele nedemnitatii succesorale 7
1. Aspecte generale 7
2. Efectele nedemnitatii 7
2.1. Efectele fata de nedemn 7
2.2. Efectele fata de descendentii sai 8
IV. Efectele nedemnitatii fata de terti 9
V. Inlaturarea efectelor nedemnitatii 14
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiune.
Pentru a putea veni la mostenire o persoana nu este suficient sa aiba capacitate succesorala si vocatie succesorala, generala si concreta, ci este necesar sa indeplineasca si o conditie negativa - aceea de a nu fi nedemn de a mosteni.
Nedemnitatea este o sanctiune civila care are ca efect decaderea mostenitorului, legal sau testamentar, din dreptul de a culege o mostenire determinata, inclusiv din dreptul de a culege rezerva la care ar fi fost indrituit din aceasta mostenire, deoarece s-a facut vinovat de o fapta grava fata de cel care lasa mostenirea sau fata de un succesibil al acestuia 
2. Caractere juridice.
Nedemnitatea succesoral, sanctiune civila, are urmatoarele caractere:
a) Se aplica numai in cazurile expres si limitativ prevazute de lege, textele legale fiind de stricta interpretare si aplicare; 
Ex.1: Intr-o speta, parata a fost condamnata prin sentinta penala nr. 219-1991 a Judecatoriei Cluj Napoca, mentinuta prin respingerea recursului, prin decizia civila nr. 248/1992 a Tribunalului Cluj, in baza art. 213 din Codul penal pentru savarsirea infractiunii de abuz de incredere, la plangerea partii vatamate J.J., la pedeapsa amenzii de 3000 lei, retinandu-se astfel ca aceasta fapta nu este prevazuta de art. 655 Codul civil (anterior), care declara nedemn pe cel ,,condamnat pentru ca a omorat sau a incercat sa omoare pe defunct ;
Ex.2: Intr-o alta speta s-a retinut ca fapta persoanei de a pricinui sotiei, suferinte fizice si morale, nu constituie atentat la viata celui care lasa mostenirea. Adica comportamentul sotului prin care provoaca suferinte sotiei, nu reprezinta un atentat la viata acesteia, care a decedat si a lasat o mostenire ;
b) Are caracter personal, deci se aplica numai autorului faptei si produce efecte numai in privinta acestuia;
c) Are caracter relativ, domeniul de aplicare a sanctiunii nu poate fi extins, in principiu, la alte mosteniri, nedemnitatea existand numai fata de de cujus-ul cu privire la care a fost savarsita fapta nedemna, nedemnul fiind inlaturat numai de la mostenirea persoanei fata de care a savarsit faptele; prin exceptie, savarsirea faptei impotriva unui alt succesibil al defunctului are ca efect inlaturarea nedemnului de la mostenirea unei altei persoane (al lui de cuius) in conditiile prevazute de art. 958 alin. (1) lit. (b) C.civ;
d) Implica necesitatea existentei discernamantului si a responsabilitatii penale a nedemnului in momentul savarsirii faptei.
3. Cazurile de nedemnitate. 
Acestea sunt prevazute de art. 958 si 959 din C.civ., reglementandu-se nedemnitatea de drept si nedemnitatea judiciara.
3.1. Nedemnitatea de drept. 
Potrivit alin. (1) al art. 958 din C.civ.: "este de drept nedemna de a mosteni:
a) persoana condamnata penal pentru savarsirea unei infractiuni cu intentia de a-l ucide pe cel care lasa mostenirea;
b) persoana condamnata penal pentru savarsirea, inainte de deschiderea mostenirii, a unei infractiuni cu intentia de a-l ucide pe un alt succesibil care, daca mostenirea ar fi fost deschisa la data savarsirii faptei, ar fi inlaturat sau ar fi restrans vocatia la mostenire a faptuitorului."
3.2. Nedemnitatea judiciara.
Conform art. 959 alin. (1) C.civ.: "Poate fi declarata nedemna de a mosteni:
a) persoana condamnata penal pentru savarsirea, cu intentie, impotriva celui care lasa mostenirea a unor fapte grave de violenta, fizica sau morala, ori, dupa caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;
b) persoana care, cu rea-credinta, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;
c) persoana care, prin doi sau violenta, l-a impiedicat pe cel care lasa mostenirea sa intocmeasca, sa modifice sau sa revoce testamentul.

