Drepturile Subiective Civile, Elemente ale Continutului Raportului Civil

Cuprins referat Cum descarc?

I. Dreptul subiectiv civil - definitie 3
II. Clasificarea si caracterizarea drepturilor civile subiective 5
1. Dupa sfera persoanelor obligate 5
a) Dreptul absolut 5
b) Dreptul subiectiv civil relativ 5
2. Dupa natura continutului 5
a) Dreptul subiectiv civil patrimonial 6
b) Dreptul subiectiv civil nepatrimonial 6
c) Deosebirile dintre dreptul real si dreptul de creanta 
3. Clasificarea drepturilor reale 7
a) Dreptul real principal 7
b) Drepturile reale accesorii 8
4. Drepturi subiective civile pure si simple si drepturi civile afectate de modalitati 8
III. Aplicabilitatea drepturilor subiective civile (spete) 9


Extras din referat Cum descarc?

I. Dreptul subiectiv civil - definitie
Specialistii din cadrul dreptului civil concep in mod diferit notiunea de drept subiectiv civil, considerand ca este "puterea ce o are fiecare individ de a pretinde ca facultatile, aptitudinile si puterile sale care nu sunt ingradite, sau mai exact, in limita in care ele nu sunt limitate prin lege, sa fie nu numai respectate, adica nesuparate de altii sau de societate prin organele sale, ci sa fie, atunci cand ele s-au tradus in acte de vointa creatoare, de raporturi cu altii, sprijinite de societate prin organele sale, spre a fi aduse la indeplinire efectele raporturilor create" ; "posibilitatea recunoscuta de legea civila subiectului activ - persoana fizica ori persoana juridica - in virtutea caruia acesta poate, in limita dreptului si moralei, sa aiba o anumita conduita, sa pretinda o conduita corespunzatoare - sa dea, sa faca ori sa nu faca ceva - de la subiectul pasiv, si sa ceara concursul fortei coercitive statului, in caz de nevoie" ; "puterea (posibilitatea sau prerogativa recunoscuta de dreptul obiectiv persoanelor fizice sau persoanelor juridice de a savarsi anumite actiuni, precum si puterea de a pretinde subiectelor pasive sa savarseasca sau sa se abtina de a savarsi anumite actiuni, apeland, la nevoie, la forta de constrangere a statului" , "posibilitatea juridica a titularului unui drept de a desfasura, in limitele legii, o anumita conduita, in virtutea careia poate pretinde persoanei obligate sa aiba o comportare corespunzatoare, ce poate fi impusa, in caz de necesitate, prin forta coercitiva a statului" ; "prerogativa pe care o acorda unei personae dreptul obiectiv, prerogativa garantata prin mijloace juridice, de a avea un anumit comportament sau de a pretinde o conduita subiectului pasiv" ; "vom defini dreptul subiectiv civil ca fiind posibilitatea subiectului activ, in limitele normelor juridice civile, de a avea o anumita conduita corespunzatoare, de a pretinde subiectului pasiv o conduita corespunzoare, iar, in caz de nevoie, de a solicita concursul fortei coercitive a statului" 
In definitiile date notiunii de drept subiectiv civil, intalnim termenii "subiect activ" si "subiect pasiv" : "subiect activ" este persoana care dobandeste drepturile civile El se mai numeste in raporturile de obligatii "creditor" pentru ca a avut incredere in persoana care se obliga. "Subiectul pasiv" se numeste debitor ", fiindca datoreaza (debit) o prestatie determinata de a da, de a face sau a nu face. In majoritatea raporturilor juridice civile, fiecare dintre parti are dubla calitate, atat aceea de subiect activ, cat si cea de subiect pasiv. Aceasta dubla calitate poate fi exemplificata prin contractul de vanzare - cumparare, unde "vanzatorul este debitor pentru lucrul vandut si creditor pentru primirea pretului, iar cumparatorul este debitorul pretului si creditor pentru lucru" 
Exista doua tipuri de raporturi juridice civile:
a) raportul juridic civil simplu - stabilit intre mai multe subiecte
b) raportul juridic complex - stabilit intre mai multi debitori sau mai multi creditori si mai multi debitori.
In cele mai multe cazuri, subiectele raportului juridic civil, si cel activ si cel pasiv sunt determinate concret si individual - exemplul cel mai elocvent este contractul de vanzare - cumparare. In alte raporturi juridice civile, poate fi individualizat numai unul dintre subiecte, acesta fiind titularul de drepturi, pe cand titularul obligatiei sunt celelalte personae. Un exemplu in acest sens, poate fi un raport juridic de proprietate, in care proprietarul (subiectul individualizat) are toate drepturile (prerogativele) acordate de lege asupra unui bun, in timp ce, toate celelalte persoane au obligatia sa respecte aceasta proprietate, sa se abtina de la comiterea unor acte care ar aduce atingere stapanirii in bune conditii a bunului respectiv. Daca titularul de drepturi este individualizat, celalalt subiect, care este titularul obligatiei, nu mai apare individualizat. In cazul in care incalca obligatii, el se individualizeaza, angajandu-si o raspundere civila sau de alta natura.
Subiectul activ poate transmite drepturile sale prin cesiune de creanta, unei alte persoane, in timp ce subiectul pasiv isi va transmite obligatia pe calea novatiunii prin "stingerea obligatiei vechi si nasterea unei obligatii noi, in persoana unui debitor" In acest caz se constata ca un subiect pasiv nu-si poate transmite obligatia pe calea unei cesiuni de datorie.
Raportul juridic civil impune unei persoane fizice sau juridice sa aiba, capacitate civila, care presupune capacitate de folosinta - aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii si capacitate de exercitiu - aptitudinea persoanei de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatii, savarsind acte juridice.
In tara noastra, capacitatea civila de folosinta este recunoscuta tuturor persoanelor fizice, fara deosebire de rasa, sex, nationalitate, religie, cultura. Capacitatea civila de folosinta incepe de la nasterea persoanei si inceteaza la moartea acesteia. Conform art.6 al decretului 31/1954, nimeni nu poate fi ingradit in capacitatea de folosinta si nici lipsit, in tot sau in parte, de capacitatea de exercitiu, decat in cazurile si in conditiile stabilite de lege. Art. 8 al aceluiasi decret stabileste capacitatea deplina de exercitiu pentru persoanele majore, si capacitate restransa de exercitiu pentru persoana care a implinit 14 ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Subiective Civile, Elemente ale Continutului Raportului Civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!