Echitatea in Perspectiva Fundamentarii Raspunderii Civile Delictuale a Persoanei Lipsite de Discernamant

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 1
1. Reglementarile Codului Civil cu privire la raspunderea civila delictuala 2
1.1. Sediul materiei 2
1.2. Conditiile raspunderii civile delictuale 3
2. Lipsa discernamantului - capacitatea delictuala 4
2.1. Notiunea de ,,capacitate delictuala" 4
2.2. Persoanele lipsite de discernamant 5
3. Principiul echitatii 9
3.1. Notiuni generale privind echitatea 10
3.2. Pozitia doctinei si a jurisprudentei din tara noastra privind raspunderea persoanelor fara discernamant 12
3.3. Aspecte de drept comparat 15
4. Prevederile Noului Cod civil cu privire la raspunderea subsidiara 17
Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Decelarea fundamentelor raspunderii civile delictuale este, fara indoiala, problema centrala a intregii constructii teoretice a raspunderii civile; ea a fost, este si va fi mult discutata si controversata in doctrina de specialitate. Toate aceste discutii au fost determinate de marile transformari pe care le-a cunoscut societatea umana, mai ales in ultimele doua secole. Ritmul accelerat de dezvoltare economica si schimbarile care au intervenit in structura sociala, determinate de revolutia industriala, de cea tehnico-stiintifica si apoi de cea informationala au facut ca viata si munca oamenilor sa devina tot mai complexe si greu de conciliat cu grija si prudenta necesare pentru a fi evitata producerea de prejudicii membrilor societatii. 
Noile orientari ale doctrinei si jurisprudentei din ultimile decenii au contribuit la parasirea treptata a fundamentarii subiective a raspunderii civile delictuale, instituita de prevederile Codului civil cu peste doua secole in urma. Considerentele economico-sociale care au motivat reglementarea unei raspunderi avand fundament unic si exclusiv culpa autorului faptei ilicite s-au modificat profund de-a lungul timpului. Realitatile societatii moderne au impus o noua evaluare a acestei institutii fundamentale a dreptului civil, prin reconstruirea categoriilor sale juridice, indeosebi a culpei persoanei responsabile, si prin conturarea unor noi interpretari privind functiile raspunderii delictuale, preventiv-educativa si reparatorie 
Recunoasterea fundamentarii obiective a raspunderii civile delictuale in cazul prejudiciilor cauzate de lucruri, la inceputul secolului trecut, a declansat disparitia armoniei si coerentei acestei institutii juridice fundamentate traditional pe culpa subiectiva, demonstrand faptul ca poate fi angajata raspunderea delictuala chiar si in absenta unei conduite imputabile persoanei responsabile 
Tendinta de obiectivare a fundamentarii raspunderii civile delictuale a cunoscut, in contemporaneitate, o amploare fara precedent manifestata prin aparitia unor reglementari legale privind noi ipoteze in dreptul pozitiv care au consacrat in mod expres fundamentarea independenta de orice culpa a persoanei responsabile, ca exceptii de la regula raspunderii subiective reglementata de Codul civil.
Astfel, culpa, cu valentele sale etico-morale atat de pretioase pentru intreaga societate, s-a dovedit a fi, uneori, inutila si ineficienta in fata nevoii pragmatice privind asigurarea despagubirilor integrale a persoanei care a suferit un prejudiciu. Ceea ce legiuitorul a considerat o regula de stricta aplicabilitate, consacrata in prevederile art. 998 si urmatoarele din Codul Civil si care ar trebui sa confere satisfactie deplina victimei faptei prejudiciabile, siguranta in relatiile interumane - ,,Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara"- a devenit atat de fragila si efemera, adeseori inaplicabila, incat exista pericolul suportarii inechitabile a consecintelor prejudiciabile de insasi victima inocenta, ale carui drepturi subiective si interese au fost vatamate.
Astfel, alaturi de risc si garantie, fundamente obiective traditionale ale raspunderii civile delictuale, a fost invocata echitatea ca fundament pentru prejudiciile cauzate de persoanele lipsite de discernamant. 
In cele ce urmeaza vom prezenta mai intai reglementarea actuala a raspunderii civile delictuale si conditiile angajarii ei, notiunea de capacitate delictuala, de care depinde angajarea raspunderii persoanelor pentru prejudiciile cauzate conform prevederilor legale, iar apoi ne vom opri asupra principiului echitatii.
1. REGLEMENTARILE CODULUI CIVIL CU PRIVIRE LA 
RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA 
1.1. Sediul materiei
Codul civil roman aflat inca in vigoare, a consacrat intr-un numar restrans de articole ( art. 998 - 1002 ) principiul raspunderii civile pentru faptele ilicite cauzatoare de prejudicii, definind urmatoarele forme de raspundere civila delictuala: 
a) raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie (art. 998 - 999 C.civ.); 
b) raspunderea civila delictuala pentru fapta altei persoane, care include:
- raspunderea parintilor pentru faptele copiilor lor minori (art.1000 alin. 2 C.civ.); 
- raspunderea institutorilor si mestesugarilor pentru faptele ilicite ale elevilor - respectiv ucenicilor - aflati sub supravegherea lor (art.1000 alin 4 C.civ.); 
- raspunderea comitentilor pentru faptele prepusilor lor, savarsite in functiile incredintate ( art. 1000 alin 3 C.civ.); 
c) raspunderea obiectiva pentru prejudiciile cauzate de lucruri in general, edificii si animale ( art.1000 alin 1, art.1002 si art.1001 C.civ.)
Asa cum am precizat mai sus sediul materiei raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie se afla in articolele 998 - 999 Cod Civil. Astfel art. 998 Cod Civil dispune: ,,Orice fapta a omului care cauzeaza altuia prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara", iar conform art. 999 Cod Civil: ,,Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si acela ce a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa".


Fisiere in arhiva (2):

  • Echitatea in Perspectiva Fundamentarii Raspunderii Civile Delictuale a Persoanei Lipsite de Discernamant
    • CUPRINS.doc
    • ref civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!