II. Invocarea nedemnitatii succesorale
1. Invocarea nedemnitatii de drept.
Potrivit art. 958 alin. (3) din C.civ., nedemnitatea de drept poate fi constatata oricand, la cererea oricarei persoane interesate sau din oficiu de catre persoana interesata ori de catre notarul public, pe baza hotararii judecatoresti din care rezulta nedemnitatea.
Hotararea judecatoreasca din care rezulta nedemnitatea poate fi, fie o hotarare penala de condamnare, fie o hotarare judecatoreasca civila definitiva de constatare a faptei.
2. Invocarea nedemnitatii judiciare.
Sub sanctiunea decaderii, orice succesibil poate cere instantei judecatoresti sa declare nedemnitatea in termen de un an de la data deschiderii mostenirii. Introducerea actiunii constituie un act de acceptare tacita a mostenirii de catre succesibilul reclamant. (art. 959 alin. (2) C.civ.)
Daca hotararea de condamnare pentru faptele prevazute la alin (1) lit. a) se pronunta ulterior datei deschiderii mostenirii, termenul de un an se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare. (alin. (3))
Atunci cand condamnarea pentru faptele mentionate la alin. (1) lit. a) este impiedicata prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescriptia raspunderii penale, nedemnitatea se poate declara daca acele fapte au fost constatate printr-o hotarare judecatoreasca civila definitiva. In acest caz, termenul de un an curge de la aparitia cauzei de impiedicare a condamnarii, daca aceasta a intervenit dupa deschiderea mostenirii (alin. (4)).
In cazurile prevazute la alin. (1) lit. b) si c), termenul de un an curge de la data cand succesibilul a cunoscut motivul de nedemnitate, daca aceasta data este ulterioara deschiderii mostenirii (alin (5)).
Comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii poate introduce actiunea prevazuta la alin. (2), in cazul in care, cu exceptia autorului uneia dintre faptele prevazute la alin. (1), nu mai exista si alti succesibili. Dispozitiile alin (2)-(5) se aplica in mod corespunzator. (alin. (6))


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele nedemnitatii fata de terti.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Alina Goergeta Nicolae, Marilena Uliescu, Institutii de drept civil, in noul Cod civil, Manual pentru uzul formatorilor SNG, Proiect finantat de Uniunea Europeana, Bucuresti 2010.
2. Anca Roxana Adam, Procedura insolventei, Principii. Subiectii. Organele. Derularea procedurii, C. H. Beck, 2016.
3.Codrin Macovei, M.C. Dobrila, Noul Cod Civil, Comentariu pe articole, ed. a II-a, Ed. C. H. Beck, Bucuresti, 2014, p.1010.
4. Francisc Deak, Romeo Popescu, Tratat de Drept succesoral, ed. a III-a, actualizata si completata, Ed. Universul juridic, Bucuresti 2013, p. 95.
5. G. Boroi, C. A. Anghelescu, Curs de drept civil, Partea generala, Ed. Hamangiu, 2012
6. I. Adam, Drept civil, Teoria generala a obligatiilor, Ed. C. H. Beck, Bucuresti, 2014.
7. Ioana Nicolae, Devolutiunea legala si testamentara, E. Hamangiu, Bucuresti, 2016.
8. Ioana Nicolae in Fise de drept civil, Gabriel Boroi, Mona Maria Pivniceru , Ed. Hamangiu 2016.
9. Marian Nicolae, Tratat de publicitate imobiliara, ed. a II-a revizuita si adaugita, Ed. Universul Juridic, 2011., p. 116 - 117. 
Jurisprudenta:
1. C.Ap. Cluj, s. civ. nr. 1220/23.06.1999 
2. C.Ap.Bucuresti, s. a IV-a civ., dec. nr. 75/26.01.1995.
3. Trib. Pitesti, dec. nr. 3215 din 1956.
Reviste/ articole:
1. Revista Themis, nr. 2/2016
2. Revista Forului judecatorilor, nr. 4/2010.
3. Brosura C.S.M., I.N.M., Conferintele Noul Cod civil, Patru Ace, Bucuresti, 2015.
4. Revista Populara, nr. 8 din 1957.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!