Efectele Actului Juridic Civil

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de act juridic civil si clasificarea acestora
1.1.Definirea actului juridic civil
Actul juridic civil este definit ca fiind o manifestare de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, adica a creea, modifica ori stinge raporturi juridice civile concrete.
Notiunea de act juridic are doua intelesuri si anume: act juridic civil in sens de negotium (operatiunea juridica in sine) sau act juridic civil in sens de instrumentum (documentul care atesta manifestarea de vointa).
1.2.Clasificarea actelor juridice civile:
Criteriile in functie de care actele juridice pot fi clasificate sunt destul de numeroase.. Principalele criterii de clasificare si categoriile de acte juridice corespunzatoare acestor criterii sunt urmatoarele:
a) Dupa numarul partilor: unilaterale, bilaterale si multilaterale
b) Din scopul urmarit la incheierea lor: cu titlu oneros si cu titlu gratuit (cele cu titlu oneros se impart in acte comutative si aleatorii iar cele cu titlu gratuit se impart in libertati si acte dezinteresate)
c) Dupa efectele produse: constitutive, translative si declarative
d) Dupa importanta lor in raport cu un bun sau un patrimoniu, actele civile sunt: de conservare, de administrare si de dispozitie
e) Dupa natura continutului lor: acte patrimoniuale si nepatrimoniale
f) Dupa modul de incheiere: acte consensuale, solemne si reale
g) Dupa momentul cand isi produc efectele, se deosebesc actele intre vii (inter vivos) si actele pentru cauza de moarte (mortis causa)
h) Dupa rolul vointei partilor in stabilirea continutului actului : acte subiective si actele-conditie
i) Dupa legatura cu modalitatile (termen, conditie, sarcina): acte pure, simple si acte afectate de modalitati
j) Dupa raportul lor cu cauza: acte cauzale si abstracte
k) Dupa modul in care pot fi incheiate: acte strict personale si actele care pot fi incheiate si prin reprezentare
l) Dupa reglementarea lor: actele numite (cele tipice) si actele nenumite (cele atipice)
m) Dupa modul lor de executare: actele cu executare dintr-o data (uno ictu) si acte cu executare succesiva
2. Notiuni generale cu privire la efectele actului juridic civil
2.1. Notiuni generale
Efectele actului juridic civil sunt drepturile subiective si obligatiile civile la care da nastere, pe care le modifica sau stinge un asemenea act .
Privit sub acest aspect, efectul actului juridic se concretizeaza fie in stabilirea unui raport juridic (vinculum iuris), fie in modificarea unui asemenea raport, fie in stingerea lui. Astfel, efectele raportului juridic nu sunt intotdeauna aceleasi, ele diferind in functie de ceea ce s-a urmarit prin exprimarea vointei partilor ori parti.
A stabili efectele actului juridic civil inseamna a determina continutul acestuia.
2.2. Notiunea, necesitatea si regulile determinarii efectelor actului juridic civil
2.2.1. Notiunea - Prin stabilirea sau determinarea continutului actului juridic civil intelegem fixarea drepturilor si obligatiilor carora partile ori partea acelui act au voit sa le dea nastere, sa le modifice sau sa le stinga. Stabilirea efectelor actului juridic civil inseamna determinarea clauzelor voite de parti ori partea actului, clause ce privesc nasterea de drepturi si obligatii civile, modificarea ori stingerea acestora.
2.2.2. Necesitatea - Necesitatea stabilirii efectelor actului juridic civil decurge din insasi nevoia cunoasterii drepturilor si obligatiilor partilor, adica a continutului actului juridic civil. Neclaritatea si obscuritatea clauzelor actului juridic civil se poate datora multor imprejurari, asfel se ajunge la folosirea anumitor reguli de determinare a continutului actului juridic civil, in functie de etapele necesare de parcurs pentru o stare de determinare.
2.2.3.. Reguli de detrminare a efectelor actului juridic civil - O prima regula priveste faza prealabila si obligatorie a stabilirii efectelor actului juridic civil, care este faza dovedirii existentei actului juridic civil. Daca nu se dovedeste existenta actului juridic, nu se mai pune problema stabilirii efectelor sale caci idem est non esse et non probari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Actului Juridic Civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!