Drepturile Sucesorale ale Sotului Supravietuitor

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
1. Introducere p.2.
2. Conditiile cerute de lege pentru ca sotul supravietuitor sa poata veni la mostenirea defunctului p.3.
2.1.Capacitatea succesorala p.3.
2.2.Lipsa nedemnitati succesorale p.3.
2.3.Calitatea de sot p.4.
3. Categorii de drepturi conferite de lege sotului supravietuitor p.4.
3.1.Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor in concurs cu rudele defunctului p.5.
3.2.Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, asupra imobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice, precum si asupra darurilor de nunta p.6.
3.3.Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor p.8.
4. Speta p.9.
5. Concluzii p.11.
6. Referinte bibliografice p.12.


Extras din referat Cum descarc?

1.Mostenirea, izvorata dintr-o necesitate obiectiva fiind in dependenta de formele de proprietate , de relatiile de productie ale sistemului economic al statului si abordand interesele unor paturi largi ale populatiei, a fost si este cea mai importanta veriga a vietii sociale Institutia este intim legata de institutia proprietatii.Astfel, Glasson afirma in lucrarea sa" Elements du droit francais considere dans ses rapports avec le droit naturel de l economie politique", cu referire la mostenire ca" succesiunea este de drept natural, economia politica considerand-o unul dintre cele mai energice stimulente la munca , si a suprima dreptul de mostenire ar fi sa suprimam societatea , iar a suprima succesiunea ar fi sa distrugem proprietatea, caci proprietatea limitata la viata omului, nu mai este proprietate" 
Potrivit dreptului nescris, datina era ca sotul ramas in viata sa primeasca ceva din succesiunea celui mort, indiferent daca era sarac sau nu.Cu timpul odata cu aparitia dreptului scris vechi unele texte de lege precum pravila lui Alexandru Ipsilanti au preluat aceleasi datine conform carora atat barbatul cat si femeia care raman in viata au un drept la mostenire Avand in vedere aceste conditii in 1864 a fost adoptat codil civil roman dupa modelul codului civil francez in care se putea observa cu usurinta lipsurile sub aspectul (ne)reglementarii drepturilor pentru sotul supravietuitor, dar s-a optat totusi pentru o solutie intermediara, in cadrul vaduvei sarace(art.864 cod civil).Situatia a fost imbunatatita prin anumite legi speciale de razboi , mai ales prin efectul legi asupra impozitului progresiv pe succesiuni din 28 iulie 1921, care a restrans vocatia succesorala in linie colaterala pana la gradul al patrulea inclusiv, iar in lipsa acestora, sotul mostenitor dobandea mostenirea in intregime.In present legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor recunoaste dreptul fiecaruia dintre soti dreptul de a veni la mostenire celuilat sot, precedat, in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitorii legali.Sotul supravietuitor pana la aparitia legi nr. 319/1944, prin care s-au adus modificari fundamentale situatiei succesorale si inechitabile la care era supus acesta, ca urmare a dispozitiilor prevazute de codul civil, era considerat si tratat ca un successor neregulat si nerezervatar. Ca urmare a aparitiei legi speciale, sotul supravietuitor a fost trecut in randul mostenitorilor regulati, rezervatari, dobandind astfel un drept succesoral in concurs cu oricare din cele 4 clase de mostenitori, precum si anumire drepturi succesorale speciale, toate acestea fara ca insa legiuitorul sa faca deosebire intre sotul barbat sau femeie, intre situtia materiala acceptabila buna sau precara a acestuia.
2.Pentru a mosteni sotul supravietuitor trebuie sa indeplineasca conditiile generale ale dreptului de mostenire legala( capacitate succesorala, lipsa nedemnitatii succesorale) sa indeplineasca o conditie speciala si anume, calitatea de sot la data deschiderii mostenirii O persoana are capacitate succesoralasi, deci poate mosteni numai daca exista in viata la data deschideri mosteniri.Pe baza dipozitiilor legale, sunt considerate ca exista si au capacitate succesorala: 
a) persoana care este nascuta si se afla in viata la data deschideri mosteniri.
b) Copilul nenascut, dar conceput la data deschideri mosteniri(art. 654 cod civil).
c) Persoana disparuta, cat timp nu a intervenit o hotarare de declarare a mortii ramasa definitiva( art, 19 din decretul nr.31/1954).
d) Persoana juridica care la data deschuderi mosteniri ,dobandise in conditiile legi , personalitate juridica( art.33 din decretul nr.31/1954).
Pentru ca o persoana sa poata veni la mostenire nu este suficient sa aiba capacitate succesorala, se mai cere sa fie nedemna de a mosteni. Nedemnitatea succesorala este o pedeapsa civila care consta in decaderea mostenitorului vinovat de o culpa grava fata de defunct sau fata de memoria acestuia, din dreptul de a-l mosteni.
Principalele cazuri de nedemnitate succesorala sunt: 
a) Atentatul la viata defuntului- pentru ca un mostenitor sa se afle in acest caz de nedemnitate, trebuie indeplinite cumulative trei conditii si anume:
1. omorul sa fi fost savarsit cu intentie.
2. mostenitorul trebuie sa fi fost condamnat pentru omorul defunctului sau pentru tentativa de a-l omori.
a) Acuzatia capitala calomniosa impotriva defunctului-si pentru acesta cauza de nevrednicie se cere indeplinirea a trei conditii si anume:
1. mostenitorul sa fi facut o plangere sau marturisire impotriva defunctului.
2. plangerea sau marturisirea sa fi fost capitale.
3. mostenitorul sa fi fost condamnat printr-o hotarare ramasa definitiva pentru plangere, denuntate sau marturie calomnioasa.
b) nedenuntarea a carui victima a fost defunctul.
In legatura cu aceasta conditie speciala se impun cateva precizarii.Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor nu este conditionata de o anumita durata a casatoriei cu defuncutl si nici de convietuirea neintrerupta cu acesta la data decesului.In conceptia legi 319/1944 nu intereseaza nici starea materiala nici sexul sotului supravituitor si nici imprejurarea daca au avut sau nu copii.O problema pe marginea careia se discuta se refera la mentinerea calitatii de sot in cazul desfacerii casatoriei respectiv desfintarea acesteia.Potrivit codului familiei, casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea judecatoresca prin care a fost pronuntat divortul a ramas definitiva.Daca moartea unuia dintre soti intervine pe parcusul procesului, chiar dupa pronuntarea hotarari in fond sau in apel , dar inainte de a deveni irevocabila, inseamna ca sotul divortat, supravietuitor, va putea mosteni, caci indeplineste conditia speciala prevazuta de lege.
In ipoteza constatarii nulitatii sau anularii casatoriei, potrivit regulilor de drept comun, casatoria se desfiinteaza cu efect retoactiv.Ca atare, daca intre incheierea casatoriei si constatarea nulitatii sau pronuntarea nulitatii acesteia unul dinte soti moare, cel care ii supravietuieste nu are vocatie sa-l mosteneasca, deoarece calitatea de sot este desfiintata retoactiv.Prin exceptie, in cazul casatoriei putative, sotul care a fost de buna credinta isi pastreza situtia unui sot dintr-o alta casatorie valabila pana la data ramanerii definitive a hotarari de declarare a nulitatii sau a anularii casatoriei.In schimb, daca cel care inceteaza din viata a fost sotul de buna credinta, cel de rea credinta nu are calitatea de sot si nu va mosteni, caci in priviinta lui nu opereaza exceptia de la desfiintarea retroactiva


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Sucesorale ale Sotului Supravietuitor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!