Efectele Exproprierii pentru Cauza de Utilitate Publica

Extras din referat Cum descarc?

1.Definirea exproprierii si sediul materiei
Exproprierea poate fi definita ca ,,o institutie juridica de drept public care consta in achizitia fortata, cu titlu oneros, pentru cauza de utilitate publica, in conditiile legii si sub controlul judiciar, a unor imobile proprietate privata" 
Conform unei alte opinii existente in doctrina exproprierea poate fi inteleasa ca ,,o restrictie sau ca o limita a exercitarii dreptului de proprietate privata, pe de o parte, ori ca o stingere a acestui drept, pe de alta parte" 
Datorita complexitatii operatiunilor juridice ce o caracterizeaza, exproprierea este mai mult decat o restrictie a dreptului de proprietate privata si nici o simpla stingere a dreptului de proprietate privata ci o transformare a acestui drept in drept de proprietate publica. 
Din momentul cand dreptul de proprietate privata inceteaza dand nastere dreptului de proprietate publica asupra imobilului expropriat , exproprierea devine un mod de dobandire a dreptului de proprietate publica, reglementat de art. 7 lit.c din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica si regimul acesteia.
Exproprierea este reglementata in art. 44 alin. 3 si 6 din Constitutie, art. 481 C.Civ, Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica si regimul acesteia, completata de urmatoarele acte normative: Legea nr. 198/2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri nationale si in normele metodologice , Legea nr. 238/2004(legea petrolului) , Legea nr. 106/2008 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica a ternurilor necesare lucrarilor miniere pentru exploatare zacamintelor de lignit si de dispozitiile speciale continute in numeroase legi care fac trimitere la expropriere 
2.Conditiile exproprierii
In art. 44 alin. 3 din Constitutie se prevede ca ,, Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire".Despagubirea stabilindu-se conform alin. 6 ,, de comun acord, sau in caz de divergenta, prin justitie".
Aceleasi prevederi sunt continute si in art. 481 C. Civ ,,Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afara numai pentru o cauza de utilitate publica si primind o dreapta si prealabila despagubire" si in textul art. 1 din Legea nr. 33/1994 in care se arata ca ,,exproprierea de imobile in tot sau in parte, se poate face numai pentru o cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire".
Astfel, din aceste reglementari se desprind conditiile fundamentale ale acestei operatiuni juridice :
1-existenta unei cauze de utilitate publica. Exproprierea se declara numai pentru lucrari de interes national sau local (art. 5 - 6 din Legea nr. 33/1994) dupa efectuarea unei cercetari prealabile si conditionata de inscrierea lucrarii in planurile urbanistice si de amenajarea a teritoriului (art. 8 - 10 din Legea nr. 33/1994).
2-existenta unei despagubiri drepte si prealabile. Exproprierea se poate face numai pe baza unei despagubiri prealabile, care trebuie sa fie dreapta, ca sa acopere intreaga pierdere suferita de persoanele afectate de masura exproprierii (art. 26 Legea nr.33/1994).
3-exproprierea se dispune si despagubirea se stabileste prin hotarare judecatoreasca. In situatia in care exista divergenta intre expropriat si expropriator cu privire la imobilul supus exproprierii, exproprierea este posibila numai printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
3.Obiectul exproprierii
Obiectul exproprierii il contituie bunurile imobile prin natura lor si drepturile real constituite asupra acestor bunuri 
Nu sunt supuse exproprierii bunurile imobile proprietate publica pentru ca prin imsasi natura lor sunt afectate unei utilitati publice si bunurile imobile afalte in proprietatea privata a statului.
3.Efectele exproprierii
Exproprierea fiind o operatiune juridica complexa formata din acte juridice si fapte juridice in sens restrans de drept public si de drept privat, are ca principal efect trecerea fortata a unui bun imobil proprietate privata in proprietate publica, in vederea executarii unor lucrari de utilitate publica, precum si plata unor despagubiri Transferul dreptului de proprietate de la expropriat la expropriator opereaza, de regula, din momentul cand expropriatorul si-a indeplinit obligatia ce-i revine, de plata a despagubirilor, iar imobilul expropriat este liber de sarcini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Exproprierii pentru Cauza de Utilitate Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!